Actraiser Renaissance

Actraiser: Renaissance, een remaster van de SNES-hit uit de jaren 90. Is deze combinatie van een sidescroller met een city builder gedateerd? Of valt hij ook in deze moderne tijden te pruimen? Lees het hier.

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


De wereld is ondergedompeld in choas en duisternis door de demon Tanzra. Als Lord of Light kijk je niet langer lijdzaam toe en daal je in je Sky Palace neer op de wereld om terug licht in deze duisternis te brengen.

En, wel, dat is het verhaal, geen ingewikkelde plot of intriges, geen plot twists, geen character development, Tja, het moet niet altijd ingewikkeld zijn.

Gameplay


Als Lord of Light verdrijf je de duisternis op twee manieren. De eerste is een standaard sidescroller uit de oude doos. Je brengt een standbeeld tot leven dat low level vijanden een kopje kleiner maakt op weg naar een higher level vijand. Dit doe je ofwel met je zwaard ofwel met magie. Ook hier geen complexiteit te bespeuren, maar opnieuw is dat niet altijd nodig. Een terugkeer naar sidescrollers is tegenwoordig schering en inslag en bijgevolg mag het wel iets meer zijn om er bovenuit te steken. De gameplay blijft hier echter ouderwets basic.

 

Gelukkig kan deze Actraiser rekenen op een vrij unieke combinatie. Eenmaal je een sidescroll level hebt voltooid kom je namelijk in een city builder terecht. Met je engel-afgezant zweef je boven een stad en help je je gelovigen hun stad uit te breiden door ze enerzijds op het juiste pad te brengen en anderzijds voor indringers te beschermen. Dit door forten te bouwen en je goddelijke interventie op de juiste momenten in te zetten. Om dit alles te kunnen verwezenlijken produceren je gelovigen resources voor je. Dit gaat helaas behoorlijk traag, wat er dan weer voor zorgt dat je soms ettelijke tijd op je scherm zit te staren, te wachten tot je voldoende grondstoffen hebt.

Graphics & Sound


Een grafische remake van een oude bekende zoals we ze ondertussen behoorlijk goed kennen. Verwacht dus zeker geen wonder naar grafische resolutie toe, maar zoals herhaaldelijk gezegd is dat niet altijd nodig om een goeie game te maken.De soundtrack heeft een herziening gekregen ten opzichte van het origineel, al kunnen degenen die bij het origineel zweren de oude sonudtrack eveneens activeren. In het algemeen draagt de soundtrack weinig bij aan het geheel. Hij steekt er niet uit, maar hij irriteert evenmin.

Conclusie


Het is de unieke combinatie van gameplaymogelijkheden die van deze Actraiser een interessante game maakt. Afwisseling van spijs doet namelijk eten. Ondanks het een remake van een game uit de jaren 90 is, voelt hij niet verouderd aan. Helaas wordt het tempo al te vaak uit het spel gehaald en zit je nodeloos te wachten op Godot.

Pluspunten


  • Afwisseling in gameplay
  • Voelt helemaal niet verouderd aan


Minpunten


  • Traag
  • De zoveelste remake
Reviewer: Heisenberg

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
7/10

Actraiser Renaissance

Release
vr 24 sep, 2021
Genre
RPG
Platform
ps4 ps5
Uitgever
Square Enix
Ontwikkelaar
Square Enix

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
7/10