Aquaman

Aquaman

Aquaman maakte zijn debuut in de DC-film Justice League en krijgt nu zijn eigen verhaal. Lees hier onze beknopte samenvatting!

 

Koningin Atlanna arriveert gewond aan de kust nabij een lichttoren. Gelukkig wordt ze gevonden door Tom Curry, de torenwachter. Aanvankelijk heeft Atlanna er weinig vertrouwen in, maar al snel wint Tom haar hart. Uit die liefde ontspruit Arthur, van zowel menselijke als adellijke Atlantische afkomst. Helaas loopt niet alles van een leien dakje... Koningin Atlanna wordt gevonden door het Atlantische leger, want zij was eerder uitgehuwelijkt en die koning wil haar terug. Ook de jeugd van Arthur is niet te onderschatten, want die heeft krachten waarmee hij bijvoorbeeld met de zeebewoners kan communiceren.

   

Arthur groeit op tot een soort antiheld. Hij heeft een goed hart, maar verstopt dat achter de vele biertjes en nihilisme. Wanneer Artur - ook gekend als Aquaman - een bemanning van een duikboot redt van onderwaterpiraten, wordt er een hele schakel van wraak in gang gezet. Hij vertikt het om de leider van de piraten te redden en zet zo kwaad bloed bij de Manta, diens zoon. Die laatste opdracht omtrent de duikboot was ook in opdracht van koning Orm van Atlantis, halfbroer van Arthur.

Orm verdraagt het niet dat zijn moeder ook een bastaardkind verwekt heeft bij een mens en koestert daarom wrok. Het verbetert er natuurlijk niet op als blijkt dat Atlanna hierdoor een gruwelijk lot tegemoet ging. Arthur wordt gecontacteerd door Mera, nog zo'n Atlantaan van adellijke afkomst, want Atlantis heeft een nieuwe koning nodig, gezien Orm oorlog wil beginnen tegen 'hen op de oppervlakte'.

Het verhaal is vrij rechttoe rechtaan. Het is namelijk een 'Becoming'-verhaal van hoe Arthur uiteindelijk genoeg kracht, inzicht en eer verzamelt om de rechtmatige koning van Atlantis te worden. Het verhaal brengt je van de ene kant van de wereld, zowel onder als boven water, naar de andere. Hij en Mera gaan namelijk op zoek naar een mysterieus en oud artefact dat hen zou moeten helpen. Dat gebeurt natuurlijk niet zonder slag of stoot, want koning Orm en Manta willen hen absoluut tegenhouden.

   

Arthur wordt gespeeld door de breed uitgevallen 'surfer boy' Jason Momoa, die we in zijn vroege jaartjes bezig zagen in Stargate Atlantis, en ook als Aquaman in het recente Justice League. Hij vertaalt de 'laissez faire'-houding van Arthur goed naar het scherm. Ook Nicole Kidman die de rol van Atlanna op zich neemt, komt vooral tijdens de liefdesaffaire met Tom geloofwaardig over. Verder mogen we ook nog de acteerprestaties van Dolph Lundgren en Willem Dafoe aanschouwen, hetzij in mindere mate. Een groot aspect van deze film is de zogenaamde CGI - de computergeanimeerde omgeving. Je kan het vergelijken met de eerste keer dat je de film Avatar zag voor de eerste keer - die met de blauwe mannen, niet met het kale kereltje. Atlantis wordt zeer kleurrijk en levendig weergegeven, alsook de vele Atlantanen en de evoluties van het menselijk ras, onder water.

Aquaman is een actievolle, kleurrijke film met een vrij lineair 'becoming'-verhaal. De sfeer is zeker niet zo duister als de meeste DC-films en kan daarom ook op een luie zondagnamiddag in familiekring bekeken worden.


Steun playstationclan.be