Back 4 Blood

Toen de spirituele opvolger van de succesvolle pc zombieshooter Left 4 Dead werd aangekondigd, gingen fans uit het dak. Is Back 4 Blood echter dé game waar iedereen op zat te wachten?De geteste versie is de PS5-versie.

Verhaal


Zombieshooters speel je niet meteen voor het verhaal (of wel?) en in dat opzicht heeft Turtle Rock Studios weinig moeite gedaan om het de speler duidelijk te maken waarom je nu juist op zombies zit te schieten. Het is dus even raden naar het ontstaan van de apocalyptische wereld en de zogenaamde ‘Ridden’ die je uit de weg moet ruimen met het gezelschap ‘Cleaners’ die je kan besturen tijdens hun missies op zoek naar gereedschap, benodigdheden en meer.Alles is immers gestart bij een expeditie jaren geleden waar een buitenaardse worm werd gevonden en, eens in het lab aan water blootgesteld, zich razendsnel - host na host - wist te vermenigvuldigen tot het land zich vulde met Ridden. Die zombies komen in verschillende soorten, waarbij de ene persoon meer is gemuteerd dan de ander, en allen hebben ze het op jou gemunt. Tijdens het zoeken naar een oplossing, vul jij dus je tijd met het plunderen van wat er nog rest. Leuk, maar vooral een gemiste kans om van Back 4 Blood een thriller van formaat te maken.

Gameplay


Zombies afknallen dus, daar draait het volledig om in Back 4 Blood. En bloed zal er gespild worden! De game speel je namelijk in 4-speler co-op (al dan niet met of zonder vrienden, aangevuld door bots) waarbij het gebruik van een spel kaarten voor een extra dimensie zorgt. Je kan dus niet alleen een personage met unieke vaardigheden kiezen, maar het zal ook nodig zijn kaarten vrij te spelen en zorgvuldig uit te kiezen om je ‘runs’ zo vlot mogelijk te maken. In Back 4 Blood zorgen die speelkaarten voor extraatjes: 5% meer health, 10% sneller herladen of extra munitie voor het volledige team.Er zijn tal van kaarten beschikbaar, waarbij je na elke missie (als je niet sterft tenminste) één extra kaart mag kiezen. Hoe meer kaarten, hoe meer voordelen, maar dat neemt ineens alle pret ook weg van zodra je ‘run’ is mislukt en je terug met een vijftal kaarten mag starten. Bij het begin van elke missie (verdeeld over 4 Acts) worden er ook Corruption Cards onthuld. Met deze kaarten krijgen de Ridden voordeel en zal je rekening moeten houden met verhoogde weerbaarheid bij de zombies, continue mist en zelfs extra grote ‘boss’ Ridden. Het geeft alles meer uitdaging, en verhoogt ook de herspeelbaarheid, wat niet wegneemt dat Back 4 Blood een goede shooter op zich is en het kaartensysteem iets té aanwezig is op momenten. De game had het niet meteen nodig, maar een echte vloek is het ook niet.

Graphics & Sound


Er valt weinig op vlak van graphics en sound aan te merken. De game kan bij momenten chaotisch zijn, waardoor je vaker glitches zal opmerken, maar slecht ziet Back 4 Blood er zeker niet uit. De Jukebox-missie is eentje die lang zal bij blijven wegens de muziek, maar voor de rest doet de titel gewoon wat moet.

Conclusie


Back 4 Blood is een prima shooter, met goede mechanics en biedt veel variatie door het kunnen kiezen van meerdere personages met elk hun eigen vaardigheden. Het kaartensysteem zorgt voor een extra laag, al was dat niet meteen nodig. Een puik verhaal, dat missen we wel, dus hopelijk volgen er nog uitbreidingen die hier wat meer over uit de doeken doen.

Pluspunten


  • Co-op
  • Goede mechanics
  • Speelt vlot weg


Minpunten


  • Verhaal is afwezig
  • Kaartensysteem niet echt nodig
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
8/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
7/10

Back 4 Blood

Release
zo 12 dec, 2021
Genre
Actie
Platform
ps4 ps5
Uitgever
Warner Bros
Ontwikkelaar
Turtle Rock Studios

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
8/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
7/10