Hellboy

Hellboy

Wij kregen een uitnodiging om de reboot van Hellboy te bekijken in de Kinepolis. Hier kan je lezen wat wij ervan vonden!

 

In de vijfde eeuw na Christus was een patstelling tussen de mensen en de 'niet-mensen' onvermijdelijk. Nimue, de machtigste heks, ook wel bekend als de Bloedkoningin komt oog in oog te staan met de Legendarische Arthur en diens trouwe zwaard. Arthur kapt Nimue in verschillende stukken en verspreidt die doorheen het Engelse koninkrijk. Nu, anderhalf millennium later, is er uiteraard een wezen dat in de schaduwen leeft, die de delen verzameld heeft om zo de koningin te doen herrijzen.

 

Aanvankelijk is er geen vuiltje aan de lucht voor Hellboy. Hij is net naar Mexico gereisd om te ontdekken dat zijn collega en drinkbroeder veranderd is in een vampiristische luchador. Nadat hij de dreiging geneutraliseerd (lees: gedood) heeft, waren diens laatste Spaanse woorden dat het einde nabij is. Hellboy heeft er het raden naar wat deze woorden betekenen. Veel rouwen zal hij echter niet doen, want hij wordt door zijn 'vader', professor Broom, naar Engeland gestuurd om de Orde van Osiris te helpen, een analoge organisatie met de BPRD - Bureau for Paranormal Research and Defense.

 

Op zich is er weinig verrassend aan de hand in deze reboot van Hellboy. Het verhaal is zeer lineair en het is vooral het achtergrondverhaal van Hellboy zelf dat eerder tot de verbeelding spreekt, of beter gezegd, diens afkomst, hoe hij op de Aarde terecht is gekomen en vooral de afkomst van zijn biologische ouders. Net zoals in de vorige reeks films, en in de comics, staat Hellboy constant in tweestrijd. Hij helpt de mensheid, maar die doen eigenlijk niet echt hun best om de 'niet-mensen', waarvan hij zelf deel uit maakt, te begrijpen, laat staan te integreren.

Het is onvermijdelijk om deze reboot met de vorige twee films te vergelijken. We mogen gerust zeggen dat deze een pak bloederiger, grauwer, maar ook een pak grappiger is door de oneliners die mooi neergezet worden door acteur David Harbour. Het helpt de film natuurlijk een pak dat de Bloedkoningin gespeeld wordt door de ravissante Milla Jovovich, die er na 1500 jaar nog steeds goed uitziet. Deze film breekt ook met de voorgaande op vlak van verhaal en personages. Abe en Liz zijn bijvoorbeeld nergens te bespeuren, en op zich is dat geen slechte zaak, aangezien je anders toch maar zou vergelijken. In de film worden er veel hints gegeven naar de lore van Hellboy. Iemand die de comics bijvoorbeeld niet kent, zal vele personages niet herkennen, en ook niet hun belang in 'eerdere' avonturen.

Wie met de benen onderuit wil zakken en een leuke film bekijken met vermakelijke CGI en een hoop actie, kan deze Hellboy gemakkelijk verteren, zelfs al zou je met een hoop vooroordelen - zoals een andere acteur die Hellboy speelt of dat deze geen enkele connectie heeft met de andere films - gaan kijken. Dat je deze film in IMAX kan bekijken, helpt natuurlijk ook een beetje.


Steun playstationclan.be