AER: Memories of Old

Vrij kunnen vliegen als een vogel, het is de droom van menig mens om zo'n ongebondenheid te kunnen ervaren. In AER: Memories of Old krijg je de kans om dat gevoel te evenaren, maar of dat eveneens leidt tot een gedenkwaardige indiegame, dat lees je in deze review.

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


In AER: Memories of Old speel je als Auk, een magische jonge vrouw die kan transformeren in een sierlijke vogel. Dat is hartstikke nodig want de wereld van Auk heeft een heuse tragedie meegemaakt. Ooit was haar wereld verbonden, in één stuk zoals de onze, maar door een collisie tussen de goden zweven de stukken van haar wereld nu verspreid als eilandjes in de lucht. Zo'n tragedie dreigt opnieuw te gebeuren, tenzij Auk erin slaagt om drie fragmenten van een sleutel te vinden. Een sleutel die haar toegang geeft tot het eindigen van een eeuwenoud conflict.

Dat is althans het verhaal dat zich afspeelt in de huidige tijd. Wie er echter de tijd voor neemt, vindt verspreid over de eilandjes fragmenten van het diepzinnig, spiritueel verhaal over hoe de wereld is opgesplitst. Dat is niet zo heel gemakkelijk om te volgen want je kan deze wereld verkennen in een volgorde zoals je dat zelf wenst. Bovendien is het mogelijk dat je stukken mist. De kans is dus groot dat je delen van het verhaal in een ietwat vreemde volgorde te horen krijgt. Hoe dan ook dit achtergrondverhaal ontdekken is slechts optioneel, maar als je er de tijd voor neemt dan vindt de geïnteresseerde gamer misschien wel enkele wijsheden over hoe de onmogelijkheid van het vullen van een leegte in jezelf met zinnige dingen kan leiden tot tragische gebeurtenissen.Gameplay


Een spirituele ontdekkingstocht


AER is een spel dat er voor kiest om ontdekking centraal te zetten, zonder dat er per se een beloning volgt bij het ontdekken van een uniek zicht of een unieke locatie. Je start het spel namelijk met het leren van de besturing - kruisje is springen en vierkantje is een lantaarn bovenhalen - en vandaar moet je het zelf uitzoeken. Dat is in ieder geval een interessant startpunt, en dus transformeer je in een vogel en vlieg je de wijde wereld in op zoek naar eilandjes met hints over je zoektocht.

Die hints vind je behoorlijk snel want zo groot is die wereld niet die je kan verkennen, en eens je de eerste hint gevonden hebt, dan ben je vertrokken. Je leest welke windrichting je moet volgen om de volgende broodkruimel te vinden en je transformeert in een vogel om erheen te vliegen. Wedden dat je moet zoeken bij de complexe formatie gebouwen die je daar in de verte ziet opduiken! Het duurt dan ook niet lang tot je de ingang hebt gelokaliseerd van de eerste tempel waar je jouw eerste sleutelfragment kan vinden.De puzzels schieten te kort


Eens je binnengaat in die tempel verandert de speelstijl van deze game. Je kan niet meer vliegen en ontdekking staat niet langer centraal. Binnen moet je een sleutel vinden en dat doe je door een aantal platformelementen te overbruggen en door enkele puzzels op te lossen. Dat laatste kan je doen door je lantaarn te gebruiken. Wanneer je deze bovenhaalt dan verlicht je niet alleen je pad, maar dan kan je ook interageren met een puzzelelement. Helaas gaat dat allemaal nogal vlot. Het is vaak een kwestie van seconden om te begrijpen wat je moet doen en dat is best zonde, want veel van de omgevingen waar je ronddwaalt verdienen het om wat langer in de belangstelling te staan. Was het bijvoorbeeld geen optie geweest om te kunnen transformeren in een ander dier zodat de manieren waarop je kan interageren met de puzzels toeneemt?! Spijtig, in dit aspect van het spel had meer gezeten. Nu moet je stellen dat de puzzelgameplay onvoldoende is uitgewerkt. Gelukkig kan je, nadat je de tempel hebt overwonnen, terug naar buiten om een stukje te vliegen en weer zen te worden.

Graphics & Sound


Voor het grafische aspect van deze game heeft de ontwikkelaar gekozen voor een soort van aquarellen. Vlakken worden geverfd met één kleur en door al die vlakken samen te leggen wordt er vorm gegeven aan de wereld en al haar levende en levenloze voorwerpen. Er wordt erg mooi gespeeld met kleuren en perspectieven, waardoor je op bijna elk eilandje getrakteerd wordt op een uniek zicht, een unieke inwoner of een unieke gebeurtenis. Door elk deel van de wereld een ander meteorologisch kenmerk te geven, wordt het bovendien nooit monotoon om van eilandje naar eilandje te vliegen. Het zou niet verbazen als de grafische ontwikkelaars zich in hun vrije tijd graag bezighouden met het maken van een schilderij.De muziek die de beelden vergezeld zorgt er eveneens voor dat het kunstzinnige gehalte van deze game hoger ligt dan bij de gemiddelde game. Wanneer je bijvoorbeeld transformeert in een vogel, dan wordt de muziek erg speels, en wanneer je belandt in een ander deel van de wereld dan hoor je dat ook duidelijk aan de thematiek van de muziek. je kan de muziek zelfs gebruiken om je te oriënteren zodat je niet hopeloos ver weg vliegt van je objectief. Kortom, ga je graag op zoek naar speciale audiovisuele thema's in games dan moet je deze AER: Memories of Old zeker een kans geven.

Conclusie


Ga je graag op ontdekking gewoon voor de ontdekkingstocht op zich, zonder meer, dan is AER: Memories of Old misschien wel een leuk tussendoortje voor jou. Wie weet achterhaal je al doende zelfs enkele diepzinnige wijsheden over het leven. Verwacht je echter dat een ontdekkingstocht leidt tot een fameuze beloning of verwacht je enkele moeilijke obstakels op je pad onder de vorm van ingewikkelde puzzels, dan kan je misschien beter uitkijken naar een andere indiegame.

Pluspunten


  • Audiovisueel geheel: het gespeel met kleuren en perspectieven
  • Soundtrack verheft het spel naar een hoger niveau
  • Kunnen vliegen als een vogel biedt eenvoudig plezier


Minpunten


  • Simpliciteit en gebrek aan diepgang in de gameplay en puzzels
Reviewer: Kenneth

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
5/10
Grafisch
8/10
Geluid
9/10
Duur
8/10

AER: Memories of Old

Release
wo 25 okt, 2017
Genre
Avontuur
Platform
ps4
Uitgever
Daedalic Entertainment
Ontwikkelaar
Forgotten Key

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
5/10
Grafisch
8/10
Geluid
9/10
Duur
8/10