Dragon's Dogma: Dark Arisen

Dragon's Dogma zag reeds het levenslicht in 2012 en kreeg recent een remake, die alle DLC bevat. Die remake is nu ook verkrijgbaar voor PS4. Wij konden alvast onze tanden in deze game zetten.De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


Savan is een ridder die op zoek is naar 'iets' in nauwe tunnels en ondergrondse runes. Hij wordt vergezeld door zogenaamde 'pawns'. De pawns hebben een menselijk uiterlijk, maar worden door niets gedreven. Zij nemen enkel bevelen aan van een zogenaamde Arisen, iets wat Savan dus is. Na het verslaan van een Chimera - een dier deels leeuw, deels geit en deels slang - opent hij de deur naar een ander wezen naar een krachtige ring ...

In een andere tijd of setting wordt er een portaal gevormd. Een gigantische draak vindt hier zijn doorgang en stort zich neer richting aarde, nabij een vissersdorp. Hier ontmoeten we het hoofdpersonage Brammehken. Hij is niets meer dan een visser, maar neemt het toch op tegen de draak. De draak noemt hem de uitverkorene en eet Brammehkens hart op. Toch overleeft hij het als zogenaamde Arisen! De zoektocht naar zijn hart begint!
Het verhaal is zeker n van de pluspunten van deze game! Met een zelfgemaakt personage ga je op tocht en onthul je een hoop mysteries. Veel plotwendingen en 'wow'-elementen zorgen ervoor dat deze game n van de betere verhalen heeft!

Gameplay


De gameplay is alles wat je kan verlangen van een RPG. Een degelijk vechtsysteem, een uitgewerkt craftsysteem, een hoop uitrusting, en uiteraard, de mogelijkheid om jezelf een naam, een klasse en een voorkomen te geven.

Choose Your Pawn(s)


En van de unieke elementen van deze game is je te verkrijgen gezelschap. Deze worden pawns genoemd, en je kan als het ware zelf je eigen rechterpawn maken. Je kiest hierbij niet alleen de klasse, maar ook hoe hij/zij moet interageren met de directe omgeving. We ontmoeten Maddameh'ken. Daarnaast kan je nog twee andere pawns 'inhuren'. Hiervoor moet je bepaalde stenen activeren, waardoor je terecht komt in een plaats die beschreven wordt als een rift, een schaduwdimensie tussen de vatbare dimensies zeg maar.Fight, My Pawn


Tijdens je tochten zullen jij en je pawns het meer dan eens moeten opnemen tegen cyclopen, wilde wolven, goblins en meer demonisch gespuis. Een harde, trage en een snelle, lichte aanval bevinden zich onder de normale actieknoppen. Onder de linker- en rechtertrigger - in combinatie met de actieknoppen - bevinden zich de speciale aanvallen voor je primaire en secundaire wapen.

In het begin van het spel zijn de vijanden, zelfs die enorme wezens, gemakkelijk te verslaan. Eens je enkele hoofdmissies hebt gedaan, en je een hoop zijmissies geaccepteerd hebt, mag je er zeker van zijn dat de moeilijkheidsgraad exponentieel de hoogte ingaat. Niet alleen de vijanden lijken een pak sterker, maar je pawns blijken ook plots een pak dommer. Mensen die reeksen zoals Dark Souls gewend zijn, zullen dit nog altijd simpel vinden, maar de doordeweekse gamer zal de moeilijkheidsgraad omlaag moeten halen, om het verhaal nog enigszins genietbaar te maken.

Find/Craft/Buy Gear


Zoals in de meeste RPG's ben je in staat om nieuwe uitrusting te vinden, maar je kan deze uiteraard ook kopen bij de desbetreffende handelaar. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om zelf je materiaal te maken.

Anders dan in de meeste RPG's bestaat de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden aan te kopen bij de correcte handelaar. Waar je meestal nieuwe vaardigheden verdient bij het levelen, gebeurt dat hier niet automatisch. Bij het bestrijden van vijanden en het voltooien van queesten verdien je een speciaal soort punten, die je dus moet uitgeven bij een handelaar.Graphics & Sound


Hoewel de originele Dragon's Dogma uitgebracht werd in 2012, kunnen we niet anders dan concluderen dat deze game de tand des tijds goed doorstaan heeft. Op sommige momenten is de omgeving echt mooi afgewerkt en gedetailleerd, vooral wanneer we het hebben over de ondergrondse tunnels en runes. Bovengronds is alles ok, maar hier voel je toch de datering. Landschappen die in de verte plots opduiken is nog niet zo erg, het zijn de vijanden die plots naast je staan waar we wat meer moeite mee hebben. Ook het menu mocht gerust wat afgeborsteld worden, vooral omdat het toch over een remake naar PS4 gaat.

De soundtrack van de game zelf is goed, en doet ons zelfs denken aan de meer Oosterse RPG's zoals Final Fantasy en het recente NieR. Wat misschien als enerverend kan gevonden worden is het nooit-stoppende gebabbel van de pawns die je vergezellen. Voor nogal passieve wezens te zijn hebben zij over alles iets te zeggen, zodat je meestal een overdaad aan informatie krijgt. Bovendien luisteren ze niet zo goed naar elkaar, want je kan soms drie keer horen dat er een besje op de grond ligt dat je eventueel zou kunnen gebruiken. Voor al wie hier weinig aandacht aan geeft is er uiteraard geen vuiltje aan de lucht.

Conclusie


Dragon's Dogma was destijds een goede game en is dat nu nog steeds. Met een verhaal dat het niet slecht zou doen in een Hollywood-film, en met degelijke gameplay doet deze game een gooi naar de top current-gen-RPG's, en dat doet hij bijlange niet slecht.

Pluspunten


  • Verhaal!
  • Degelijke gameplay


Minpunten


  • Menu's en grafisch gedateerd
  • Hoge moeilijkheidsgraad
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
9.5/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
8.5/10

Dragon's Dogma: Dark Arisen

Release
di 03 okt, 2017
Genre
Actie / RPG
Platform
ps4
Uitgever
Capcom
Ontwikkelaar
Capcom

Score

Verhaal
9.5/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
8.5/10