Kaart- en Bordspellen: Peaky Blinders - Under New Management

Kaart- en Bordspellen: Peaky Blinders - Under New Management

Het fenomeen 'Peaky Blinders' is moeilijk weg te denken onder de standaard Netflix-gebruiker. Nu heeft men daar ook een bordspelletje rond gemaakt. Even goed als de reeks, of niet?Spelverloop


Concreet is Peaky Blinders - Under New Management een lichte Worker Placement met een Push Your Luck element. In het begin van het spel krijgt elke speler drie objectieven. Twee daarvan gaat over het vergaren van materialen, geld, of manschappen. Bij de derde moet je een regio volledig controleren.

Het speelbord, dat bestaat uit twee delen, is onderverdeeld in vier regio's, en in het tweede deel een racebaan en gevangenis. In elke regio ben je in staat om verschillende 'materialen' te vergaren. Dit kunnen auto-onderdelen zijn, flessen alcohol, dispuutkaarten, maar ook upgrades voor jezelf of je 'workers'. Iedere speler heeft drie workers: strength, intelligence en charisma. Deze worden respectievelijk voorgesteld door een revolver, een zakhorloge en een glas whisky. Deze drie hebben elk een andere uitwerking. Je moet namelijk met een D8 (een achtzijdige dobbelsteen) rollen, en afhankelijk van de waarde, én afhankelijk welke worker je waar hebt geplaatst, zal je beloningen krijgen. Als je bijvoorbeeld auto-onderdelen wil, en je zet daar een worker, maakt het een verschil welke je daar plaatst. Zo heeft de dobbelworp '6' een verschillende uitkomst of je de strength, charisma of intelligence gebruikt. Hierbij moet je opletten want als je de strength-worker gebruikt zal ook je 'suspicion' meter stijgen. Eens die tien bereikt zal die worker dan in de gevangenis zitten totdat je hem vrijkoopt, of als je ervoor zorgt dat je suspicion daalt .

   

De eerste speler wordt bepaald door een dobbelworp, en nadien door het aantal upgrades onder jouw leiderschapsvak. Wie de meeste upgrades heeft, die wordt de eerste speler de volgende ronde. De eerste speler plaatst één van zijn workers in de te spelen regio, en zo gaat het klokgewijs rond totdat alle workers geplaatst zijn. Daarna worden alle workers overlopen, van links naar rechts en van boven naar beneden. Dan wordt er door de speler gedobbeld en ontvangt die het resultaat overeenkomstig zijn worp én de worker, zoals beschreven in de voorgaande alinea. Als iedereen aan beurt is geweest, gaat er een soort markt van start. Je kan materialen verkopen - en overkopen van een andere speler. Je kan ook je worker vrijkopen, je kan een deel van een regio 'kopen', wat betrekking heeft tot je 'control'-missie. Elke regio bezit namelijk vier gebieden die je dan moet kopen. Je kan ook dispuutkaarten spelen. Die zorgen er ofwel voor dat je een andere speler een hak zet, of zorgt voor een upgrade voor jezelf.

Eens alle regio's doorlopen zijn, is het tijd om naar de paardenrace te trekken. Hiervoor werp je een (andere) dobbelsteen. Iedereen moet ook minstens één pond inzetten, de winnaar krijgt alles en één pond per manschap. Daarna begint alles terug van opnieuw. Wanneer iemand aan alle drie zijn doelstelllingen heeft voldaan, stopt het spel onmiddellijk.

 

Materiaal


Naast het eigenlijke spel moeten we het ook even hebben over het materiaal, wat zijn plus- en minpunten heeft. Weinig ontwikkelaars/uitgevers doen de moeite om een degelijke insert te maken. Toch heeft Just Games een verdienstelijke poging gedaan. Jammer genoeg passen niet alle tokens even goed waar ze horen, en jammer genoeg is er geen plaats voorzien voor gesleevede kaarten. Daarnaast zijn  zowel het speelbord, als de spelerborden en kaarten zeer authentiek voor de reeks, en gemaakt van degelijk materiaal. Ook de paardenrenbaan is een leuk aspect aan het spel.

Conclusie


De doorgewinterde bordspelspeler die het gewend is om rekening te houden met vele regels en spelelementen, gaat beter in een boogje rond dit spel. Deze game is dan wel weer goed als instap in de eerder geavanceerde bordspelwereld, of als eerste worker placement voor de kinderen. De twist waarbij elke worker toch andere eigenschappen bezit, is leuk gevonden.

Overzicht


Duur: 90 minuten is de vermelding op de doos, al konden wij afronden op de helft.
Aantal Spelers:2-4
Moeilijkheidsgraad:Matig
Voor wie?+12 is de vermelding, en dat is terecht.
Fungehalte7,5/10


Wij danken Just Games en MPM Day One van wie wij een recensie-exemplaar hebben ontvangen.

Steun playstationclan.be