Blade Runner 2049

Blade Runner 2049

De originele Blade Runner was zonder twijfel een mijlpaal in het scifigenre voor de filmwereld. Een vervolg breiden aan zo'n culthit leek dus wel een herculeswerk, maar wat blijkt ... Hollywood heeft nog ballen, en of het vervolg net zo succesvol is als zijn voorganger, dat zie je in de nieuwste neo-noir sciencefictionfilm van Denis Villeneuve.

 

Het jaar is 2049 en de wereld is een dystopische plek geworden. De mens is compleet ontwricht uit zijn natuurlijke omgeving en heeft zich gevestigd in artificiële, kolossale getto's. De massieve bouwwerken van de machtshebbers doemen als dreigende torens boven de bevolking uit en het enige licht dat men nog te zien krijgt, lijkt te komen van advertenties onder de vorm van neonlampen en hologrammen. Het is een wereld waarin je zeker en vast niet wil wonen, en als de beelden die boodschap onvoldoende overbrengen dan doet de verontrustende soundtrack dat wel in de plaats.

Binnen die setting, ontmoet je agent K (Ryan Gossling), een replicant of gefabriceerd werktuig van de mens met als doel andere replicanten op te sporen die niet langer in dienst willen staan van hun makers en een eigen leven willen leiden. Agent K is dus een Blade Runner, en hij doet het werk waar de gewone mens niet langer de maag voor heeft. Dat verandert echter wanneer hij een speciale ontdekking doet ... een vondst die hem doet twijfelen aan wat het betekent om een ziel te hebben, en vooral een vondst die de funderingen van de brokkelige maatschappij op haar grondvesten kan doen daveren. Dat brengt agent K vanzelfsprekend in een delicate situatie.



Blade Runner 2049 is een ietwat atypische film geworden, want tegenwoordig krijgen we de ene na de andere blockbuster die de kijker bij de hand neemt en alles haarfijn uitlegt, alsof de gemiddelde kijker een dorpsidioot is. Blade Runner kiest gelukkig voor wat meer mysterie en vertrouwt erop dat de kijker zelf de lijntjes kan verbinden. Bovendien doet deze film dat door heel traag zijn geheimen prijs te geven, door de actie te beperken, en zonder vreemde hersenkronkels te maken. Met momenten worden er zelfs meer vragen gesteld dan beantwoord!

Mysterie gaat hand in hand met filosoferen, en dat heeft Denis Villeneuve goed begrepen. Deze film laat je binnen het mysterie nadenken over de definitie van leven. Wat is het verschil tussen een mens en een replicant? Is biologisch leven superieur aan artificiële intelligentie? Is er überhaupt een verschil tussen de twee? Bovendien kan je geen betere setting bedenken als de apocalyptische wereld van Blade Runner om deze vragen te stellen. Kortom, Blade Runner 2049 is een van de beste blockbusters die we dit jaar al te zien kregen en het is een film die zijn voorganger alle eer aandoet.



Deze film is voor jou als:
  • Je graag een beetje mysterie in je verhaal hebt
  • Je op zoek bent naar een audiovisueel huzarenstukje

Deze film is niet voor jou als:
  • Je een zuivere actiefilm verwacht
  • Je liever niet te veel filosofeert over wat het betekent om te leven

Steun playstationclan.be