BRAWL

Deze BRAWL is de spirituele opvolger van Basement Crawl, een topdown puzzelgame van vorig jaar. Hoe deze game het doet, dat lees je hier!

 

Verhaal


En groot hoofdverhaal vinden we niet terug in deze game. De ontwikkelaars hebben ervoor gekozen om de verschillende (achtergrond)verhalen van de te selecteren personages in beeld te brengen. Zo ontdek je de geschiedenis van de trieste clown, of van het blinde meisje wiens teddybeer haar snode plannen influistert. Er zijn acht figuren waar je kan uit selecteren, in het begin zullen de laatste vier nog niet ontgrendeld zijn, dit doe je door de andere campagnes uit te spelen.De hoofdverhalen omvatten uiteindelijk niet meer dan het oplossen van omgevingspuzzels in het Emporium - dit is de omgeving waar de game zich afspeelt, te vergelijken met een fabriek uit een horrorfilm. Wanneer je voldoende omgevingspuzzels hebt doorspeelt, zal je het moeten opnemen tegen een eindbaas. Dit zijn dan de andere te selecteren personages.

Gameplay


How to play - Bomberman HD


Wie ooit de game 'Bomberman' heeft gespeeld, zal deze game snel doorgronden. Voor degenen die de game indertijd links hebben laten liggen, hier een korte samenvatting.

Het komt erop neer om bommen te leggen en zodoende vijanden, maar ook kratjes die je weg in een doolhof versperren, te vernietigen. Wanneer de bommen ontploffen, richten zij ravage aan in vier richtingen (boven, onder, links en rechts, tenzij geblokkeerd door vaste voorwerpen). In de kratjes kunnen er ook upgrades liggen. Deze upgrades zijn: een extra levensblokje, een extra bom kunnen neerleggen, de reikwijdte van de bommen vergroten, of een speciale aanval die je nog eens kan uitvoeren.Elk personage heeft specifieke aanvallen. Zo is de standaard aanval van de clown 'niezen', hiermee kan hij een bom verplaatsen, en als speciale aanval heeft hij een soort gasbom, die iedereen in een gebied een tijdje verlamd. Een gewone bom leggen, doe je door middel van het kruisje, de specifieke aanval met rondje en de speciale aanval met vierkantje. Als je personage voldoende opgeladen is, zal je ook nog in staat zijn om een ultra-aanval uit te voeren, deze vind je onder driehoekje.

Mulitplayer


Deze game richt zijn pijlen vooral op het samenspelen, hetzij online, hetzij via couch-co-op. Een pluspunt aan deze game is dat je door middel van Share Play kan spelen met iemand die de game niet heeft. Daarbovenop kan, tijdens deze actie, een vriend naast je ook deelnemen in sommige modi. De modi laten zich onderverdelen in drie grote groepen: lokaal, online of uitdaging.

 • Lokaal
  • Versus: maximum vier vrienden nemen het tegen elkaar op in een ieder voor zich speltype, als je met minder dan vier bent worden de anderen vervangen door AI tegenstanders;
  • Duel: hier speel je een 1 VS 1 match;
  • Klassiek: elk personage heeft een specifieke bonus, verder gelden er nog specifieke regels;
  • Sumo: iedereen heeft dezelfde vaardigheden, het doel is om je tegenstanders van het bord te duwen;
  • Kleuroverheersing: in deze variant leg je verfbommen, het is de bedoeling om zoveel mogelijk vakjes in jouw kleur te verfen.

 • Online
  • Arena: maximum vier mensen nemen het tegen elkaar op in een ieder voor zich speltype;
  • Duel: hier speel je een 1 VS 1 match.

 • Uitdaging
  • Horde: hier nemen jij en een vriend het op tegen de zwakkere vijanden die je in de verhaallijnen tegenkomt;
  • Schapen: jij en een vriend moeten een kudde schapen beschermen en veilig stellen, terwijl je ook nog vijanden vernietigt.

Graphics & Sound


De game speelt zich af in een griezelige setting en de ontwikkelaars slagen hierin door te spelen met zowel de beelden, als het creepy geluidje dat je steeds tegenkomt. Tijdens de laadschermen kan je gruwelijke en enge taferelen aanschouwen. Wanneer je de verhaallijnen doorloopt, maak je kennis met de stripboekachtige vertelling hiervan. Petje af voor het geluid, met dan ook vooral de sadistische (commentator)stem die je steeds tegenkomt.

Tijdens de gameplay zal er een (meestal) aanstekelijk achtergronddeuntje afspelen. De geluidseffecten, zoals de ontploffingen, zijn goed te noemen. De grafische kwaliteit tijdens het spelen is ietsje onder de norm, maar wederom voldoende voor dit type spel, al kan het wel chaotisch worden als er zich te veel op het scherm afspeelt.

Conclusie


Deze BRAWL kan je gerust een verademing noemen tussen de minder bekende games. Je kan de achtergrond van de personages achterhalen, maar de meerwaarde van de game vind je hier in de verschillende modi die je online, offline n met Share Play kan spelen. Hoe lang je hiermee bezig bent hangt vooral van jezelf af, al is deze game leuk als tussendoortje.

Pluspunten


 • Setting
 • Degelijke gameplay
 • Share Play


Minpunten


 • Was een verhaalmodus nodig?
 • Soms vind je jezelf niet in de chaos
Reviewer: Heer _Vonck

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
9/10
Grafisch
8/10
Geluid
8.5/10
Duur
8/10

BRAWL

Release
wo 29 apr, 2015
Genre
Strategie
Platform
ps4
Uitgever
Bloober Team
Ontwikkelaar
Bloober Team

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
9/10
Grafisch
8/10
Geluid
8.5/10
Duur
8/10