Risk

Ongeveer twee decennia geleden speelde ondergetekende voor de eerste maal het bordspel RISK. Dit schijnbaar onschuldig spelletje creëert een lust naar overwinning en werelddominantie. Even aanstekelijk op PS4 als vroeger? Dat lees je hier!

 

Aangezien er geen verhaal is krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere delen.

Gameplay


De bedoeling van dit spel is recht door zee. Vernietig de vijandelijke troepen door de jouwe goed in te zetten en behaal, als generaal, het missie-objectief. Dit is een spel van werelddominantie! Voor de mensen die het bordspel niet kennen, elke beurt zijn er drie fases.

  • Troepen toevoegen: in deze fase krijg je per drie bezette gebieden één leger. Je krijgt ook legers extra als je een volledig continent hebt veroverd. Het aantal legers is afhankelijk van het continent. Ook kan je legers krijgen door kaarten in te ruilen. Als je in je beurt minimum één gebied veroverd hebt, krijg je een kaart. Op deze kaart staan een aantal sterren. Wanneer je kaarten inruilt, tel je het aantal sterren op en deze komen overeen met een aantal legers dat je dan kan inzetten.
  • Ten aanval: nu verover je vijandelijke gebieden door deze aan te vallen vanuit een aangrenzend gebied. Je kan maximaal met drie legers aanvallen. De verdediger kan maximaal met twee legers verdedigen. Het aantal legers komen overeen met het aantal te werpen dobbelstenen. Bij een gelijke worp, wint de verdediger.
  • Versterking: nu kan je ervoor kiezen om een aantal legers van het ene (bezette) naar het andere (bezette) gebied te verhuizen.




Bij het omzetten van een bordspel naar zijn digitale versie, komen er meestal enkele - handige - functionaliteiten bij. Het is wel eigenaardig dat je het bordspel vroeger met zes kon spelen, en deze digitale editie met 'slechts' vijf. Je kan deze spelen met vrienden, of tegen de AI (defensief, agressief of gebalanceerd), of gemengd. Er zijn drie verschillende speltypes:

  • Wereldbezetting: zoals de naam het al zegt, hier moet je alle gebieden veroveren, of anders gezegd, alle andere spelers vernietigen;
  • Hoofsteden: elke speler kiest een hoofdstad in een gebied dat hij bezit. De speler die als eerste alle gekozen hoofdsteden (gebieden) verovert, wint het spel;
  • Geheime missies: in dit type krijgt elke speler een specifieke opdracht (bv vernietig de blauwe speler, verover continent A en B, verover X gebieden, etc.). De speler die zijn opdracht als eerste volbrengt, wint het spel.





Naast de types zijn er nog enkele opties die je kan wijzigen:
  • Zo kan je ervoor kiezen om de setup automatisch (of handmatig) te laten genereren. De mensen die het spel kennen, weten dat hier een grote tijdswinst aan vast hangt. Aan de andere kant kan je zelf niet kiezen hoeveel legers je waar zal vestigen.
  • Een andere in te stellen optie, is degene van de versterking. Zo kan je ervoor kiezen dat je enkel kan versterken (lees: troepen over het bord verplaatsen bij het einde van je beurt) naar een aangrenzend of naburig land. Een naburig land wordt gedefinieerd als 'verbonden door één of meerdere veroverde gebieden'.
  • Wapenstilstandkaart: wanneer deze kaart getrokken wordt, eindigt het spel en wint degene met het meeste gebieden onder zijn controle.


Uiteraard kan je met deze game ook online aan de slag. Wanneer je deze optie kiest kan je kiezen uit Online en Klasse. Bij Online kan je een spel zoeken, of zelf één aanmaken. Bij Klasse kom je in een klassementstype terecht. Zo zijn er seizoenen waar je aan kan deelnemen en kan je ook stijgen in rang.

Minder bedreven gamers kunnen de hulp inroepen van Iris. Dit is een AI - met vrouwelijke stem - die je enig tactisch advies, navenant de situatie aanbiedt.



Graphics & Sound


Grafisch gezien is er niets mis met deze game. Aangezien een bordspel nogal vrij 'basic' is, hebben de ontwikkelaars toch hun tijd genomen om er wat extraatjes aan toe te voegen. Je kan de veldslagen automatisch laten genereren, of het heft in eigen handen nemen. Dan zie je de gerolde dobbelstenen en de animaties waarbij de legers (tanks) vernietigd worden. Steeds met genoeg afwisseling zodat dit nooit verveelt.
Op het auditief vlak is er een leuke soundtrack, met dreigende achtergrond. De tanks, vliegtuigen en dergelijke meer maken de kenmerkende geluiden. Een minpuntje is misschien het feit dat je niet zelf je muziek kan kiezen tijdens de game. De wereld veroveren op heavy metal, of een stevige dancenummer zou bijdragen tot de persoonlijke sfeer.

Conclusie


Als je in je jeugd graag Risk hebt gespeeld, maar het nu niet meer ziet zitten wegens de te grote duur om het bord op te zetten, of het gebrek aan spelers in de buurt, is dit een must have. Voor een prijsje van € 14,99 kan je aan de slag tegen je - al dan niet online - vrienden, of tegen de AI. Ik heb er alvast plezier, en frustratie, aan beleefd, zoals het ook hoort als je Risk speelt.

Pluspunten


  • Snelle setup
  • Je game kan worden opgeslagen
  • Grafisch goed


Minpunten


  • Geen te kiezen soundtrack
  • Je mist het gevoel van de dobbelstenen in je hand




Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
7.9/10
Gameplay
9/10
Grafisch
7.5/10
Geluid
7/10
Duur
8/10

Risk

Release
wo 04 feb, 2015
Genre
Strategie
Platform
ps4
Uitgever
Ubisoft
Ontwikkelaar
Hasbro

Score

Verhaal
7.9/10
Gameplay
9/10
Grafisch
7.5/10
Geluid
7/10
Duur
8/10