Assassin's Creed: Unity

Deze nieuwe Assassin's game, al de zevende in de reeks, werd met veel hoorngeschal ontvangen. Terecht of niet, dat lees je hier!



Verhaal - Bienvenue à Paris


We ontmoeten een jonge knaap, genaamd Arno Dorian, wiens vader een vergadering heeft met een paar belangrijke Franse edelmannen. De jongen ontmoet er Élise, de dochter van een van de gegadigden, met wie hij een vriendschappelijke band sluit. Wanneer Arno terugkeert, doet hij de gruwelijke ontdekking dat zijn vader vermoord is. De La Serre, de vader van Élise, ziet het gruwelijke schouwspel gebeuren besluit zich te ontfermen over Arno.

Enige jaren later houdt Élise een feestje voor haar verjaardag, maar Arno blijkt niet uitgenodigd te zijn. Gelukkig is hij meer dan inventief genoeg om zich toch een weg te banen naar het paleis. Wanneer het koppel elkaar weerziet blijken ze iets meer dan een vriendschappelijke band te hebben. Deze ontmoeting wordt echter abrupt verstoord door de wachters die Arno hebben zien binnenglippen en hij zet het op een lopen. Tijdens zijn ontsnappingspoging is Arno getuige van de moord op De La Serre. Onthutst van de daad blijft Arno verdwaasd achter, waardoor het lijkt alsof hij de moord begaan heeft.

Arno wordt opgepakt en in de gevangenis gegooid. Daar wordt hij herkend door ene Bellec aan de hand van de zakhorloge van Arno's vader. Bellec vertelt Arno dat hij zijn vader kende en dat hij lid was van een geheimzinnige broederschap, gekend als de sluipmoordenaars...




Het lijkt wel het lot van alle Assassins: in hun jeugd gebeurt er iets tragisch met hun familie (Ezio) of volk (Connor), waarna zij ontdekt worden door iemand van het Broederschap, die hen opleidt tot een echte sluipmoordenaar. Bij gamers, die de vorige games gespeeld hebben, zal het verhaal zeer bekend in de oren klinken. Hierdoor zien we de plotwendingen van zeer ver aankomen. Het verhaal is nog steeds goed, maar het wordt af en toe onsamenhangend gebracht.

Zoals het elke Assassin's-game betaamt, heb je zowel een personage in het verleden, als één in het heden. Degene in het heden... ben jijzelf. Je wordt gecontacteerd door leden van de sluipmoordenaarsgilde om in de databases van Abstergo - of moderne Tempeliers - op zoek te gaan naar een Wijsgeer. Dit is een persoon wiens DNA grotendeels bestaat uit die van de Voorlopers. Voor degenen die de reeks niet gevolgd hebben, de Voorlopers zijn goddelijke wezens die voor het mensdom de Aarde bevolkten en die het Aards Paradijs gecreëerd hebben.

Gameplay


Arno laat zich besturen zoals de eerdere protagonisten uit de reeks. Zo zal je lopen, springen en over een muurtje springen met R2, aanvallen met vierkantje, kruisje gebruiken om eventueel wat verder te springen, rondje om je wapen op te bergen en driehoekje om je Eagle Vision te activeren. Dit laatste is een gave om interessante voorwerpen in de omgeving te belichten, of hints te ontdekken, en kan je deze keer slechts voor een korte tijd gebruiken.

Met de richtingstoetsen kan je kiezen welk voorwerp (rookbommen, wapens, ...)  je momenteel gebruikt, en met R1 dat voorwerp ook effectief gebruiken. Met de L1 toets kan je sluipen en in combinatie met kruisje kan je zelfs dekking achter objecten zoeken.

Nieuw in de reeks is dat je door middel van je kills, de doelstellingen die je behaalt, of verhaalmissies die je beëindigt bepaalde punten kan krijgen. Deze punten kan je gebruiken om de vaardigheden van Arno aan te passen. Kies je voor meer gezondheid, of heb je liever de mogelijkheid om twee vijanden op een geruisloze manier te doden? Vanaf nu bepaal je dit volledig zelf.



Activités à Paris - What to do in Paris


Naast de verhaalmissies barst de game nog van verschillende andere types missies. Zo heb je onder andere Assassin-missies (waar je iemand moet begeleiden, of vermoorden, of iets verzamelen), moordonderzoeken (hier moet je de schuldige van een moord aanwijzen), en dergelijke meer.

Naast deze kan je ook je eigen herberg uitbaten, met de missies die daaraan gekoppeld zijn. Elke keer wanneer je deze herberg uitbouwt, speel je een extra missie vrij. Daarnaast kan je je nog bezighouden met het opkopen van de verschillende herbergen in Parijs om zo meer inkomsten en schuilplaatsen te hebben.

Objets de collection - Collectibles


Zoals in de voorbije games valt er ook weer een hoop te verzamelen in Parijs. Zo heb je de kokkardes, die je kan vergelijken met Ezio's of Connors veren.

Zo zijn er deze keer ook verschillende types kisten:
  • Witte kisten: deze kan je gewoon openen;
  • Rode kisten: normaal bewaakt en moet je openen met de lockpick-skill;
  • Groene kist: zo is er maar één. Hier komen je inkomsten van je herberg terecht;
  • Blauwe kisten: om deze kisten te openen moet je gebruik maken van de Companion app. Hier kan je zien hoe dit aangepakt kan worden;
  • Gouden kisten: om deze kisten te kunnen openen moet je je UPlay account koppelen en als je hoog genoeg bent in Adept-level kan je deze openen. Je kan stijgen in level door vorige games (en Unity) gespeeld te hebben.

Naast het verzamelen van de kistjes en kokkardes, kan je hier ook Nomad Points verzamelen. Deze laatste verzamel je door middel van de Companion app en voor deze krijg je een bepaalde valuta.

Ook zullen er tijdens het free roamen plots schermutselingen ontstaan, het is dan aan jou om de schurken te vermoorden, verjagen of te onderscheppen.

Zoals je kan lezen legt Ubisoft de nadruk op de Companion app en de UPlay account. Zo kan je alles vrijspelen, als je gebruik maakt van alle media die voorhanden is. Voor de gamer die van het verhaal en van de AC-gameplay wil genieten , voelt dit te veel aan als 'Overkill'. Het is té uitgebreid om optimaal genietbaar te zijn.



Missions de coopération


Deze game heeft het volledig onlinegebeuren ingeruild voor heuse co-op missies. Zo kan je met maximaal drie vrienden aan de slag om Parijs samen te verkennen, maar je kan ook samen missies starten. Bij elke missie horen drie beloningen, waarvan je eentje krijgt per playthrough. De onmogelijkheid om samen de verhaallijn te beleven is misschien een gemiste kans, maar waarschijnlijk een doelbewuste keuze van de ontwikkelaars.




Bugs


Bij de release werd de game geplaagd door vele bugs. Zo kan het zijn dat Arno loodrecht op een touw loopt (lees: effectief lopen) terwijl hij op dezelfde plaats blijft staan. Hij kon ook op lucht klimmen en soms gaan lichaamsdelen van personages door muren. Aangezien deze game enkel op de next-gen-console beschikbaar is, zijn dit ontoelaatbare fouten. Was er een deadline? Is de game niet uitvoerig getest? Wij hebben er het raden naar, maar dit mocht niet gebeuren!

Naast het visuele zijn er ook wat onlineproblemen. Zo zijn we er tot op heden niet in geslaagd om met vier in een spel te raken en is het vrij moeilijk om bepaalde co-op missies te starten. Ook het koppelen van de UPlay account met de vorige AC-games verloopt niet geheel vlekkeloos.

Graphics & Sound


Normaal zijn de 'Graphics' bij een Assassin's Creed game gemakkelijk te bespreken. Helaas levert de beoordeling van de graphics een tweezijdig verhaal. Vooral in het eerste deel van de game laten de ontwikkelaars enkele steken vallen. Zo is er een verhaalmissie waar je je een weg door een menigte moet banen. Helaas lijken alle personen op elkaar en hebben ze zelfs, met uitzondering van een kleurverschil, dezelfde kleding aan. Ook de close-ups van de gezichten zijn niet geheel vlekkeloos. Zo gaat Arno zijn gezicht feilloos door zijn kraag en durven de details op het gezicht wel eens vervagen, waardoor er een wezenloze uitdrukking ontstaat. Tot zover het slechte gedeelte...

Zoals we het gewoon zijn van de reeks is de grafische kwaliteit tijdens het free-roamen om duimen en vingers van af te likken. Zo zijn de gebouwen (binnen en buiten) gedetailleerd, en zijn de vergezichten - opnieuw - een lust voor het oog. Deze uiteenlopende kwaliteit van situaties maakt het voor ondergetekende niet erg simpel om een score te plakken op dit onderdeel.

Qua geluid krijgen we dan weer een consistente kwaliteit. Deze is in alle opzichten goed, zo hoor je de personen in de omgeving over allerhande aspecten van de revolutie praten, over hun privéleven en dergelijke meer. Ik vind het wel een gemiste kans dat de ingesproken taal meestal Engels is, het zou authentieker zijn geweest als Frans de voertaal was, ook al zou er dan behoefte zijn aan ondertitels.



Conclusie - Ruwe diamant


Deze Assassin's Creed Unity heeft zijn goede eigenschappen, alsook enkele slechte waar we echt niet omheen kunnen. Allereerst zijn er de grafische bugs, die komen in de vormen van glitches en framerate drops, waardoor het gamen voor sommigen moeilijk genietbaar wordt. Ten tweede legt de game een te grote nadruk op de Companion App en de Initiate-modus, waar het noodzakelijk is om de UPlay account van de vorige games aan te koppelen, en die eigenlijk zelfs niet goed werkt. Bij het testen werden namelijk de PS3-games niet gevonden. Als er dan een verplichting is tot apps en dergelijke, moet er toch goed gecontroleerd worden of deze goed werken. Hier is de leuze 'Overdaad schaadt' van toepassing.

Daarnaast kunnen we het natuurlijk hebben over de gameplay die - zoals steeds - gebruiksvriendelijk is, al doet Arno soms dingen die niet de bedoeling waren. Het verhaal zal menig gamer wel kunnen bekoren, vooral als je fan bent van de reeks. Naast het minpunt van de grafische bugs, zal je ook de grafische pracht van de game kunnen aanschouwen, en dit vooral tijdens het free roamen. Zo zijn de gebouwen, beeldhouwwerken en kunstwerken zeer mooi afgewerkt, alsook zijn de vergezichten een streling voor het oog. Verder kan je in deze game nog genieten van de vele zijmissies, en de te behalen verzamelobjecten.

Deze game is een diamant, hier en daar geslepen, maar vooral het oppoetsen ontbreekt, waardoor je een goede game krijgt in een dof jasje, al heeft dat jasje wel (overbodige) tierlantijntjes.

Pluspunten


  • Goede verhaallijn.
  • Veel te doen buiten de missies
  • Online co-op
  • Soms grafisch schitterend


Minpunten


  • Soms grafische bugs
  • Te veel nadruk op activiteiten buiten de game
  • Online hapert er nog iets






Verhaal


Na de veroorzaakte tumult in Parijs reist Arno naar Franciade. Hier krijgt hij de opdracht om op zoek te gaan naar een mysterieus artefact, dat in de graftombe van Lodewijk IX zou liggen. Om dit te verkrijgen moet hij afdalen in diepe catacombe's waar de vroegere koningen begraven liggen. Maar hier is nog iets meer te vinden, iets wat afstamt uit een tijdperk vóór de mens.

In deze uitbreiding krijg je de hulp van een klein jongetje, Leon. Deze sluwe knaap houdt de rovers - die zich in de catacomben bevinden - al een tijdje in het oog en ontfutselt hen allerlei bruikbare materialen. Hij is degene bij wie Arno ten rade gaat omtrent de zes hoofdmissies. Op zich voelt dit raar, aangezien jij een meester-sluipmoordenaar bent, en Leon slechts een normale jongen.




Nieuwe en minder nieuwe verzamelobjecten


Naast de zes hoofdmissies speel je in de drie nieuwe districten nieuwe kisten (uiteraard), een co-op missie, een heist , enkele moordonderzoeken en moordmissies vrij. De kokkardes maken plaats voor Napolitaanse steken (= een soort hoed) en Nostradamus zijn raadsels werden vervangen door die van Sugar.

Tijdens één van de hoofdmissies moet je ook op zoek gaan naar de oplossing van één van die raadsels. De locatie van deze werd getoond door middel van een groen gebied, wat het opsporen een stuk handiger maakt. Jammer genoeg moet je voor de overige eerst de 'bibliotheek' raadplegen vooraleer je verder kan. Dit geeft de indruk de tijdsduur te willen rekken.

Het moet wel gezegd worden dat ook deze DLC niet zonder glitches is. Zo kwam ik een grote tegen tijdens de tweede hoofdmissie. Het personage met wie je moest spreken, werd niet aangeduid op de map én je kon er niet mee interageren.

Naast de missies en verzamelobjecten werden nog volgende dingen aan de game toegevoegd:
  • De rover (of Defiler): individueel zwak, maar sterk in groep. Ook is het zo dat als je de leider kan neutraliseren, de rest van de groep het op een lopen zet.
  • De lantaarn is een nieuw voorwerp dat je nodig hebt om met zijn licht de daarvoor voorziene puzzels te kunnen oplossen.
  • Het guillotinegeweer: dit kan een groep vijanden zeer snel onschadelijk maken door middel van zijn explosieve kogels. Bovendien kan je dit gebruiken zoals een zwaar wapen in de oorspronkelijke game.




Conclusie


Op zich is er weinig reden om deze DLC niet te downloaden. Er mochten wat meer online gebeurtenissen meegeleverd zijn, want twee is nogal weinig. Op een viertal uurtjes wandel je door de hoofdmissies en dan heb je nog enkele uren 'verzamelplezier'.



VerhaalGameplayGraphicsSoundSpeelduurTotaal
8/108,5/108/108/107/1079/100


Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8/10
Grafisch
7/10
Geluid
8/10
Duur
9/10

Assassin's Creed: Unity

Release
do 13 nov, 2014
Genre
Actie / Avontuur
Platform
ps4
Uitgever
Ubisoft
Ontwikkelaar
Ubisoft Montreal

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8/10
Grafisch
7/10
Geluid
8/10
Duur
9/10

Assassin's Creed: Unity kopen?