Battlefield 2042

Na Battlefield 1 en Battlefield V laten we het verleden rusten en gaan we met Battlefield 2042 de nabije toekomst in.

 

De geteste versie is de PS5 versie.

Aangezien er geen verhaal is krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere delen.

Gameplay


Tot ons grote verdriet beschikt Battlefield 2042 niet over een “echte” singleplayer want deze game is volledig multiplayer gericht.

De actie in Battlefield 2042 vindt plaats in 3 verschillende modi: All-Out Warfare, Hazard Zone en Portal. In All-Out Warfare heb je de mogelijkheid om de varianten Conquest en Breakthrough te spelen. De veldslagen worden afgewerkt op slechts 7 verschillende gebieden en kan maximaal 128 spelers bevatten. Tijdens deze veldslagen dien je tevens rekening te houden met dynamisch weer. Voor je het in de gaten hebt, bevind je in een orkaan of zandstorm. Deze natuurelementen hebben invloed op jouw zicht en besturing van voertuigen. Tijdens het spelen verdien je xp voor je rang waarmee je nieuwe wapens, voertuigen en skins voor jouw Specialist. Daarnaast verdien je voor elke kill of assist xp voor jouw wapen waarmee je het betreffende wapen kan verbeteren. Nadeel is dat alleen in de multiplayer van All-Out Warfare deze xp te behalen is. Tevens is All-Out Warfare solo te spelen en in coop, waarbij alleen xp voor je rang valt te verdienen.

Hazard Zone is een nieuwe modus in de Battlefield-serie, waarbij je strijdt met diverse squads van maximaal 4 man in een match. Doel is om in een gebied de datadrives te bemachtigen om uiteindelijk een succesvolle extraction te maken. Maar pas op, de datadrives kan je verliezen en als je eenmaal dood bent is het voor jou afgelopen. Voorzichtigheid en teamwork is de boodschap!

   

Portal bestaat eigenlijk uit 2 delen. Het eerste gedeelte is bestemd voor de nostalgische Battlefieldfans onder ons. Hier vind je namelijk de iconische maps de verschillende klassieke Battlefield-games (Battlefield 1941 Classic Conquest, Battlefield Bad Company 2 Rush en Battlefield 3 Conquest). In het tweede gedeelte van Portal heeft de community de mogelijkheid om hun eigen map/speltype, met alle bijhorende keuzes als wapens enzovoorts, samen te stellen.

Helaas zijn wij de afgelopen week ook tegen diverse bugs aangelopen. Zo hebben wij meegemaakt dat teammates opeens zichtbaar zijn als vijanden en konden wij niet meer terugkeren in het spel, waarbij de enige oplossing was om het potje af te sluiten. Wat verder opvalt is dat er geen scorebord aanwezig is en je geen keuze hebt tot het kiezen van een squad. Verder is communicatie bij shooters met deze omvang van groot belang, maar tot onze grote verbazing is een voicechat niet aanwezig, waardoor spelers als een soort Rambo over het slagveld bewegen.

Helaas heeft men met Battlefield 2042 ervoor gekozen om de klassieke rolverdeling los te laten en voor Specialist te kiezen (wat zorgt voor een scheefgroei aan benodigde rollen). Elke Specialist heeft een extra eigen toevoeging (zoals het oproepen van een loadout of het plaatsen van een sentry gun). Daarbij heb je de volledige vrije keus om te kiezen welk primair en secundair wapen je wilt gebruiken.

Graphics & Sound


Tijdens onze speelsessie hebben wij geen last gehad van popups en dat is best verrassend gezien het feit dat je met 128 man in een match zit en het er, typisch Battlefield, chaotisch aan toe kan gaan. Battlefield staat erom bekend dat normaal gesproken nagenoeg alles kapot kan. Helaas is dat in Battlefield 2042 niet het geval. Zo zijn wij diverse constructies tegengekomen die raketinslagen konden weerstaan.

Op het gebied van geluid zijn wij redelijk tevreden ware het niet dat je soms de voetstappen van de vijand niet hoort waardoor je soms voor onaangename verrassingen komt te staan.

   

Conclusie


Battlefield 2042 kent een aantal bugs en zaken die gemist worden. Dit zijn echter zaken waarbij ik van mening ben dat het opgelost kan worden met patches. Battlefield 2042 draait om het verdienen van xp voor je wapen. Dat je deze xp dan kan verdienen in een klein gedeelte van de game is zeer spijtig en zal ervoor zorgen dat de meeste aandacht naar dit kleine gedeelte uitgaat. Ook is het jammer dat Battlefield 2042 op dit moment maar 7 gebieden kent. Hazard Zone heeft veel weg van de Darkzone van de Division 2 wat geen vernieuwing brengt. De klassiekers in Portal zijn een leuke toevoeging om eens tussendoor te spelen. Het zelf maken van maps/speltype in Portal kan wel eens de redder voor Battlefield 2042 worden mits dit wordt opgepakt door de community.

Pluspunten


  • Dynamisch weer
  • 128 spelers in 1 match
  • Portal


Minpunten


  • Geen singeplayer
  • Maar 7 nieuwe maps
  • Niet alles kan kapot
  • Wapen xp is alleen in All-Out Warfare multiplayer te behalen
  • Bugs en het missen van essentiële benodigdheden
Reviewer: Vinsanity

Score

Verhaal
6.4/10
Gameplay
6/10
Grafisch
6/10
Geluid
7/10
Duur
6.5/10

Battlefield 2042

Release
vr 22 okt, 2021
Genre
First Person Shooter
Platform
ps4 ps5
Uitgever
Electronic Arts
Ontwikkelaar
DICE

Score

Verhaal
6.4/10
Gameplay
6/10
Grafisch
6/10
Geluid
7/10
Duur
6.5/10