Warrior - seizoen 1

Warrior - seizoen 1

Warrior is een serie die zich afspeelt net na de Amerikaanse Burgeroorlog, een periode waar wij, Europeanen, weinig van afweten. In deze woelige tijden arriveert Ah Sahm, onze Warrior!Net na de Amerikaanse Burgeroorlog, wanneer Amerika volop wil investeren in het uitbreiden van het sporennetwerk, en zodoende gebruik maakt van goedkope Chinese werkkrachten, arriveert Ah Sahm. Het valt al snel op dat Ah Sahm niet de doordeweekse 'Johny Chinaman' is, want hij verkoopt de mensenhandelaars al snel een paar muilperen. Vrij gewaagd als je weet dat Chinezen zo goed als de zwarten vervangen hebben als slaven. Zo goed als, want de Chinezen krijgen wel een loon, een appel en een ei, waarvoor de goede Amerikaanse Ier niet wil werken.

Ah sahm wordt opgemerkt door de plaatselijke Chinese maffia, of Tong, omwille van zijn vechtcapaciteit. Hij ontwikkelt een vriendschap met Young Jun, zoon van Father Jun, hoofd van die maffiatak. In Chinatown zijn er wel meerdere van die takken, of beter gezegd Tongs, die allemaal één specifieke specialiteit hebben: de ene gaat over drugs, de andere wapens, en dan heb je nog de lokale hoerenmadam. Toch kwam Ah Sahm niet naar Amerika om in de illegaliteit te belanden, of om te dienen als één van de duizenden goedkope Chinese werkkrachten. Hij is op zoek naar, je raadt het al, een meisje uit zijn vaderland.

   

Niet enkel de zoektocht van Ah Sahm wordt in beeld gebracht, maar ook de onderlinge strubbelingen. De Ieren hebben het niet voor de Chinezen, en dat is wel een understatement. Zo ontmoeten we ook Leary, een beetje de beschermheer van de Ieren, die graag uitpakt met zijn vuisten, en niet vies is van een moord. De flikken van toen zijn ook niet wat ze geweest zijn, want 'corrupte flik die eigenlijk goed wil doen' Bill O'Hara en Leary zijn geen onbekenden van elkaar. Vrienden is een groot woord, maar er heerst een soort verstandhouding. O'Hara moet een speciale 'taskforce' oprichten, enkel en alleen om Chinatown veiliger te maken, en nieuwe flik Lee vervoegt dat team. Later komen we ook te weten dat Lee een grijsjas was, je weet wel, degene die verloren hebben in de Burgeroorlog, en dat in een omgeving blauwjassen ...

 

De setting van Warrior zal voor vele mensen een 'ver van mijn bed'-show zijn. Er zijn ondertussen nog maar weinig mensen die goed weten waar de Amerikaanse Burgeroorlog over ging, laat staan dat kort daarna Chinezen zijn aangetrokken om in Amerika goedkoop te werken, met de belofte daar rijk te worden en eigenlijk uitgeperst werden door de blanken. Warrior werd bedacht door één van de bedenkers van Banshee, en één van de directors van Fast & Furious. En dat kan je ook goed zien. Banshee stond bol van het martial arts geweld, alsook Warrior. De schunnige taal wordt niet gemeden en de overgang tussen Engels en Chinees wordt mooi in beeld gebracht. De queeste van Ah Sahm - die neergezet wordt door Andrew Koji die ook een gastrol heeft in het laatste seizoen van Peaky Blinders - die lijnrecht ingaat tegen de vriendschap met Young Jun, en alle anderen die hij leert kennen wordt zeer goed in beeld gebracht. Op die manier wordt het personage ook mooi uitgediept.

Wie voorbij de setting kan kijken die weinigen van ons zal aanspreken ontdekt een korte reeks waarin geweld, seks, intrige, geld en zelfs politiek centraal staat. Warrior is één van mijn persoonlijke revelaties en ik kijk al uit naar een volgend seizoen!


Steun playstationclan.be