Saboteur 20-jarige Jubileumeditie

Saboteur 20-jarige Jubileumeditie

Na 20 jaar Saboteur te spelen, vele nieuwe edities, promokaarten en uitbreidingen komt 999 Games met een heuse jubileumeditie op de proppen. Wat je mag verwachten kan je hier lezen!

 

Doel van het spel


Als goudzoeker moet je een pad maken naar de goudklomp, als saboteur moet je verhinderen dat de goudzoeker(s) dat pad maken.

In deze jubileumeditie vinden we het oorspronkelijk spel, alsook de upgrade naar de 2.0 versie. Doorheen onze review gaan we het hebben over de eerste versie, hoe je de upgrade maakt wordt op het einde uitgelegd.

Setup


Allereerst worden de gangenkaarten en actiekaarten (met grijze achterzijde), de goudkaarten en de dwergenkaarten apart genomen. Let op dat je die neemt zonder enige markering, de kaarten die voor de upgrade zorgen hebben een '2' op hun voorzijde linksonder, sommige hebben een jaartal, en dergelijke. Je hebt dus enkel deze kaarten nodig zonder enige vorm van markering.

In functie van het aantal spelers worden er een aantal saboteurs en dwergenkaarten uit de dwergenkaarten genomen. Dit overzicht vind je op pagina 4. Deze kaarten worden samen geschud en iedere speler krijgt er één. Je zal steeds één personagekaart over hebben, zodat je niet zeker bent hoeveel goudzoekers of saboteurs er in het spel zijn.

De startkaart - dubbelzijdig met een ladder op - wordt genomen en ergens gelegd waar iedere speler er vlot aan kan. Dan worden de drie doelkaarten - met gouden achterzijde - zeven 'plaatsen' horizontaal verder gedekt geplaatst, op zo'n manier dat er telkens verticaal een kaart tussen kan, en zodat de middelste kaart op gelijke hoogte ligt van de startkaart.

De actiekaarten en gangenkaarten - met grijze achterkant - worden door elkaar geschud en elke speler ontvangt er opnieuw een aantal, in functie van het totale aantal spelers. De resterende kaarten dienen als een trekstapel en er moet plaats voorzien worden voor een aflegstapel. Ook de goudkaarten worden geschud en ergens gedekt in de buurt gelegd. Een eerste speler wordt gekozen.

Spelverloop


De actieve speler heeft de keuze uit drie verschillende acties. Daarna is het de beurt aan de speler die volgt in wijzerzin.
  • Een gangenkaart spelen: je legt een gangenkaart aan een andere kaart die er reeds ligt. Deze worden steeds 'in de lengte' geplaatst en nooit in de breedte. Je legt de gangenkaart ook op zo'n manier dat alle gangen passen. Het kan zijn dat dit niet volledig kan bij één van de doelkaarten, dan leg je ze zo goed mogelijk. De kaart moet ook steeds gelegd worden zodat er een pad wordt gemaakt met de startkaart. Sommige effecten kunnen een pad onderbreken, dus mag je die ook niet aanleggen aan een structuur, die niet verbonden is met de startkaart.
  • Je kan ook een actiekaart spelen. Met een instorting mag je een gangenkaart verwijderen en met een schatkaart mag je spieken naar één van de gedekte doelkaarten. Je mag ook een sabotagekaart spelen. Die herken je aan de rode cirkel met streep erdoor. Een speler kan die bij een andere speler plaatsen om ervoor te zorgen dat deze geen gangenkaarten meer kan spelen. Een speler kan meerdere sabotagekaarten voor hem liggen hebben, maar nooit twee met eenzelfde symbool. Er zijn ook reparatiekaarten die spelers bij elkaar, of zichzelf, mogen leggen zodat die sabotagekaarten uit het spel gaan. Je moet er uiteraard op letten dat de symbolen overeen komen.
  • Je kan ook passen, dan leg je gedekt één kaart op de aflegstapel.

Na het einde van de beurt trekt de speler één kaart van de trekstapel en is het aan de speler links van hem.

De ronde kan op twee manieren eindigen: ofwel wordt er een pad gemaakt naar de doelkaart met de goudklomp, ofwel is de trekstapel leeg en kunnen de spelers geen kaarten meer spelen voordat er een pad gemaakt is naar deze doelkaart. In het eerste geval winnen de goudzoekers, in het tweede geval de saboteurs.

Eens de winnaars bepaald zijn is het tijd om de beloningen uit te delen. Als de goudzoekers winnen worden er een aantal goudkaarten getrokken gelijk aan het aantal goudzoekers. De speler die de laatste gangenkaart heeft gelegd bij de goudklomp - doelkaart - mag als eerste een kaart kiezen. De kaarten worden dan in tegenwijzerzin gekozen zodat alle goudzoekers één goudkaart hebben.

Als de saboteurs winnen wordt er gekeken naar het aantal saboteurs. Als er maar één saboteur was, krijgt die een totaal van vier goudstukken, bij twee of drie saboteurs krijgt elk er drie, en bij vier saboteurs krijgt elk twee goudstukken. Die goudstukken worden samengesteld met goudkaarten, waarna die stapel best weer geschud wordt.

Daarna gaat een nieuwe ronde van start. Op het einde van de derde ronde stopt het spel. De speler die de meeste goudklompen heeft verzameld, die wint het spel. Bij een gelijke stand wordt de overwinning gedeeld.2.0 upgrade


Bij de upgrade zal je alle personagekaarten (goudzoekers en saboteurs) uit het spel halen en de vijftien personagekaarten van versie 2 aan het spel toevoegen. Elke speler ontvangt één personage. Deze personages zijn nu onderverdeeld in meer categorieën. We hebben nog altijd de goudzoekers, maar deze zijn verdeeld in twee teams, en we hebben nog steeds de saboteurs, maar we hebben nu ook de chef, de profiteur en de geologen. De specifieke eigenschappen van deze dwergen staat mooi uitgelegd in het regelboek.

De goudkaarten gaan uit het spel. Daarna nemen we de gangen- en actiekaarten 2.0 en voegen die bij de oorspronkelijke. Op die manier krijgen we een hele grote stapel met een grijze achterzijde. Er zijn wat nieuwe soorten kaarten, zoals gangen met ladders, gangen met deuren... maar ook nieuwe actiekaarten. Opnieuw staan deze goed uitgelegd in het regelboek. Elke speler ontvangt nu zes kaarten in het begin van het spelletje.

De grootste verandering vind je in de te kiezen acties. Je kan nog steeds een actiekaart of gangenkaart spelen, maar je kan nu ook een sabotagekaart wegwerken door twee kaarten uit je hand af te leggen. Opnieuw zal je op het einde van je beurt één kaart van de trekstapel nemen. Wanneer je nu past mag je 1, 2 of 3 kaarten gedekt afleggen en er 1, 2 of 3 trekken van de trekstapel.

De verdeling van de goudstukken - want de kaarten zijn uit het spel - verloopt volgens een tabelletje op pagina 16 en is afhankelijk van het personage en van het aantal goudzoekers/saboteurs. Opnieuw eindigt het spel na drie ronden en wie de meeste goudklompen heeft, die wint het spel.

En meer...


Daarmee zit het er nog niet op met wat je in deze editie kan vinden. Je krijgt hierbij ook nog de saboteur-wereldkampioenschapkaarten en een hele hoop mini-uitbreidingen, elk met nieuwe extra eigenschappen en toevoegingen.

Materialen


In deze editie kan je een hele hoop kaarten vinden, alsook een punchboard met kartonnen fiches uit voldoende dik karton. De jubileumdoos is goed gevuld, dus het is wat zoeken waar men deze kartonnen componenten kan plaatsen en van sleeven is totaal geen sprake.

Conclusie


Saboteur is voor velen een spel dat ze al eens gespeeld hebben, of waarvan ze wel één of andere editie thuis hebben liggen. Met deze editie haal je een spel binnen dat je kan uitbreiden en tweeken waar je wil. Er is zodanig veel dat de herspeelbaarheid zeer hoog ligt, en met de kampioenschapkaarten heb je unieke actiekaarten die het spel steeds wat anders maken. Daarbij heb je nog enkele mini-uitbreidingen die alle steeds verschillend genoeg aanvoelen zodat je schijnbaar steeds een ander spelletje voor je liggen hebt. Heb je saboteur nog niet liggen, dan kan je met deze aankoop zeker niet mis.

Onze mening


Saboteur is een spel dat gemakkelijk op tafel komt. Het is zeer toegankelijk en de ronden en het spel duren niet enorm lang, zodat een tweede keer spelen makkelijk gaat. Ik speel dit spel in familiaal verband, maar kan dit ook bovenhalen in de spellenclubs. Ook met spelers die minder bekend zijn met de wereld van de bordspellen zijn de regels snel uitgelegd en verstaanbaar. Het aantal acties is beperkt, wat het ook vrij toegankelijk maakt. Ik ben blij met deze jubileumeditie, want eens je 'genoeg' hebt van de basisversie en de 2.0 upgrade, staat er je nog een hoop te wachten. Deze jubileumeditie van Saboteur is voor mij een leuk luchtig spelletje dat ik stapsgewijs kan uitbreiden tot wanneer ik alle upgrades en uitbreidingen gebruik.

Overzicht


Speelduur 30 minuten
Aantal Spelers2-12 al is ergens in het midden aangeraden
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
Voor wie?Vanaf acht jaar, al kan de basisversie wat jonger


Wij danken 999 Games voor het ontvangen van een reviewexemplaar.
Onze mening is subjectief en op geen enkele wijze beïnvloed.

Steun playstationclan.be