Sand Land

In het dorre Sand Land gaan demonen en mensen een alliantie aan om water te vinden. Maar is dat wel te vinden en welke hindernissen moeten zij doorstaan?

 

De geteste versie is de PS5 versie.

Verhaal


De mensheid heeft het in Sand Land al goed verkorven. De aarde is een desolaat woestijngebied geworden en het schaarse water wordt duur verkocht door de koning. In deze setting hebben demonen ook hun intrede gedaan en verblijven zij in hun demonenstad. Op zich moet je je daar niets ergs van voorstellen: het zijn gewoon een stelletje grotten in de woestijn. Op een dag besluit een menselijke sheriff, Rao, om op zoek te gaan naar een legendarische bron die zich in het zuiden zou bevinden. Het zuiden is geen gebied voor doetjes en hij besluit om naar de demonenstad te gaan op zoek naar iemand die hem kan beschermen. Niemand minder dan Beelzebub, zoon van demonenkoning Lucifer, besluit om hem te helpen, in ruil voor enkele videogames. Beelzebub besluit dat Thief, zijn mentor/babysitter, moet meegaan, al is dat tegen diens zin. Zulen Rao en Beelzebub erin slagen om de legendarische bron te vinden?

Sand Land is ondertussen ook een animatieserie die te bekijken is op Disney Plus. het verhaal verloopt gelijkaardig, al zijn er wel enkele dingen over te zeggen. Ten eerste het positieve eraan is, als je de serie en de game combineert, je in de ene scènes krijgt die je in de andere niet te zien krijgt. We hebben het bijvoorbeeld over wat er zich net voor de serie afspeelt - dat zit dan in de game - of de missie van Thief om voorraden te stelen, wat je ook in de game kan ervaren en wat totaal niet getoond wordt in de serie. Jammer genoeg verloopt niet alles zoals in de serie - of andersom - en zijn er kernpunten die zich anders laten afspelen. Weinig erg wel, maar een gelijkstemming was misschien nog leuker geweest.Gameplay


Wie dus het verhaal wil ontdekken kan evengoed naar de serie kijken, maar de gameplay maakt een hoop goed. We krijgen een soort sandboxgame (hoe kan het ook anders) voorgeschoteld, waarbij de hoofdmissie af en toe plaats maakt voor zijmissies, of andere randactiviteiten. Het loont om de verschillende omgevingen te onderzoeken, zodat je niet alleen leuke hebbedingen kan vinden, maar ook grondstoffen die je in een later gedeelte nodig hebt, wanneer je de stad Spino ontdekt.

Hier kan je je tank opwaarderen en uitrusten met ander, sterker, schietgerei, maar ben je ook in staat om op termijn nieuwe voertuigen te maken, deze opnieuw uit te rusten of te levelen en ga zo maar door. Hiervoor heb je grondstoffen nodig die je ofwel kan vinden, of soms gewoonweg kan vervaardigen uit, zoals je al kan raden, andere grondstoffen.

Naast het exploratiegedeelte zal je af en toe met vijanden moeten afrekenen. Beelzebub kan aardig vechten en wordt daar alleen maar beter in door experience te verzamelen, wat wordt omgezet in vaardigheidspunten, die hij dan kan spenderen aan het ontgrendelen van nieuwe aanvallen, of om zijn bestaande sterker te maken, of om zijn levensbalk wat langer te maken. Daarbij komt ook dat je zowel Thief als Rao nieuwe kunstjes kan aanleren.

Graphics & Sound


De gameplay maakt dikwijls plaats voor de verhalende component, en doet dat misschien iets te veel. De tussenfilmpjes zijn legio en de gesproken zinnetjes tijdens de missies zijn vrij repetitief. Rao kan bijvoorbeeld tweemaal hetzelfde zeggen op vijf seconden tijd. Op zich weinig erg al gebeurt het wat té veel. De beelden zijn bewust cartoonesk gehouden, in overeenkomst met de animatieserie, en het is een goed ding dat deze toch op elkaar zijn afgestemd.

Conclusie


Een open, desolate wereld is een setting die we ondertussen al meerdere keren mogen kauwen hebben, al maakt het uiteindelijke plot van Sand Land veel goed. Hiervoor moet je wel al tig uren erop zitten hebben, eer de plotwendingen opduiken, maar ze zijn er effectief. De gameplay wordt naar onze zin iets te veel onderbroken door een, soms heel, kort tussenfilmpje waardoor de flow wat uit de game gehaald wordt. Al is dat wel iets waar meningen kunnen verschillen.

Pluspunten


  • Delen die je niet ziet in de animatieserie
  • Goed plot


Minpunten


  • Gameplay wordt iets te veel onderbroken
  • Brengt weinig nieuws op tafel
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
7/10
Grafisch
8/10
Geluid
8/10
Duur
8/10

Sand Land

Release
do 26 sep, 2024
Genre
Actie
Platform
ps4 ps5
Uitgever
Bandai Namco
Ontwikkelaar
Bandai Namco

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
7/10
Grafisch
8/10
Geluid
8/10
Duur
8/10