Gardeners

Gardeners

De koning heeft specifieke eisen voor zijn tuin, maar is wel vrij wispelturig. Slagen jullie erin de ideale tuin keer op keer te creëren?

 

Doel van het spel


In dit coöperatieve spel is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren binnen een bepaalde tijd.

Setup


We verdelen de tuintegels evenredig tussen alle spelers. De tegels die ontvangen worden, worden open voor zich neer gelegd. De beperkingskaarten worden geschud en gesloten naast het speelveld geplaatst. De zandloper wordt naast de beperkingskaarten geplaatst en een eerste speler wordt gekozen.

Spelverloop





De eerste keer dat je de regels leest van Gardeners kan je het spel niet goed plaatsen in het hoofd, of je kan het je met andere woorden moeilijk voorstellen. In het regelboek staan er een aantal oefeningen - A, B en C - en is er ook een beginnersvariant die je geleidelijk aan de regels van het spel leren kennen. Hieronder worden de spelregels uitgelegd voor een standaardspel, dus het spel ná de leercurve. We houden ook in het achterhoofd dat de spelers op geen enkele manier mogen communiceren met elkaar.

Elke ronde bestaat uit drie fases, en we beginnen met het trekken van een beperkingskaart. In de eerste ronde zal de eerste speler een beperkingskaart trekken en die gesloten bij hem neerleggen. Wanneer die gesloten ligt biedt de achterzijde toch een soort informatie. Je kan het bezien als een soort 'grove informatie', terwijl op de voorzijde 'specifieke informatie' staat. De symboliek op de achterzijde kan bijvoorbeeld weggeven dat er 'geen twee tegels van dezelfde soort' naast elkaar mogen liggen, terwijl op de voorzijde staat welke soort tegels - bijvoorbeeld gaande over de bodem, of over de planten en struiken en zo meer.

In een latere ronde zal de speler links van degene die de vorige ronde een kaart heeft getrokken, nu een beperkingskaart trekken. Op het ogenblik dat er een vierde kaart wordt getrokken, zal de eerste kaart weggenomen worden en telt deze nu als punt. Er kunnen dus nooit meer dan drie beperkingen tegelijkertijd gelden.

Wanneer je met twee speelt zullen de spelers afwisselend steeds twee beperkingen voor hen liggen hebben na derde ronde.

De tweede fase bestaat uit het gezamenlijk samenstellen van de tuin. Hierbij wordt ook de zandloper omgedraaid die de spelers een kwartier de tijd geeft. Iedereen speelt tegelijkertijd, dus hoe meer spelers, hoe chaotischer het er aan toe gaat. Tijdens het samenstellen van de tuin gelden er wel enkele beperkingen bij het plaatsen van de tegels. Je mag (in een standaardspel) de tegels in een rooster leggen van maximum 6x6. Je mag ook enkel tegels plaatsen uit je persoonlijke voorraad en deze moeten grenzen aan een tegel die er reeds ligt. Als je een tegel van je startstapel wil toevoegen, moet dit ook steeds de bovenste tegel zijn.

Uiteraard zal niet alles van de eerste gaan zoals het moet, in functie van de beperkingskaarten, en zullen er af en toe tegels uit de tuin moeten verwijderd worden. Hiervoor moeten er ook enkele regels gevolgd worden... Je kan enkel een tegel verwijderen die zich aan de rand van de tuin bevindt. Wil je dus een tegel weg, die iets dieper in de tuin ligt, dan zal je eerst de andere tegels ook moeten verwijderen. Je mag ook een tegel niet verplaatsen, draaien, of dergelijke meer, en de tuin moet één geheel blijven.

Eens er een tegel verwijderd is, komt die in de persoonlijke stapel van een andere speler terecht. Degene die de tegel wegneemt kiest bij welke speler die gaat. Die wordt dan naast de startstapel gelegd en hopelijk weet die speler wat te doen met de ontvangen tegel.

Na het samenstellen van de tuin gaat de derde fase van start en dit is het controleren van de tuin. Dit is het enige ogenblik waarop de spelers mogen praten. Ofwel zeggen ze dat de koning blij is: dan wordt aan alle beperkingskaarten voldaan, ofwel zeggen ze dat de koning boos is, en moeten ze opnieuw aan de slag in de tuin. Als de koning blij is, start een nieuwe ronde met het trekken van een nieuwe beperkingskaart en wordt eventueel de eerste kaart (als er al drie zouden zijn) gelegd bij de puntenstapel.

Het spel eindigt wanneer de zandloper leeg is en dan worden de punten - of de kaarten - geteld. Elke kaart levert één punt op, maar als je tijdens het spel een beperkingskaart hebt moeten opzij leggen omdat het samenstellen niet lukte, telt deze als een minpunt. De uiteindelijke score wordt vergeleken met de waarden in een tabel.

Materialen


De componenten van het spel zitten allemaal in een degelijke groene insert. De oefeningen, beperkingen en zelfs een expertvariant van het spel staan gedrukt op een hele hoop kaarten van standaardkwaliteit -en grootte. Daarnaast vind je nog een robuuste, groene zandloper en 36 tuintegels.

Conclusie


Gardeners is een spel dat, als je de eerste keer de regels leest, nogal druk en chaotisch kan overkomen. Deels daarvan is volgens ons wel te wijten aan het regelboek. Maar in dat boek staan wel drie oefeningen en een beginnerspel die je langzaam de regels leert kennen en je zo geleidelijk in het spel brengt. Vat deze oefeningen niet te zwaar op, want deze duren slechts enkele minuten en je bent zo klaar voor het eigenlijke werk. Het spel op zich is luchtig en rustig, maar bezit toch een bepaald niveau van tactiek. Je moet goed kijken naar de kaarten van je medespelers om zo te ontwaren welke beperkingen zij hebben. Hit and try en vooral observeren is een noodzaak.

Overzicht


Speelduur 15 minuten
Aantal SpelersEén tot vier
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk eens je de regels door hebt
Voor wie?Gezien het niet enkel 'tegeltjes' plaatsen is, sluiten we ons aan bij de geadviseerde 10+


Wij danken Geronimo Games voor het ontvangen van een reviewexemplaar.

Steun playstationclan.be