Age of Galaxy

Age of Galaxy

Age of Galaxy is het vervolg op Age of Civilization en brengt een nieuwe 4X ervaring met zich mee!



Doel van het spel


Age of Galaxy is een spelletje waarbij het de bedoeling is dat je grondstoffen verkrijgt, daarmee handel drijft of ruilt, je roem vergaart en waarbij je resoluut moet gaan voor een bepaalde overtuiging om punten te sprokkelen.

Setup


Er worden vijf heelalkaarten willekeurig getrokken en omgekeerd neergelegd. De eerste twee kaarten worden omgedraaid en de vloot wordt op de eerste gelegd. Speel je met meer dan twee spelers, dan wordt er soms nog extra te onderzoeken gebieden of planeten geplaatst. Deze herken je gemakkelijk met het 3+ of 4+ symbooltje.

Boven het te verkennen heelal plaats je de roemtrack, het overzicht van alle acties en het verkenbord. Boven het overzicht van alle acties worden er nog willekeurig drie 'trade'-kaarten getrokken.

Elke speler krijgt een overzicht van alle fases van het spel. Een research-kaart om de technologie bij te houden en zeven startkaarten. Op de kaart wordt het goud op '0' gezet en productiviteit op '3' - respectievelijk de gele en oranje cilinder. Elke speler neemt drie kubusjes van zijn kleur, die de acties voorstellen. Van de zeven startkaarten mag elke speler er drie teruggeven en drie andere nemen van de trekstapel, en moet er eentje worden gespeeld als 'startalliantie' en krijg je ook alle grondstoffen - schepen of goud - die vermeld worden op de kaart.

   

Spelverloop


Het is de bedoeling dat je als speler een alliantie vormt met de kaarten in je handen, de meeste punten verzamelt en zo de machtigste alliantie van de vloot bent. Op de kaart staat vermeld welke speciale vaardigheden het ras vrijspeeld, welk type planeet je kan koloniseren - vuur, ijs, water ... - en van welke overtuiging dat ras is. Een kaart kan je steeds voor of na je actie spelen, en je alliantie mag maximaal uit drie rassen bestaan. Je kan een kaart ook nog spelen om: grondstoffen te vergaren, een bepaald type planeet toch te koloniseren, of de overtuiging van je alliantie te veranderen.

Een kaart spelen behoort niet tot je acties, dus wat kan je wel doen? Je kan een planeet koloniseren, technologieën ontwikkelen of gewoonweg grondstoffen ruilen. Alle beschikbare acties staan vermeld als geheugensteuntje op de actiekaart die boven de heelalkaarten ligt. Belangrijk is dat je niet vergeet dat vrijwel elke actie iets kost, en dat je de kost niet vergeet te betalen.

Na de actiefase volgt - behalve in de eerste ronde - de oorlogsronde waar de overlord wordt bepaald, en waar iedereen bonussen krijgt op basis van het aantal scheepjes in zijn bezit. De overlord mag ook nog een planeet vijandig innemen. Daarna gaat de vloot verder, worden er nieuwe kubusjes genomen en begint alles weer van in het begin.

Een grote valkuil is dat je in het begin achteloos kan omspringen met de gegeven kaarten. Je zal moeten uitkijken naar mooie combo's die je kan uitvoeren met betrekking tot je alliantie, beschikbare acties, de beschikbare planeten daarmee, en de overtuiging - die belang heeft voor de puntentelling op het einde van het spel.

   

Materialen


Het spel dat ik voorhanden heb is de luxe-editie waarbij iedereen zijn eigen soort scheepje heeft, en dat er nog trays inzitten waar alles mooi geordend zit. Het materiaal is zeer degelijk en komt met een elastiek zodat alles toch wel in de doos blijft zitten. Als je je kaarten wil sleeven zal je de bijgeleverde insert moeten weggooien en voor de heelalkaarten zal je geen sleeves kunnen gebruiken, gezien deze niet meer in het doosje zullen passen.

Conclusie


Speel je graag een 4X spelletje maar heb je geen zin om een halfuur bezig te zijn met een setup of om drie à vier uur te spenderen aan een potje, dan is deze Age of Galaxy er eentje voor jou. Een setup van tien minuutjes en op een uurtje, of anderhalf uurtje met vier heb je het spelletje gespeeld.

Steun playstationclan.be