WRC 5

Mensen die al graag eens virtueel met een wagen over smalle hobbelige, al dan niet verharde wegen scheuren, moeten al een lange tijd op hun kin kloppen. Daar komt nu verandering in. Bijna twee jaar na de release van de current-gen consoles is de eerste rallygame een feit. Ontwikkelaar Kylotonn Games brengt ons WRC 5, de officiële game van het FIA World Rally Championship. Was dit het lange wachten waard? Dat lees je hier.

 

Wat wellicht veel mensen niet weten, heeft ondergetekende naast gamen nog een andere passie, namelijk rally. Zelf ben ik al een kleine vijftien jaar actief in de rallysport, weliswaar in het rechter zitje. De laatste twee jaar reed ik en een vriend van mij samen met een Mitsubishi Evo X R4. We haalden tal van algemene overwinningen en podiumplaatsen in zowel België als Nederland. Een rallygame is voor mij dus een mix van beide passies.

Verhaal


We hoeven het inmiddels niet meer uit te leggen. Racegames hebben geen verhaal met ongelofelijke plotwendingen, daarvoor krijgt het stuk verhaal ook het gemiddelde van de andere aspecten. Er zit echter wel een carrièremodus in. Je start onderaan de ladder in het JWRC (Junoir WRC). Door contracten aan te nemen en punten te scoren voor het kampioenschap is het mogelijk om je op te werken naar het WRC-2, om je uiteindelijk bij de snelste jongens te vervoegen, het WRC.



Gameplay


Rally bestaat eruit om zo snel mogelijk van punt A naar punt B te rijden, dat weet ongetwijfeld iedereen. Op die Special Stage (SS), ook wel klassementsproef (KP) genaamd, word je bijgestaan door de man of vrouw in het rechter kuipje, de co-piloot. Die persoon leest de pacenotes. Die nota's zijn een omschrijving van de weg en informeren jou over de aankomende bochten. Het notasysteem dat WRC 5 hanteert is soms erg onduidelijk, gelukkig wordt er ook info op het scherm getoond zodat je niet blindelings rond scheurt. Ook WRC 5 maakt gebruik van verschillende hulpinstellingen, zodat iemand zonder rijbewijs zelfs een knaltijd kan noteren op de tabellen. Er is tevens ook een mode genaamd rallyschool. Hierin worden de technieken uitgelegd hoe je het best een bocht aansnijdt of een bepaalde situatie benadert.

Als je even niet je carrière aan het uitbouwen bent kan je ook met de andere modi aan de slag. Quick stage en quick rally, laten jouw kiezen uit een bepaalde klassementsproef of rally en tevens een team. Doordat WRC 5 de licentie heeft van het FIA World Rally Championship, zijn alle teams en desbetreffende rijders aanwezig in de game, met uitzondering van het JWRC. De set-ups van de wagens kun je ook naar hartenlust aanpassen, al is dit niet echt uitgebreid en ook afwezig voor het JWRC. Voor wie dacht om met de oer-Quattro of de nostalgische Ford Escort MKII rond te scheuren is er slecht nieuws, enkel de wagens uit het FIA World Rally Championship zijn aanwezig.



Tussen de verschillende klassementsproeven door zal je natuurlijk ook moeten sleutelen aan je wagen. Hierbij hoef je ook geen ingenieur te zijn: door één simpele druk kan je de vereiste herstellingen uitvoeren binnen de tijdslimiet. Mulitplayer is ook aanwezig. Je kan tot en met acht man samen online bewijzen dat jij de snelste bent. Er wordt tesamen gereden en je concurrenten zien je rijden als 'ghost'. Deze mode heeft ook een offline variant voor acht spelers. Na het beëindigen van de proef moet je de controller dan doorgeven. Daarnaast zijn er nog wekelijks en maandelijks uitdagingen die je kan voltooien. Vanaf volgend jaar is er ook een heus E-Sports event. Dit loopt synchroon met de wedstrijden in het WRC.



De Special Stages die je kan af raggen zijn divers genoeg. Per land krijg je er vijf verschillende voorgeschoteld, wat het totaal op 65 KP's brengt. De ene al is langer dan de andere, gaande van 3 tot 10 km en natuurlijk de specifieke ondergrond per land. Rijden in het donker en in de regen of sneeuw kan je ook doen, dat geeft die ene stage die je al redelijk kent weer een nieuwe uitdaging. Dit is echter niet op alle parcours voorzien. Kleine foutjes en bugs zijn jammer genoeg ook nog aanwezig een week na de release, hopelijk wordt hier nog aan gesleuteld via een patch.

Controller vs Stuur


WRC 5 laat zich vlot besturen met de controller, de gameplay is dan wel wat 'arcade-ish', het snelheidsgevoel is goed aanwezig. Je krijgt voldoening wanneer je nog net je bolide in bedwang kan houden en je net niet in het decor beland. Voor mensen die een racing wheel setup hebben, is het huilen met de pet op. De instellingen die je kan aanpassen zijn heel pover en er is enkel een rotatie voorzien van 180 graden. Een shifter wordt tevens ook niet ondersteund. Heel jammer want er zijn steeds meer en meer mensen die over een heuse set-up beschikken. Blijkbaar worden ook niet alle fabrikanten ondersteund, zodat het kan zijn dat je stuur totaal niet werkt met WRC 5. De game is dus gemaakt voor de controller én enkel ook speelbaar ermee.



Graphics & Sound


Het feit dat WRC 5 op zes verschillende platforms verschijnt komt de grafische kant ook niet ten goede. Wij reden onboard met de PS4 versie mee. De omgevingen zien er redelijk uit, net als de weerseffecten. De wagens zijn mooi gedetailleerd langs buiten, als je echter de 'cockpit view' neemt is alles onafgewerkt en lelijk. Wat veelvuldig voorkomt is sreen tearing, zo erg dat het storend is.

Het geluid is ook niet bijster goed. De meeste wagens klinken niet echt realistisch, doch dit valt op zich nog mee. De domme 'one-liners' van je bijrijder, die meestal nog maar één woord zijn, zijn soms heel ongepast en storend. Het verschil tussen 'into' en 'onto' is ook nauwelijks hoorbaar. De pacenotes dateren precies nog uit het PS1 tijdperk.



Conclusie


WRC 5 is verre van een perfect rallygame, mede door kleine foutjes en bugs. Toch geeft het rijden voldoening en is er genoeg content aanwezig om vele uren op het puntje van je (kuip)stoel te zitten. Het spelen van de game werkt verslavend, net zoals rally in het echt is. Wie denkt met WRC 5 een heuse sim-racer in huis te halen is er aan voor de moeite, maar zal het rijden met de controller toch best kunnen pruimen. Wil je zonder enige technische kennis met een peperdure bolide aan 200 km/u scheuren of eens in de huid van onze Belgische trots Thiery Neuville kruipen? Met WRC 5 kan je dit doen en het is vooral veel goedkoper dan dat rally rijden werkelijk is.

Pluspunten


  • Snelheidsgevoel
  • WRC - licentie


Minpunten


  • Screen tearing
  • Bugs / kleine foutjes




Reviewer: diknmuis

Score

Verhaal
7.2/10
Gameplay
7/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
6.5/10
Duur
9/10

WRC 5

Release
vr 09 okt, 2015
Genre
Race
Platform
ps3 ps4
Uitgever
Big Ben Interactive
Ontwikkelaar
Kylotonn

Score

Verhaal
7.2/10
Gameplay
7/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
6.5/10
Duur
9/10