F1 2017

De Formule 1 is een sport die wordt gerund door rijken en enkel weggelegd is voor de rijken. Of toch niet? Sinds Codemasters de licentie op de autosport wist binnen te rijven, wordt ook het plebs terug elk jaar verwend. We waren dan ook benieuwd welke verbeteringen men ten opzichte van F1 2016 had weten door te voeren.De geteste versie is de PS4 (Pro)-versie.

Wegens het ontbreken van een verhaal krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere.

Gameplay


F1 mag dan misschien wel een autosport zijn waar quasi alles rond geld draait (van het kunnen bekomen van een zitje bij een van de raceteams, tot sponsoring en zelfs het willen kopen van een ticketje om een race bij te wonen) toch blijft de sport verbonden met BelgiŽ. Dat heeft grotendeels te maken met diens rijke historie en de Grote Prijs van Spa-Francorchamps. Met Stoffel Vandoorne is ons kleine landje dan ook blij eindelijk nog eens iemand in de autosport te hebben en weet ook Codemasters hier als ontwikkelaar van de F1-games van mee te profiteren. De F1 krijgt terug wat meer aandacht en ook Codemasters lijkt iets meer vrijheid te hebben gekregen bij deze nieuwste editie.Het introduceert daarbij enkele nieuwigheden bij de Career-modus. Als beginnend coureur kan je een contract tekenen bij een van de kleinere teams en je race per race proberen te bewijzen. Rivaliteit tussen jou en je teamgenoot is hier een belangrijk aspect. Weet je betere tijden neer te zetten met jouw bolide en hoger dan hem te finishen, dan sprokkel je puntjes met als opzet hem te vervangen als eerste piloot van het team. Hoe beter je presteert, des te meer R&D-punten (Research & Development) je ook zal verdienen. Voor een keer zal je dus niet alleen zo goed mogelijk moeten racen op het circuit, maar ook naast het parcours je bolide op punt moeten stellen. Alle onderdelen aan je wagen krijgen last van slijtage (naargelang je rijgedrag) en dus is het nodig hier aandacht aan te besteden. Je motor na zes races wisselen is bijvoorbeeld een goed idee om iets later geen noodgedwongen penalty te moeten incasseren, want de F1-regels moeten immers worden gerespecteerd wanneer je teveel onderdelen tegelijk zou wisselen of andere grondige ingrepen zou doen aan je wagen. Met die R&D-punten zorg je er dan weer voor dat het team instructeurs het nodige werk kan verrichten om jouw onderdelen te verbeteren voor betere prestaties. Een leuke extra ter afwisseling van de vele kwalificatierondes en races die je te wachten te staan.

Naast de Career-modus is het uiteraard nog steeds mogelijk een seizoen te doorploegen met een piloot/team naar keuze en aan 'Grand Prix'-races deel te nemen naar jouw keuze. Als extraatjes krijg je tevens ook de mogelijkheid terug aan Events mee te doen, die ook door Codemasters zelf (zoals bij Dirt 4) wekelijks worden aangepast. Het multiplayerluik mag er trouwens ook wezen, met goede matchmaking, maar helaas wel zonder offline splitscreen. Het is iets waar ontwikkelaars hedendaags nog weinig aandacht aan besteden en eerlijk gezegd is het in F1 2017 ook geen groot gemis. De herintroductie van klassieke F1-wagens, inclusief stuurlayouts en rijstijlen, maakt dit immers meer dan goed!Graphics & Sound


F1 2017 draait vooral om het racen en dus zien we de mindere grafische kanten graag door de vingers. Zo zijn de F1-piloten allemaal herkenbaar, maar kennen ze weinig gezichtsuitdrukkingen en detail. Hetzelfde geldt voor de bolides, die vaak nog te kampen hebben met 'low-res' texturen, terwijl de parcours er wťl goed uitzien. Race je ís nachts op het circuit van Dubai of in de regen op Monaco; F1 2017 voelt heerlijk aan. Qua rijgedrag kent het dan misschien wel weinig tot geen verandering met F1 2016, naargelang de ingestelde moeilijkheidsgraad zal je waarheidsgetrouw impact voelen op het parcours. Een neus die afbreekt ziet er zo niet alleen realistisch uit tijdens een race, maar zal jou ook minder hard het gaspedaal laten indrukken door gebrek aan downforce.

Conclusie


Codemasters heeft er goed aan gedaan de F1-licentie enkele jaren geleden binnen te halen, want hoewel men bij de organisatie zelf enorm streng is, mocht het deze editie opnieuw terug enkele aanpassingen doorvoeren die als leuke extra dienen. De klassieke bolides scheuren over de officiŽle parcours, het R&D-stuk van de Career-modus laat je iets meer nadenken over wat er zich naast het circuit afspeelt en het onlineluik verlengt eens te meer de speelduur aanzienlijk. Een aanrader!

Pluspunten


  • Waarheidsgetrouwe races
  • Klassieke voertuigen
  • Extra R&D-luik aan de Career-modus


Minpunten


  • Nieuwigheden beperkt t.o.v F1 2016
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8/10
Geluid
8.5/10
Duur
9/10

F1 2017

Release
vr 25 aug, 2017
Genre
Race
Platform
ps4
Uitgever
Codemasters
Ontwikkelaar
Codemasters

Score

Verhaal
8.5/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8/10
Geluid
8.5/10
Duur
9/10