F1 2021

Het huidige F1 seizoen is er één op het scherpst van de snee. Kan deze spanning in F1 2021 geëvenaard worden?

 

De geteste versie is de PS5 versie.

Verhaal


F1 2021 brengt dit jaar een storymode met zich mee genaamd Braking Point. Het verhaal in Braking Point begint in Abu Dhabi waar wij tijdens de 2019 Formule 2-finale Aiden Jackson ontmoeten. De opdracht van Aiden is duidelijk. Wil hij kans maken op de F1 dan moet hij de laatste race winnen waarmee je tevens het kampioenschap veilig stelt. Het mag geen verrassing zijn dat dit lukt. Na de overwinning ga je naar de F1. Hierbij heb je de keuzes uit een aantal voorgeselecteerde teams (Williams, Haas, Racing Point, AlphaTauri of Alfa Romeo). Wij kozen ervoor om Aiden onderaan de ladder te laten beginnen en besloten te tekenen bij Williams. Daar ontmoeten wij ons nieuwe teamgenoot Casper Akkermans. De carrière van deze Nederlandse coureur loopt ten einde maar Casper wil dat zelf niet inzien.

   

In het eerste gedeelte van Braking Point (seizoen 2020) volgen wij Aiden Jackson. Hij probeert op zijn manier de wereld van de F1 te kennen. Veel hulp van zijn teamgenoot krijgt hij niet. De oude vos Casper is er helemaal niet van gediend dat het team een jonge coureur naast hem heeft gezet en laat de jonge Aiden wat aanmodderen. In de paddock ontmoet Aiden Devon Buttler. Die laatste is lid van een concurrerend team en heeft in de gaten dat het tussen Aiden en Casper niet lekker zit. Wat volgt is de manipulatie van Devon op Aiden wat resulteert in een paar flinke aanvaringen tussen de twee Williamscoureurs.

In het tweede gedeelte van Branking Point (seizoen 2021) volgen wij Casper. Langzaam dringt het besef bij Casper door dat het tijd is om afscheid te nemen van de sport en het stokje over te dragen aan de volgende generatie. Maar hoe ga je dit aanpakken, aangezien de teamleiding en jouw vrouw verwachten dat je doorgaat? F1 is immers je leven. En hoe ga je het probleem omtrent Aiden oplossen en wat heeft Devon allemaal nog in petto? Allemaal vragen waar Casper gedurende het seizoen 2021 meezit.

Gameplay


Zoals hierboven aangegeven is Braking Point de nieuwe modus in F1 2021. In deze modus speel je niet de volledige wedstrijden maar juist kleine stukjes van doorgaans een zestal rondes. Dat zorgt ervoor dat deze modus niet gaat vervelen en je nieuwsgierig blijft naar de ontwikkeling in het verhaal omtrent Aiden Jackson en Capser Akkermans.

Naast Braking Point hebben wij nog een nieuwe modus mogen verwelkomen. Het is nu mogelijk om met twee spelers een seizoen te rijden (je kan hierbij kiezen voor een duur van 10 of 16 races. Maar het is ook mogelijk om de volledige kalender te rijden). Deze nieuwe modus is online en niet splitscreen. Het interessante eraan is dat je kan kiezen om samen in één team te zitten of beide in een apart team. Na het seizoen is er de mogelijkheid tot onderhandelingen met het huidige team of een nieuw team. Wat ervoor kan zorgen dat beide spelers bij afzonderlijke concurrenten uit kunnen komen. Tijdens onze speelsessie is er gebruik gemaakt van cross-gen. Wat opviel is dat wij tijdens ons speelsessie, bijna 2 seizoenen over meerdere sessies, geen enkele vorm van hinder hebben ondervonden.

 

Verder zijn de inmiddels bekende modi weer aanwezig. Zo heb je de mogelijkheid om een carrière te spelen of een carrière in Mijn Team waarbij je ook deze zaken buiten het circuit om dient te organiseren in de rol van coureur/teambaas. Tevens kan er ook weer de nodige wedstrijden online worden verreden waarbij men de keuze heeft om dit competitief te doen of voor de gezelligheid (waarbij er voor elk niveau, van beginner tot expert, een aparte ruimte is).

De diehard racefans zullen F1 2021 trouw met hun stuurtje blijven spelen. De racefans die met een controller spelen hebben in F1 2021 een extra uitdaging in de vorm van de haptic feedback die in de PS5 controller zit. Door de haptic feedback krijg je tegendruk bij het gas geven en remmen. Zeker bij het accelereren in de bochten is dit een punt waar je als speler aandacht voor moet hebben.

Tot op heden is de keuze uit circuits en wagens nog gering. Codemasters heeft aangegeven dat circuits gratis zullen worden toegevoegd. Verder ontbreken de klassieke wagens en zijn alleen de F1 2021 en F2 2020 wagens speelbaar.

Graphics & Sound


Het is natuurlijk al een bekend gegeven dat de laadtijden op de PS5 vrij kort zijn. Dit is met F1 2021 ook het geval.

Codemasters heeft een ruime ervaring met racegames en dat is de wagens aan te zien. Deze zien er nauwkeurig en zeer gedetailleerd uit. Het geluid van de wagens is uitermate goed verzorgd. Het geluid tussen de diverse fabrikanten is duidelijk hoorbaar waarbij het geluid van de turbo van de Red Bull toch mijn persoonlijke voorkeur heeft. Ook het uiterlijk van de personages mag er zijn. De tussenfimpjes in Braking Point zijn van een hoog niveau en alle bekende coureurs zijn duidelijk herkenbaar.

Ook is er commentaar aanwezig voor en na de races. Als je de taal op Nederlands zet, dan wordt de commentaar verzorgd door Olav Mol (commentator bij Ziggo Sport) en Bas van Damme (een fictief personage uit het kinderboek Snelle Sam van Olav Mol). Het gebruik maken van een fictief personage is toch een kleine teleurstelling als je bekijkt dat Nederland en België een aantal oud F1 coureurs kent waardoor het, gevoelsmatig, dichter bij de realiteit had gelegen.

Conclusie


De nieuwe modus Braking Point is een positieve toevoeging aan F1 2021. Een verwijzing naar de Netflix serie Drive to Survive is dan daarom ook snel gemaakt. Ook het nieuwe twee speler carrière is een aanwinst waarbij cross-gen goed werkt. Het ontbreken van circuits en wagen is dan weer een minpunt. Net als de co-commentaar van een fictief personage. Uiteindelijk is F1 2021 een game waarbij de beginner als de diehard liefhebber weer uitgebreid en zorgvuldig aan hun trekken zullen komen.

Pluspunten


  • Braking Point
  • Twee speler carrière
  • Cross-gen
  • Nauwkeurigheid van wagen in detail en geluid


Minpunten


  • Fictief personage als co-commentator
  • Geringe lijst aan circuits en wagens
Reviewer: Vinsanity

Score

Verhaal
9.5/10
Gameplay
8/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8/10
Duur
9.5/10

F1 2021

Release
vr 16 jul, 2021
Genre
Race
Platform
ps4 ps5
Uitgever
Electronic Arts
Ontwikkelaar
Codemasters

Score

Verhaal
9.5/10
Gameplay
8/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8/10
Duur
9.5/10