Wolfenstein 2: The New Colossus

Drie jaar geleden mochten we genieten van de reboot van Wolfenstein. The New Order werd goed ontvangen door critici en kreeg goede scores. Of het vervolg The New Colossus even goed is, lees je hier.De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


Het verhaal van Wolfenstein: The New Colossus neemt plaats net na The New Order. In de ontknoping van dat spel raakt William Joseph Blazkowicz ernstig gewond in zijn laatste gevecht met Deathshead. Bij de start van The New Colossus zit hij dan ook in een rolstoel, maar dat stopt Terror Billy niet om Nazi's neer te schieten. Maar geen nood, hij krijgt al snel een speciaal mechanisch pak, waarmee hij terug normaal kan lopen.

Het spel speelt zich voornamelijk af in het door Nazibezet Amerika. Enkel de KKK en de nationalistische Rednecks floreren in deze wereld. De rest van de mensheid leeft in angst, en daar willen BJ en zijn team verandering in brengen door een revolutie op te starten. Om dit te doen moet hij op zoek gaan naar verzetsstrijders om zijn team te versterken. Naast deze zoektocht wordt ook de geschiedenis van William Joseph Blazkowicz uit de doeken gedaan. Al snel wordt duidelijk waarom hij een bloedhekel heeft aan Nazi's en hoe het komt dat hij ze zo koelbloedig kan neerhalen.

Het verhaal haalt hetzelfde niveau van The New Order met een paar onverwachte momenten en extra emotionele plotwendingen. Het mist echter wel een grote climax en voelt eerder als een opzet voor de aankomende DLC of een derde game. Je gaat wel op zoek naar bondgenoten om een revolutie op te starten, maar de eigenlijke revolutie laat op zich wachten.  
Gameplay


Op vlak van gameplay zet Wolfenstein 2 voort wat de eerste had opgebouwd. Je hebt nog steeds een handvol wapens ter beschikking die je tevens kan "dual-wielden", alleen is het nu mogelijk om in ieder hand een ander wapen vast te houden. In je wapenarsenaal zitten de standaard wapens zoals een handgeweer, rifle en shotgun. Daarbovenop heb je ook nog de scifi-superwapens zoals een lasergeweer, electrogun of dieselkanon.

Dankzij een aantal keuzeopties biedt The New Colossus een hogere herspeelbaarheid. Bij de start van het spel zal je opnieuw moeten kiezen wie je redt uit de eerste Wolfenstein, Wyatt of Fergus. Afhankelijk van wie je kiest, krijg je een ander superwapen, het dieselkanon of het lasergeweer. Ook het verhaal verloopt iets anders afhankelijk van de overlevende soldaat. Bovendien wordt BJ, ergens halfweg het verhaal, bevrijdt van zijn mechanische pak en kan hij een Duits supersoldatenpak aantrekken dat hem één bepaalde superkracht geeft. Je kan kiezen uit sprinkhaanbenen, een uitrekbaar lichaam of stormram schouders. Met de sprinkhaanbenen kan hij hoger springen en op anders onbereikbare plaatsen komen, het uitrekbaar lichaam staat je toe om door nauwe openingen te kruipen, en met de stormram schouders loop je zo door zwakkere muren heen. De keuze die je maakt, bepaalt je verdere speelstijl. Ga je voor de sluipende aanpak of eerder voor de 'guns blazing'-tactiek?

The New Colossus heeft maar liefst zeven moeilijkheidsniveaus, elk met een passende naam. Van makkelijk tot moeilijk kan je kiezen uit:
 • Can I play, Daddy?
 • Don't hurt me.
 • Bring 'em on!
 • Do or die!
 • Call me Terror-Billy!
 • I am death incarnate!
 • en een vrij te spelen 'Mein leben'


Zelf was het voor mij op de makkelijkere "Don't hurt me" al zweten, in het begin toch. In het eerste deel van het spel is Blazkowicz zijn levensbalk maar voor de helft gevuld (door zijn verlamde benen) en word je erg makkelijk neergehaald door de Nazi's als ze je in groep aanvallen. Eenmaal hij zijn volledige levensbalk terug had, ging het al wat makkelijker. Ik merkte wel niet verschil in de moeilijkheidsniveaus. Als je sluipenderwijs te werk gaat, kan je vrijwel alle niveaus aan. Ga je echter als Rambo te werk dan ga je vaak het loodje leggen, zelfs op de makkelijke niveaus.Graphics & Sound


Deze game is een plezier om naar te kijken en te luisteren. Op beide vlakken scoort de game hoog. Ik heb zelf geen PS4 Pro, dus kon ik niet in 4K van deze game genieten, maar zelf op 1080P ziet deze game er strak uit. De overgang van cutscene naar gameplay is naadloos. Je merkt nauwelijks een verschil in kwaliteit. De cinematische stukjes zijn goed gebracht en kunnen rechtstreeks uit een film komen. Hetzelfde geldt voor de stemacteurs en sfeermuziek. De stem van William Joseph Blazkowicz is memorabel. Hij is één van de weinige gamepersonages die ik herken door alleen naar zijn stem te luisteren.

De missies nemen plaats op gevarieerde locaties, gaande van een nazi-onderzeeër, een über-zug, Roswell, New Mexico en zelfs een ruimtestation op Venus. Iedere locatie wordt tot in de fijnste details goed weergeven en kan je op verschillende manieren verkennen, afhankelijk van je gekozen superkracht.
Conclusie


Wolfenstein 2: The New Colossus is een waardige opvolger van The New Order. Veel vernieuwingen zijn er niet, maar dat is in dit geval niet erg. Het verhaal is meeslepend, de gameplay staat als een paard en het oogt en klinkt fantastisch. Wolfenstein 2 is een aanrader voor iedereen die van shooters houdt! De game krijgt dan ook een passende score van 88.

Pluspunten


 • Eindelijk nog eens een game zonder lootboxes!
 • Een grafisch pareltje
 • Nazi's overhoop knallen blijft een feest
 • Verrassende plotwendingen in het verhaal


Minpunten


 • De eigenlijke revolutie ontbreekt in het verhaal
 • Overdaad aan verzamelobjecten
 • Verschil in moeilijkheidsgraad is verwaarloosbaar
Reviewer: xXiNiXx

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
10/10
Geluid
9.5/10
Duur
8/10

Wolfenstein 2: The New Colossus

Release
vr 27 okt, 2017
Genre
First Person Shooter
Platform
ps4
Uitgever
Bethesda
Ontwikkelaar
Machine Games

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
10/10
Geluid
9.5/10
Duur
8/10