Space Hulk: Deathwing

Warhammer 40k is een universum dat al enkele decennia standhoudt. De setting is de verre toekomst, een tijd waarin technologie, geloof, dictatuur en vooral oorlog, samenkomen.

 

De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


We zijn in het veertigste millennium. Veel is veranderd in het universum, vooral oorlog: technologie, genmanipulatie, magie en buitenaardse dreigingen betreden het strijdperk. Jij bent een Librarian, lid van de Dark Angels, een factie van de Space Marines. Deze Librarian kan je nauwelijks vergelijken met de standaard bibliothecaris. Je bent genetisch verbeterd, tot op de tanden gewapend, en daarbovenop bezit je nog wat psychische krachten. Dankzij al deze upgrades ben je klaar om de plots opgedoken Space Hulk - een reusachtig ruimteschip, gebouwd als een kathedraal in de ruimte - te betreden.Het blijkt dat dit enorm ‘bouwwerk’ bevolkt is door de Genestealers, een arachideras, dat veel weg heeft van de Aliens uit de gelijknamige reeks. Je betreedt het ruimteschip in de eerste plaats omdat er een signaal aanwezig is, wat duidt op een reliek. Je komt er achter dat het ruimteschip in het centrum behoort aan de vroegere Dark Angels, een ras dat zo'n tienduizend jaar geleden leefde tijdens de ‘Age of Heresy’. Beetje bij beetje, slachting na slachting, kom je langzaamaan meer te weten uit het duistere verleden van je Orde.

Gameplay


In deze PC-port, die speelt als een first person shooter, beschik je als genetisch verbeterde soldaat over een lange- en korteafstandswapen. Deze wapens kan je na verloop van tijd ook zelf aanpassen en uitrusten, wanneer je nieuwe types vrijspeelt. Gelukkig word je ook vergezeld van twee Broeders die je bijstaan in de strijd. De ene heeft geneeskundige vaardigheden, terwijl de andere eerder de tank is van het groepje. Tijdens je missies kan je aan beiden commando’s geven in de vorm van: verplaats je naar daar, genees mij of jezelf, enzovoort.

Je zal vele golven van vijanden verslaan, terwijl je jouw weg zoekt. Een belangrijk element daarin is je interactie met de deuren. Je kan deze gewoon openen, of je kan ze blokkeren voor vijanden, of kapotslaan. Bij die laatste optie laat je zeker de weg vrij om in de rug aangevallen te worden maar dat is nu eenmaal sneller als je in een hoekje gedreven wordt, dus nadenken over je keuzes is een must. Wie zeker niet nadenkt zijn je kompanen. Achteloos blijven zij in de weg staan wanneer je een deur wil sluiten, of raken ze verzeild in een ander gebied, of ze dwalen gewoon van je weg om op vijanden te knallen, waardoor je plots alleen in een netelige situatie kan staan. Daarnaast laat de verpleegkundige van dienst zich liever vermoorden, dan dat hij zich zonder jouw medeweten zou genezen. De missiedoelstellingen op zich zijn daarentegen niet van de moeilijkste. Ze variëren van het type missie waarbij je naar een bepaalde plek moet gaan om een onderdeel van het schip uit te schakelen tot het decimeren van alle vijanden op één plek. Krijg je het moeilijk dan kan je je laten genezen, maar let op, onsterfelijk ben je niet. Krijg je het wat te benauwd, dan activeer je jouw psy-gate. Hiermee transporteer je naar een gebied waar je jouw volledige leven en uitrusting terugkrijgt. Medkits bijvullen blijkt namelijk vaak cruciaal! Hier kan je ook tussendoor de uitrusting van jezelf en je kompanen aanpassen.
Na afloop van je missie krijg je een korte samenvatting van je prestaties, en gebaseerd daarop krijg je een aantal punten, die je kan spenderen in de Skill Tree waarmee je onder andere je psychische krachten kan uitbreiden.

De besturing voelt helaas wat oubollig. Je moet op R3 drukken om te zoomen, en L3 ingedrukt houden om te lopen. Normaal gezien vinden we deze acties respectievelijk onder de schoudertoets L2 en kan je meestal het rennen activeren door even L3 in te drukken. Jammer genoeg kunnen we deze instellingen ook niet wijzigen. Daarbij komt ook nog eens dat onze Librarian aan de logge kant is, wat langs de andere kant wel representatief is, gezien zijn uitrusting.

Slay Them Brothers!


Er is ook een online gedeelte bij deze game. Hier kan je met vier de missies aanvatten. Je krijgt ook de keuze uit enkele klassen, en meestal zijn die complementair. Je hebt een genezer, een tank, een support, enzovoort. Je kan hen eenvoudige opdrachten geven met het opdrachtwiel, net zoals je dat ook kan in de normale campagnemodus. We moeten hier echter bij vermelden dat, ondanks de snelle verbinding tot de host, het spel nogal houterig verloopt (lees: onderhevig aan lag).Graphics & Sound


Dankzij de aanwezigheid van duistere kathedralen, geïnspireerd door heilige figuren, en donkere, claustrofobische steegjes waar je je weg moet zoeken, past deze omgeving perfect in het 40k-universum. Een minpuntje is dat alles op de lange duur op elkaar begint te lijken. Veel onderdelen van het ruimteschip lijken opnieuw gebruikt. De game is bovendien onderhevig aan veel, en soms zware, framedrops, meestal net voor of na de voltooiing van een doel. Dit stoort de gameplay echt en hier had de ontwikkelaar meer aandacht aan moeten schenken.
Op auditief vlak gebeurt er weinig opvallends. Een pluspuntje gaat wel naar de typische oneliners van je kompanen, die als ‘tank’ en ‘genezer’ wel heel verschillende opvattingen hebben.

Conclusie


De meeste actiespellen uit het Warhammer-universum volgen hetzelfde stramien: je gaat ergens heen en onderweg schakel je hele golven vijanden uit. In Vermintide zijn dit Skaven, in Space Marine waren dit Orcs, en hier zijn het de Genestealers. Dus de fans weten wel wat ze kunnen verwachten met deze Deathwing. Jammer genoeg is de game ondermaats door framedrops en door de beperkte AI van je kompanen. Gelukkig kan je dit laatste vermijden door online te gaan.

Pluspunten


  • Coole setting
  • Bekend voor Vermintide en Space Marine - spelers


Minpunten


  • Zeer hinderlijke framedrops
  • Weinig variatie in omgevingen
  • Lange laadtijden
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
6.5/10
Grafisch
6/10
Geluid
7.5/10
Duur
8.5/10

Space Hulk: Deathwing

Release
di 22 mei, 2018
Genre
Actie / Avontuur
Platform
ps4
Uitgever
Focus Home Interactive
Ontwikkelaar
Stream On Studio

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
6.5/10
Grafisch
6/10
Geluid
7.5/10
Duur
8.5/10