Life is Strange

Square Enix en Dontnod (Remember Me) slaan de handen in elkaar en maken een vijfdelige gameserie genaamd 'Life is Strange'. Wat we van het product van deze samenwerking vinden, kan je hier lezen.

 

Verhaal


Episode 1


Max - kort voor Maxine - is een schijnbaar doodgewoon tienermeisje, die de wereld vanuit haar eigen perspectief bekijkt. Haar verhaal begint wanneer zij even indommelde tijdens één van haar cursussen omtrent fotografie. Het wordt tijd dat de leerlingen hun project binnen leveren bij de wel zeer charmante leerkracht. Zij twijfelt en besluit om de boot nog even af te houden. Ze gaat naar het meisjestoilet op zoek naar verfrissing. Ze fotografeert een vlinder in de hoek van de toiletten en hoort dan twee figuren luid te keer gaan. Ze kijkt om het hoekje en ziet een jongen en een meisje ruzie maken. Plots trekt de jongen een pistool en schiet het meisje neer. Max panikeert en dan gebeurt er iets vreemd. Alles wat de voorbije tien minuten is gebeurd, wordt ongedaan gemaakt en zij ontwaakt weer in het klaslokaal. Déja-vu?




Gaandeweg leert Max haar gave te gebruiken om situaties in haar voordeel uit te draaien. Bij het terugspoelen van de tijd herinnert ze zich alles nog wat zou gebeuren, heeft ze alles nog wat ze vóór het terugspoelen had en behoudt ze ook haar positie. Verder ontmoet ze in het verhaal nog het meisje dat ze had gered en dit blijkt Chloe te zijn, haar jeugdvriendin van weleer. Tijd om elkaar opnieuw te leren kennen...

Volgende episodes










Gameplay


Deze game tracht een verhaal te vertellen van een meisje die de tijd kan beïnvloeden. Op zich een raar concept, maar het lijkt wel te werken.

Het hoofdkenmerk van deze game is het terugspoelen van de tijd. Heb je een beslissing genomen, waarvan de uitkomst toch niet datgene is wat je had gehoopt, dan kan je deze snel ongedaan maken door het ingedrukt houden van de L2 schouderknop. Leer je iets wat je vroeger wel in je voordeel kon gebruiken, dan kan je ditzelfde manoeuvre uitvoeren. Verder wordt dit principe ook nog gebruikt om bepaalde puzzels op te lossen. Een groepje lastige tieners verspert je de weg, wat kan je dan doen om deze een stapje opzij te laten zetten?

Je kan de tijd wel niet onbeperkt beïnvloeden. Zo zijn de episodes opgedeeld in scènes, die je kan terugspoelen zoveel je wil, maar eens ze is afgelopen, kan je de uitkomst, en de keuzes die je gemaakt hebt, niet meer ongedaan maken.

Graphics & Sound


De art deco stijl van de game is op zich niet slecht te noemen, al hebben we reeds beter gezien. Gezien Dontnod destijds het grafisch schitterende Remember Me maakte, bleef ik wel wat op mijn honger zitten. De verzichten en omgevingen worden voldoende weergegeven, maar helaas zijn de details van de personages van een voorgaand tijdperk.

De soundtrack is goed, zo passen de fleurige deuntjes perfect bij de grafische stijl. De lipsync zit er af en toe niet op, maar de voice-acting is dan wel weer goed te noemen.



Conclusie


De eerste episode van de vijfdelige reeks wordt vooral gebruikt om je kennis te laten maken met de verschillende personages en laat je de opties zien waartoe je het beïnvloeden van de tijd kan gebruiken. Het verhaal (van de eerste episode) is hierdoor niet noemenswaardig te noemen. Met de eerste episode ben je anderhalf tot twee uur zoet. Elke episode kost € 4.99, een season pass € 19.99. Qua ratio prijs/duur is een aankoop best te rechtvaardigen.

Noot na episode 5
Het is mogelijk om het verhaal, omwille van de vele dialoogopties meerdere malen te doorlopen, hierdoor vergroot de replay-value.

Pluspunten


  • Verfrissende gameplay


Minpunten


  • Grafisch niet altijd even goed




Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
7/10
Geluid
8/10
Duur
8.5/10

Life is Strange

Release
vr 30 jan, 2015
Genre
Verhaal
Platform
ps3 ps4
Uitgever
Square Enix
Ontwikkelaar
Dontnod

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
7/10
Geluid
8/10
Duur
8.5/10