
De geteste versie is de PS5 versie.
Verhaal
Bij de lancering van het spel was de nieuwe DLC ook onmiddellijk beschikbaar. Deze introduceerde het Chinese pantheon. Een echt verhaal is er niet bij Age of Mythology, maar er zijn wel enkele campagnes, zoals de Griekse - uiteraard - Chinese met de DLC, Atlantische en de Noorse. Deze kortverhalen zijn er vooral om je de nodige gameplay uit te leggen. Hierdoor krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere onderdelen.
Gameplay
De gameplay is waar het hier om draait. Met eender welk pantheon en of je nu speelt in een campagne, een enkele strijd, online, offline, of het rechtstreeks tegen de Goden, komt het eigenlijk op hetzelfde neer: start met een basiskamp, vergaar grondstoffen en vergroot je gebieden, kampen, bouw de juiste gebouwen om troepen en later ook mythologische wezens op te roepen, en versla gewoonweg je vijand.
Sneller gezegd dan gedaan, want elk pantheon speelt net iets anders. Bij de Egyptenaren speelt je farao een belangrijke rol, en je hebt er zo maar één, de kostprijs voor bepaalde eenheden verschilt, en vooral ook de bouwtijd ervan. De manier waarop je 'favor' vergaart verschilt ook. Die favor heb je bijvoorbeeld nodig om de kracht van de goden in te zetten. Bij de Grieken gaan we gewoon bidden bij de tempel, maar bij de Noormannen krijgen we die door te strijden tegen de anderen.
Eerst begin je steeds met een basisgebouw, en zal je meestal dorpelingen moeten 'bouwen'. Deze hebben een kostprijs, maar dorpelingen heb je nodig om hout, goud en vlees te verkrijgen. Eens je een tempel hebt zal je hen ook nodig hebben om de gunst van de goden te verkrijgen, die je dan weer nodig hebt om mythologische wezens te maken, of krachten te gebruiken. In de Chinese DLC heb je een soort reuzen die een boom onmiddellijk kunnen vellen en die hun mannetje kunnen staan tegen vijandige troepen.
Die troepen komen er ook in verschillende vormen. Je hebt de meleetroepen, maar ook de lange-afstandstroepen en later zal je het meer hebben voor de mythologische wezens zoals de klassieke minotaurus of de nemeïsche leeuwen, maar door de verschillende soorten pantheons heb je ook toegang tot ijsreuzen, uit de kluiten gewassen wolven, mummies en ga zo maar een tijdje door. Het spreekt voor zich dat dit de leukste troepen zijn, eens je toegang tot hen hebt.
De gameplay is eenvoudig, en vloeiend, en de tech-trees zijn in grote getale aanwezig. Je zal niet alleen een beroep kunnen doen op je troepen, maar je zal ook in staat zijn om bepaalde technologieën, zoals betere uitrusting en wapens te vergaren, maar ook bijvoorbeeld sneller kunnen bouwen, of sneller goddelijke gunst verkrijgen en dergelijke meer. Hiervoor zal je dan weer de nodige grondstoffen moeten spenderen.
Je kan het al lezen dat deze Retold-versie van Age of Mythology een uit de kluiten gewassen deel is geworden, waar je best eerst de campagnes speelt om de basis onder de knie te krijgen van de verschillende pantheons.
Graphics & Sound
Waar onze tand des tijds te zien is, is het audiovisueel gegeven. Onze Grieken zien er in close up nog zowat hetzelfde uit als enkele decennia geleden, en de algemene sound van hen is ook dezelfde gebleven. Uiteraard is er wat boenwerk aan te pas gekomen, en de grafische kwaliteit is voldoende voor dit soort spel. De rustige achtergrondmuziek die speelt terwijl je je beschaving aan het uitbouwen bent is zeker een pluspunt.
Conclusie
De klassieker Age of Mythology zal scoren bij de nostalgische gamer, maar ook bij de gamer die houdt van een iets rustiger spel, waar de investering van moeite zal beloond worden met goddelijke geschenken. De game doet wat het moet en behoudt de stevige fundering, en breidt die uit met de andere pantheons die net voldoende anders spelen om hen te verantwoorden.
Pluspunten
- Nostalgie
- Mooie toevoegingen met de andere pantheons
Minpunten
- Grafisch zie je de tand des tijds
Reviewer: Heer_Vonck