UnMetal

Videogames die zijn ontwikkeld om zowel te spotten met iconische franchises als te kunnen worden aanzien als een ode aan bepaalde titels? We verwelkomen ze met open armen en heten ditmaal UnMetal welkom! Benieuwd wat dat zou geven…De geteste versie is de PS5-versie.

Verhaal


In UnMetal ga je aan de slag als Jesse Fox, een geheime operator die - hoe kan het ook anders - opgesloten zit vanwege een misdaad die hij niet heeft verricht. Welke misdaad dat dan was, daar heb je gedurende tien uur het raden naar, maar de weg richting pointe zit gevuld met iconische oneliners, grappige taferelen en vooral knipogen naar (retro)games die gekend zijn geworden door bepaalde aspecten. Het ooglapje van Solid Snake? Aanwezig. Dialogen zoals in de oudere Duke Nukem-games? Ditto. Toegegeven, de humor is bij momenten heel erg ‘gratuit’ en zal vooral voor de oudere generatie gamers als grappig overkomen, maar dat neemt niet weg dat UnMetal geen verhaal te vertellen heeft. Een weliswaar flinterdun verhaal, maar gelukkig scoort UnMetal beter op andere vlakken.Gameplay


Jesse Fox speelt de vindingrijke MacGuyver (nog zo’n serie van de jaren stilletjes) en zal zich uit een militaire basis moeten zien te werken. Dat doet hij op zijn eigen manier: door soldaten met zijn vakkundige karateskills uit te schakelen, hen te beroven van items die later van pas kunnen komen (spoiler: de helft is dat zeker niet) en zelfs zijn eigen wapens te maken om geschifte tegenstanders te lijf te kunnen. UnMetal voelt vaak als een point-and-click game aan, door het moeten vinden van items om deze te combineren en verder te kunnen, maar kent ook andere aspecten.

De levels uit UnMetal komen naargelang je vooruitgang moeilijker en zullen niet alleen het betere sluipwerk vergen bij momenten, maar kunnen je ook op de proef stellen. In ware retrostijl zal het vaak tenenkrullend lastig zijn om vijanden uit te schakelen, gezien je geen 360 graden draaicirkel hebt. Een maniakale granaatgooier uitschakelen die slechts op enkele momenten kan worden geraakt, terwijl jij niet volledig schuin kan mikken, zal heel wat frustratie teweegbrengen. Een gebrekkige gameplay waar je mee zal moeten kunnen omgaan, maar het is wel jammer gezien de rest van UnMetal best fijn in elkaar steekt.Graphics & Sound


16-bit pixels vormen de basis van UnMetal en worden in een mooi geheel gecombineerd, inclusief cut-scenes waarbij alle dialogen vakkundig zijn ingesproken.

Conclusie


Een ode aan het retrogamegenre en diens iconische franchises; beter kunnen we UnMetal niet omschrijven. Jesse Fox zal dankzij het flinterdunne verhaal (en de cheesy oneliners) ons echter niet snel bijblijven, maar weet wel (ondanks enkele gebreken) voor enkele uren speelplezier te zorgen, zonder meer.

Pluspunten


  • Humor
  • Vormgeving en uitwerking


Minpunten


  • Verhaal
  • Gebrekkige gameplay
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
7/10

UnMetal

Release
ma 27 sep, 2021
Genre
Shooter
Platform
ps4 ps5
Uitgever
Versus Evil
Ontwikkelaar
Unepic

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
7/10