DOOM 3: VR Edition

We waren blij onze VR-headset nog eens van onder het stof te kunnen halen, maar of Bethesda ook weet te scoren met hun VR-versie van DOOM 3, dat moest nog blijken.De geteste versie is de PS4-versie op de PS5.

Verhaal


Niet onverwacht volgt deze VR-versie van DOOM 3 hetzelfde verhaal als dat van de originele pc-game (die ook een PS3-release heeft gekend). We zijn het jaar 2145 en de mensheid is erin geslaagd ruimtereizen te organiseren richting Mars. Dankzij tonnen subsidies (we willen de Belgische politiekers wel niet op ideeën brengen) is Union Aerospace Corporation (kortweg UAC) ook aan de slag gegaan met het uittesten van teleportatie. Als UAC-marinier zie je dit echter fout lopen en weet men een brug te maken tussen Mars en de hel. Demonen overspoelen al snel de planeet, aan jou nu om schoon schip te maken en ze allemaal vakkundig aan flarden te knallen.Gameplay


De DOOM-games hebben het nooit van hun verhaal moeten hebben, maar van de flitsende en razendsnelle gameplay. We waren dan ook benieuwd welke aanpassingen Bethesda had doorgevoerd om een game als deze vlot te laten spelen met de PlayStation VR op het hoofd. Al meteen kunnen we vaststellen dat, mocht je over de PS VR Aim-controller beschikken, dit je heel wat kopzorgen zal besparen. Het bewegen en verplaatsen zelf gaat veel vlotter als je wapen meteen gericht staat, want aan de game zelf heeft Bethesda niks aangepast. Lopen en schieten, en occasioneel een deur activeren; meer hoef je niet te verwachten. Het is dan ook jammer dat het spelen zonder Aim-controller veel stroever aanvoelt. De game is te chaotisch en kent verder ook geen aanpassingen om het je meer comfortabel te maken.

Graphics & Sound


Het grootste nadeel aan deze versie van DOOM 3, zijn de graphics. De game is al gedateerd (zo’n tien jaar) en ziet er in VR nog grijzer uit dan we ons kunnen herinneren. Het wordt nog erger als je in een cutscène beland, maar je gewoon op een vlak scherm vanop afstand zit te kijken. Bethesda heeft geen moeite gedaan je in de cutscène zelf te plaatsen en schotelt je dan maar een bizarre ervaring voor.Conclusie


DOOM 3 was destijds niet meteen dé AAA first-person shooter die men verwachtte, de game wist toch dankzij de razendsnelle en gore gameplay voor de nodige uren speelplezier te zorgen. Die ervaring kan in VR worden geëvenaard, maar we raden het slechts aan mocht je over de PS VR Aim-controller beschikken. Voor de rest straffen we vooral luiheid van Bethesda af, gezien er te weinig moeite werd gestoken in het echt VR-waardig maken van de game.

Pluspunten


  • Razendsnelle gameplay aanwezig
  • Totaalpakket (DOOM 3 plus extra content)


Minpunten


  • Grafisch geen hoogvlieger
  • Niet volledig aangepast voor VR
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
6/10
Grafisch
5/10
Geluid
7/10
Duur
7/10

DOOM 3: VR Edition

Release
ma 29 mrt, 2021
Genre
VR
Platform
ps4 ps5
Uitgever
Bethesda
Ontwikkelaar
Bethesda Game Studios

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
6/10
Grafisch
5/10
Geluid
7/10
Duur
7/10