Take 5!

Take 5!

In Take 5! moet je je tegenstander erin luizen om zoveel mogelijk kaarten en koeienkoppen te verzamelen. Raak jij ongeschonden uit het spel?

 

Doel van het spel


Je tracht zo weinig mogelijk kaarten te verzamelen. Elke koeienkop levert je een minpunt op. De speler met de minste minpunten wint het spel.

Setup


Je speelt het spel in verschillende ronden. Je hebt papier en schrijfmateriaal nodig. De kaarten worden geschud en elke speler ontvangt tien kaarten. Daarna worden de bovenste vier kaarten getrokken en deze zijn elk de startkaart van een rij. De overige kaarten heb je pas in de volgende ronde nodig.

Spelverloop


Alle spelers leggen gedekt een kaart voor zich. Wanneer iedereen zijn kaart gekozen heeft, worden deze omgedraaid. De speler die de laagste waarde gekozen heeft, die start. Daarna is het de beurt aan de speler die de op één na laagste heeft gespeeld, enzovoort.

De gespeelde kaart moet aan een kaart rechts van een rij - in het begin is dit een startkaart - oplopend kunnen aanleggen. Als de gespeelde kaart lager is dan de meeste rechtse kaarten van de rijen, neemt de speler alle kaarten van een zelfgekozen rij. In het begin van het spel kan het dan zijn dat je bijvoorbeeld slechts één kaart neemt.

De gekozen kaart wordt altijd oplopend gelegd en aan de rij wiens meest rechtse kaart het kleinste verschil ermee heeft. Je zal bijvoorbeeld een kaart met waarde 65 moeten aanleggen aan de kaart met waarde 60, en niet de kaart met waarde 50. Het kleinste verschil dat gemaakt kan worden is 5 (65-60).

Zolang de kaarten in een rij kunnen geplaatst worden, waar er minder dan vijf kaarten liggen, is er niets aan de hand en wordt er gewoon verder gespeeld - speler 1, speler 2... Een rij is echter vol als die vijf kaarten bevat. Als die een zesde kaart moet aanleggen, neemt die de vijf kaarten waarbij hij die rij moet leggen, en wordt zijn gespeelde kaart een nieuwe startkaart. De geïncasseerde kaarten plaatst de speler voor zich.

Wanneer iedereen zijn tien kaarten heeft gespeeld, is dat het einde van de ronde. Alle koeienkoppen van de geïncasseerde kaarten worden opgeteld en tellen als minpunten. Deze minpunten worden op een blaadje genoteerd en eventueel opgeteld bij de minpunten, vergaard in vorige ronden. Het spel stopt wanneer iemand meer dan 66 minpunten heeft, in elk ander geval wordt een nieuwe ronde gestart - kaarten geschud, gedeeld, startkaarten genomen. De speler die het minste minpunten heeft als het spel stopt, is de winnaar.

Nadat je het spel een aantal keer hebt gespeeld, kan je enkele varianten toevoegen waarbij er in functie van het aantal spelers met specifieke kaarten (waarden) wordt gespeeld. Er is ook een variant waarbij de spelers zelf hun kaarten kunnen kiezen.Materialen


De materialen bestaan simpelweg uit kaarten van een standaardgrootte, die iets minder stevig zijn. De kaarten an sich zijn vrij buigzaam, dus iets voorzichtiger met de kaarten omspringen is aangeraden.

Conclusie


Take 5! is een spel met snelle ronden en met eenvoudige regels. Omwille van het formaat zeker handig om mee te nemen op reis en je kan tot met tien spelen, wat het soms meer het elan geeft van een partygame dan een kaartspelletje, waar uiteraard niets mis mee is.

Overzicht


Speelduur Op het doosjes staat 45 minuten, maar dat is sterk afhankelijk van de gescoorde punten
Aantal SpelersTwee tot tien
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
Voor wie?Vanaf een leeftijd van 10 jaar, al kan het wel al vanaf 7-8


Wij danken 999 Games voor het ontvangen van een reviewexemplaar.

Steun playstationclan.be