Clever Deluxe

Clever Deluxe

Rollen met de dobbelstenen en kruisjes zetten in de juiste categorie. Ben jij clever genoeg om die megacombo uit je mouw te schudden en te gaan lopen met de overwinning?



Doel van het spel


Scoren in de verschillende categorieën en ervoor zorgen dat je de hoogste som behaalt.

Setup


Iedere speler krijgt een bord en een stift. Voor een standaardspel wordt het bord met de blauwe ster naar boven gelegd. Een startspeler wordt aangeduid en krijgt de zes dobbelstenen. De dobbelbak en het zilveren tableau wordt in het midden van de tafel gelegd, waar iedereen er goed aan kan.

Spelverloop


Het aantal ronden in een spel is afhankelijk van het aantal spelers. Solo en met twee speel je zes ronden, met drie speel je vijf ronden en met vier speel je er vier.

In het begin van de ronde duiden alle spelers het huidige rondenummer aan en ontvangen ze de aangegeven bonus. In de eerste en derde ronde is dat het herrollen van dobbelstenen, in de tweede ronde krijg je een extra dobbelsteen en in de vierde mag je een kruisje plaatsen op eender welk vakje.

De actieve speler rolt met de dobbelstenen en kiest er één. De waarde van de dobbelsteen wordt gebruikt om te plaatsen in één van de categorieën. Deze dobbelsteen wordt op zijn spelersbord gezet. Alle dobbelstenen met een strikt lagere waarde worden in het zilveren schaaltje geplaatst. De actieve speler doet dan nog tweemaal hetzelfde. De resterende dobbelstenen worden op het schaaltje geplaatst. Na de drie worpen mogen de andere - passieve - spelers één waarde van een dobbelsteen op het schaaltje gebruiken om aan te duiden op hun spelersbord. De actieve speler mag naast zijn worpen ook (bonus)acties inzetten. Wanneer alle acties afgerond zijn is het de beurt aan de volgende speler in wijzerzin.

Het kan zijn dat een passieve speler geen enkele dobbelsteen van het schaaltje mag kiezen. In dat geval mag hij een dobbelsteen kiezen die op het bord van de actieve speler ligt.

Wanneer een dobbelsteen gekozen is, moet je die plaatsen in de overeenkomstige kleurcategorie:
  • Als je de gele dobbelsteen gekozen is, dan wordt er één veld aangekruist. In het geval dat een rij volledig aangekruist is, krijgt de speler de overeenkomstige bonus.
  • Kiest men de blauwe dobbelsteen, dan telt men de waarde van de witte - joker - dobbelsteen daarbij. Die som mag men aankruisen. Als je hier een rij of kolom vervolledigd, dan ontvang je de overeenkomstige bonus.
  • In de groene categorie moet je steeds van links naar rechts de velden aankruisen. Die moeten groter dan of gelijk zijn aan de afgebeelde waarde. Doorkruis je een vakje met een bonus, dan ontvang je die onmiddellijk.
  • In de oranje categorie moet je de getallen noteren van links naar rechts. Je mag dus geen velden overslaan. Her en der kom je een vermenigvuldiger tegen, en schrijf je die waarde in het veld.
  • In de paarse categorie noteer je de waarden strikt stijgend, van links naar rechts. Eens er een zes geplaatst is, wordt dit als het ware 'gereset' en kan je opnieuw een lagere waarde ingeven, waarna die volgende(n) weer stijgend moeten zijn.
  • De witte dobbelsteen is een joker en mag gebruikt worden voor elke categorie.


Nadat iedereen aan de beurt geweest is, mag je de volgende ronde, en de eventuele bonusactie ontgrendelen.

De verschillende bonussen zijn het inkleuren van een bepaald veld op het bord. De kleur staat steeds afgebeeld, en soms ook het getal. Mocht er een '?' staan, dan mogen de spelers de waarde zelf bepalen. Is de achtergrond van het bonusveld zwart, dan mogen de spelers de kleur zelf kiezen.
De actieve speler mag ook extra, ontgrendelde acties uitvoeren. De te ontgrendelen acties zijn het opnieuw rollen van alle dobbelstenen in de dobbelbak - dus niet uit de zilveren schaal of het spelersbord - en een extra dobbelsteen kiezen. De passieve spelers mogen deze laatste actie ook uitvoeren. Je mag meerdere (dezelfde) acties na elkaar uitvoeren, maar je mag niet tweemaal op die wijze dezelfde dobbelsteen kiezen.

Op het einde van het spel worden de punten geteld. Bij de gele categorie wordt gekeken naar de volledig ingevulde kolommen en ontvangen de spelers de som van de vrijgespeelde punten. In de blauwe categorie krijgt men punten in overeenstemming met het aantal aangekruiste velden, nets zoals in de groene categorie. In de paarse en de oranje categorie worden de ingevulde waarden opgeteld. De spelers kunnen doorheen het spel ook de actie 'vos' vrijspelen. We vermenigvuldigen het aantal ontgrendelde vossen met de categorie waar men het minst gescoord heeft. De som van al deze voorgaande getallen wordt gemaakt, en de gene die de hoogste score heeft, die wint het spel.  Bij gelijkstand wint de speler die het meest behaald heeft in een categorie en indien opnieuw gelijkstand, wordt de overwinning gedeeld.



Op de achterzijde van het bord vinden we een alternatieve, de mixed versie van het spel.
Het verloop van het spel verloopt identiek met het standaardspel, het enige verschil zit hem in de categorieën.

  • In de gele categorie zien we nu drie rijen. De bovenste vullen we in van links naar rechts en moet strikt dalend zijn. Wil je dus alle vakjes invullen, moet je beginnen met zes, en eindigen met één. Op de tweede rij zet je een getal, maar dit zal op het einde van het spel meetellen als minpunten. Het getal op de derde rij zal meetellen als pluspunten op het einde van het spel. Je moet er op letten dat je de waarden steeds van links naar rechts aanvult.
  • De blauwe categorie werkt op dezelfde manier als in het basisspel.
  • De groene categorie bestaat steeds uit twee velden. We moeten deze paren invullen van links naar rechts. We mogen in het paar ook eerst het vakje rechts invullen. We moeten de waarden die we moeten aftrekken van elkaar boven noteren. Dit verschil zal meetellen voor de eindtelling.
  • In de oranje categorie moeten we de specifieke waarden doorkruisen. Er zit wel een addertje onder het gras, namelijk dat je eens je een veld hebt ingevuld, steeds naar rechts moet gaan. Je mag dus als het ware niet terugkeren om nog dat ene veld dat je overgeslagen hebt, te doorkruisen.
  • In de paarse categorie moeten de ingevulde waarden steeds stijgend zijn. Kies je voor de paarse dobbelsteen, dan tel je met die waarde ook alle waarden van het zilveren schaaltje erbij.


Je krijgt alle bonusacties uit het standaardspel, maar in de mixed variant zijn er nog drie extra die je kan verdienen. Je moet deze in de kader ook aanduiden van links naar rechts. Deze zijn:
  • Het zilver oppoetsen: als passieve speler mag je de waarde van de gekozen dobbelsteen met één verhogen of verlagen. Je mag dit meerdere keren uitvoeren met dezelfde dobbelsteen, als je de nodige acties ontgrendeld hebt.
  • Een dobbelsteen terugnemen: als actieve speler mag je ervoor kiezen om een dobbelsteen van het zilveren schaaltje terug te nemen.
  • De waarde van de gekozen dobbelsteen veranderen in 1, 6 of een waarde naar keuze - dit is de meest rechtse, te ontgrendelen, bonusactie.

De eindscore voor de mixed versie is ook lichtjes afwijkend tegenover het basisspel. In de gele categorie krijg je punten in functie van het volledig aangevulde kolommen. Bij de blauwe, oranje en paarse categorie krijg je punten in functie van het aantal ingevulde vakjes. Bij de groene categorie worden de berekende verschillen met elkaar opgeteld. De functie van het vosje is hetzelfde als in het basisspel.

Je kan het spel ook solo spelen. De speler speelt zes ronden en zal als actieve speler op dezelfde manier spelen. Als passieve speler gooit hij de dobbelstenen en worden de drie dobbelstenen met de laagste waarde in het schaaltje gelegd. Als er een gelijkstand is, wordt gekeken naar de afstand van de dobbelstenen tot de rand. De eindscore wordt vergeleken met de waarden in een tabel om te zien hoe goed je het hebt gedaan.

Materialen


Het materiaal van deze Clever Deluxe is, zoals je kan halen uit de titel: luxueus. Je krijgt een heuse dobbelbak, uitwisbare borden, stiften en een thematisch wissertje horen bij het pakket. Neem daarbij nog de lijvige, gekleurde dobbelstenen en je weet dat je klaar bent voor het speelplezier.

Conclusie / Onze mening


Clever Deluxe is een dobbelspel zoals er wel al enkele op de markt zijn. Het idee en het concept is eenvoudig en iedereen kan er vrij vlot mee weg. Deze vindt hier zijn weg naar de tafel in familieverband, en ook met nieuwe spelers die iets luchtig willen spelen. De downtime blijft beperkt omdat ook de passieve spelers vakjes mogen doorkruisen of invullen.

Overzicht


Speelduur 15-20 minuten
Aantal SpelersEén tot vier
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
Voor wie?+8 is de vermelding op de doos, en dat is terecht


Wij danken 999 Games  voor het ontvangen van een reviewexemplaar.
Onze mening is subjectief en op geen enkele wijze beïnvloed.

Steun playstationclan.be