Justice League The Snyder Cut

Justice League The Snyder Cut

Justice League kregen we enkele jaren geleden al op ons bord , maar nu krijgen we met The Snyder Cut de versie die oorspronkelijk bedoeld was. Klaar voor deze vier uur durende marathon?

 

De film start abrupt met het einde van Batman VS Superman. Je weet wel, hoe Superman het loodje legt in de strijd tegen Doomsday. Zo weten we onmiddellijk weer dat we niet hoeven te rekenen op Aarde's sterkste held, en net nu hebben we hem keihard nodig. Steppenwolf, een bizarre verschijning van een andere wereld is naar de Aarde gekomen, op zoek naar zogenaamde Motherboxes. Drie stuks in totaal! In een ver verleden bleek dat wanneer deze dozen elkaar tegenkomen, zij één grote doos worden en een volledige planeet kunnen omvormen, naar de wensen van degene die de dozen bezit.



Bruce Wayne, ook wel bekend als Batman, heeft door dat er een nakende strijd komt, en dat hij niet alleen de klus zal kunnen klaren. Dan kijken we wat links en rechts en trommelen we toch wat andere superhelden op, zodat je ze samen kan aanpakken? We gaan op zoek naar Aquaman, Flash, Wonder Woman en Cyborg, maar of die allemaal staan te springen? Dat is maar de vraag.

2017 VS 2021


De grote vraag is natuurlijk: wat is nu het verschil tussen de vorige versie en de interpretatie van Snyder? Wel, laten we eerst vertellen wat er overeind blijft, en dat is het overkoepelende verhaal. Er is een 'bad guy', Batman trommelt superhelden op die elkaar op een gegeven punt kunnen vinden en ze gaan uiteraard de strijd aan met de slechterik van dienst.

En dan zijn er nog de verschillen... Het eerste wat opvalt is dat de film enkel te bekijken is op een 4:3 ratio, jawel, net zoals vroeger op onze oude CRT-schermen. Gelukkig met een iets betere kwaliteit. Ten tweede, de algemene sfeer doorheen de film, wat veelal te maken heeft met de belichting, of de manipulatie daarvan. Het heldere saturatiegehalte is teruggeschroefd en op die manier komt de film een pak donkerder en serieuzer over.



Een derde groot verschil zijn de talloze slow-motion beelden, die vooral in het begin van de film voorkomen, en meestal vergezeld van vrouwengezang. In dat begin van de film maakt de actie plaats voor veel dialogen. Zo worden de personages net wat beter uitgewerkt dan in de 2017-versie. We kijken dan vooral naar Flash, en nog meer naar Cyborg, wiens verhaal toch wat dieper gaat dan initieel gedacht. Vanaf de tweede helft van de film - nog twee uur te gaan dan - worden we overladen met overvloedige CGI-actiebeelden, zoals het de moderne superheldenfilm betaamt.

Aangezien er qua tijdsduur een groot deel wordt aangebreid ten opzichte van het origineel, zal je uiteraard een hoop nieuwe scènes zien, die het verhaal nog wat meer uit de doeken doen, of die bepaalde helden anders belicht. Er is heel wat gesleuteld aan kernscènes en dat is niet eens een slechte zaak. Her en der worden er wel enkele stukken uitgelaten, maar die waren misschien sowieso vergetenswaardig.

To Snyder or Not to Snyder?


Ik heb destijds de eerste film vrij snel gezien en om eerlijk te zijn, ik was het grootste deel weer vergeten. Ik heb de indruk dat de Snyder-versie veel goedmaakt, en dat deze makkelijker te onthouden zal zijn. Wil je deze in één ruk uitkijken, dan moet je er wel de soms trage stukken bijnemen.


Steun playstationclan.be