Rugby 18

Denk je aan rugby, dan denk je vanzelf aan stoere mannen met afgescheurde oren. Wij pakten onze digitale bal, beschermden onze oren, en betraden het veld.

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Aangezien er geen verhaal is krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere delen.

Gameplay


Bij het opstarten van de game moesten we de keuze maken welk team onze favoriet is. Je kan wel zeggen dat de keuze aardig groot is, want de game telt in totaal 66 teams (combinatie van clubteams en nationale teams) verdeeld over 5 divisies. Aangezien mijn rugbykennis niet al te groot is koos ik voor het team dat mij het bekendste in de oren klonk, de All Blacks, het nationale team van Nieuw-Zeeland. Vanhier uit kregen we een oefenwedstrijd voorgeschoteld waarin de kneepjes van het rugby werden uitgelegd, en daaruit bleek meteen dat de game een hoge leercurve heeft. Tijdens de het spelen viel op dat op sommige momenten de spelers niet “aanwezig” waren. Zo keken ze naar het publiek in plaats van naar de bal. Tot op dit moment is het nog steeds onduidelijk waarom de betreffende speler wegkeek. De betreffende speler kon hierop uiteraard geen commentaar geven.

Tijdens de wedstrijd viel, bij de tegenstander, een gat in de verdediging. Helaas kwam daar meteen een opmerkelijk punt naar boven. Als “speler” kan je maar een paar meter sprinten. Na die paar meter moet je de knop loslaten zodat de staminabalk zich weer aanvult. Daar is niets mis mee, maar de AI heeft hier geen last, van en de tegenstand kwam dus met een aantal man aangestormd waardoor het verkregen voordeel snel verdween.
 
 

Na deze wedstrijd kwamen we aan in het hoofdmenu dat een beetje leeg en simpel oogt. Niet dat er onvoldoende speelopties zijn, want je kan zowel kiezen voor een potje online of offline, tussen de competitie of een carrièremodus, of voor de wekelijkse uitdagingen die je kan voltooien. Door wedstrijden te spelen en opdrachten te voltooien, verdien je sterren, die je ook kan verdienen door vragen goed te beantwoorden tijdens het laden van een wedstrijd. Deze sterren kan je dan weer gebruiken om een eigen team te creëren. Bij het creëren van je eigen team kan je kiezen uit alle spelers uit de game. Hoe beter de speler, hoe hoger het aantal sterren dat hij waard is.

 

Verwacht van het spelen van de carrièremodus echter niet te veel. Bij het opstarten kan je kiezen met welk team je wilt spelen. Let op, het betreft hier alleen het gebruik van de naam en het logo. Je begint dus met een leeg team. Aan jou de taak om met een beperkt budget spelers te kiezen uit een immens lange lijst. Gelukkig heb je ook de keuze voor een auto-fill waarbij de game voor jou het team samenstelt aan de hand van het budget. Dit is leuk bedacht en zeker een positief punt voor degene die niet thuis zijn in de rugbywereld. Helaas zit er ook hier een maar aan en dat is je overall rating. Je begint dan met een team met een rating van 52, terwijl de AI-teams een rating van 65 hebben. Je speelt je carrière in de vorm van divisies. Je moet eerste in je divisie worden voordat je kan doorstromen naar de volgende divisie. Omdat je met een kansloos team speelt ben je eigenlijk genoodzaakt om een aantal keren je eerste divisie te simuleren om op die manier een beetje budget te krijgen zodat je een paar leuke spelers kan nemen. Je kan overigens wel meteen kiezen voor spelers met een 90+ rating, maar dan ben je na twee divisies klaar omdat je failliet bent verklaard. Overigens hebben spelers geen contract bij je, een gekozen speler kan dus de hele tijd voor je spelen totdat je hem zelf uit het team verwijdert.

Graphics & Sound


Grafisch valt de game aardig tegen. Voor de PS3 was het nog acceptabel geweest maar aangezien andere sportgames al stukken beter presteren op audiovisueel vlak, had het voor deze Rugby 18 beter gemoeten. Alle spelers hebben allemaal dezelfde, vierkante, bouw. Het publiek zit wel op de tribunes, maar je ziet de afzonderlijke kijkers niet omdat men een “waas” over de tribune heeft gegoten.

 

Het commentaar wordt verricht door twee commentatoren die elkaar leuk en goed aanvullen. Helaas beschikt de game niet over een playlist en speelt er in het menu maar één deuntje. Dat laatste is dan weer goed gekozen omdat je, met een beetje fantasie, hetzelfde gevoel krijgt als bij de soundtrack van de film “The gladiator”. Dit past uitstekend bij de rugbysport.

 

Conclusie


Rugby 18 kent een hoge leercurve waardoor dit wel een game is voor de echte fans onder ons. Het is jammer dat men de carrièremodus niet anders heeft ingericht. De opzet is leuk bedacht maar door met een dermate zwak team te beginnen, is de pret snel voorbij.

Pluspunten


  • Voor de echte fans
  • Keuze uit veel teams


Minpunten


  • Balans tussen speler en AI is soms ver te zoeken
  • Hoge leercurve
Reviewer: Vinsantiy

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
6/10
Grafisch
5/10
Geluid
6/10
Duur
6/10

Rugby 18

Release
di 24 okt, 2017
Genre
Sport
Platform
ps4
Uitgever
Big Ben Interactive
Ontwikkelaar
Eko Software

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
6/10
Grafisch
5/10
Geluid
6/10
Duur
6/10