Review kaart- en bordspellen: Exploding Kittens

Review kaart- en bordspellen: Exploding Kittens

Ben jij een fan van kaartspellen, katten en explosies? Indien jouw antwoord op deze onwaarschijnlijke combinatie bevestigend is, dan bestaat er misschien het perfect spel voor jou. Exploding Kittens is een kaartspel dat katjes wel erg serieus neemt en je leest hier waarom.

 

Het opzet van Exploding Kittens is vrij simpel. Je speelt het spel met twee tot vijf spelers en iedereen trekt om beurten één kaart van een dek. Die stapel kaarten bevat 'Exploding Kitten'-kaarten die de spelers elimineren wanneer ze deze trekken. Wie als laatste overblijft, nadat de andere spelers een Exploding Kitten getrokken hebben zonder deze te kunnen ontmantelen, die wint.

Spelverloop


Eerst wordt het dek kaarten door elkaar geschud zonder de 'Exploding Kitten'- en Defuse-kaarten. Daarna krijgen alle spelers vier willekeurige kaarten van het dek en één Defuse-kaart. Nadien worden de 'Exploding Kitten'-kaarten willekeurig in het dek gestoken zodat er steeds één Exploding Kitten minder is als het aantal spelers. Ten slotte gaan ook de resterende Defuse-kaarten in het dek.

Iedere speler krijgt vervolgens een beurt, en in die beurt kan hij of zij zoveel kaarten spelen als hij of zij wenst. Dat kunnen zowel geen kaarten zijn als het aantal kaarten dat de speler in de hand heeft. De beurt eindigt steeds met het trekken van een nieuwe kaart tenzij de speler een kaart heeft gespeeld die toestaat om het trekken van een nieuwe kaart over te slaan.Welke kaarten vind je in het dek?
  • Exploding Kitten: wanneer een speler deze kaart trekt dan ligt die uit het spel, tenzij de speler een Defuse-kaart heeft.
  • Defuse: dit is de waardevolste kaart in het spel want deze laat een speler toe om eenmaal een Exploding Kitten te trekken zonder dat het spel daardoor eindigt. Bovendien mag de speler de Exploding Kitten terug in het dek steken op een zelf gekozen plaats, zonder dat de tegenstand dit ziet.
  • Shuffle: de speler die deze kaart speelt mag het dek door elkaar schudden.
  • Favor: de speler die deze kaart speelt, krijgt een kaart van een zelfgekozen tegenstander. De andere speler mag wel zelf kiezen welke kaart hij of zij geeft.
  • See The Future: de speler die deze kaart speelt, mag de bovenste drie kaarten van het dek bekijken.
  • Skip: de speler die deze kaart speelt, moet geen nieuwe kaart trekken.
  • Attack: de speler die deze kaart speelt, moet geen nieuwe kaart trekken. Bovendien moet de daaropvolgende speler twee beurten nemen.
  • Nope: deze kaart mag om het even wanneer gespeeld worden door elke speler om een kaart van een tegenstander ongedaan te maken. Deze kaart heeft geen effect op de 'Exploding Kitten'- en Defuse-kaarten.
  • Kaarten zonder effect: wanneer een speler twee dezelfde kaarten heeft zonder effect, dan mag hij of zij een willekeurige kaart trekken bij een tegenstander.
Conclusie


Exploding Kittens is een kaartspel met een lage instapdrempel en een hoog fungehalte. Dat zie je bovendien aan de onnozele prentjes van de katten die op letterlijk elke kaart staan. Het is een ideaal spel om een bordspelavond op een luchtige manier af te sluiten of om te spelen wanneer je niet veel tijd hebt. Wie bovendien verzot is op de Nom Nom Nom Cat en consorten, moet dit spel sowieso aanschaffen!

Overzicht


Opsteltijd: <1 minuut
Speelduur: 10 minuten
Aantal Spelers:2-5
Moeilijkheidsgraad:Makkelijk
Voor wie?Alle leeftijden
Fungehalte8/10


Dit spel hebben wij mogen spelen dankzij Ruben van ReuzeSpelPlezier.

Interesse in het kaartspel Exploding Kittens? Neem hier een kijkje!

Steun playstationclan.be