Sherlock Holmes Chapter One

Met Crimes and Punishments en The Devil's Daughter heeft Frogwares al enkele Sherlock Holmes games achter de kiezen. Met Chapter One keren we terug in het verleden, naar de jonge versie van de allombekende detective.

 

De geteste versie is de PS5 versie.

Verhaal


Sherlock Holmes zakt af naar het Zuiderse Cordona, in de eerste plaats om het graf van zijn moeder te bezoeken, en in de tweede plaats om haar mysterieuze dood te onderzoeken. Hij heeft wel alles van de eerste plaats meegemaakt, maar zijn geheugen laat hem hier en daar in de steek. Tijd dus om die loep uit de verpakking te halen en op onderzoek te gaan.

Dit is de rode draad doorheen de game. Holmes zal uiteraard op meer dan enkel deze zaak stuiten, en om voortgang te boeken in het verhaal, zal hij deze kleinere zaken, dus ook verhalen, moeten oplossen. In Cordona barst het van de excentrieke lui, elk met hun eigen vreemd verhaal en achtergrond. Jammer genoeg is dit ook een gewelddadige plaats, want een diefstal of moord zijn nooit ver weg.Gameplay


De gameplay is het focuspunt van deze Sherlock Holmes. Je zal, door middel van tips en hints de waarheden aan het licht moeten brengen. Holmes kan namelijk een plaats delict onderzoeken en op die manier voldoende informatie vinden om 'de gang van zaken' bloot te leggen. Hij moet dan wel eerst alle gerelateerde hints vinden, of je kan die speciale vaardigheid niet activeren.

Hier loopt het soms wel wat mis in de game: je hebt bijvoorbeeld een 'speciaal zicht' waarmee Holmes nog meer hints kan onderzoeken. Hiervoor moet hij jammer genoeg wel eerst de correcte 'hint' gepind hebben. Je zal bijvoorbeeld hint A, en niet B moeten vastzetten, om bijvoorbeeld hint X te moeten vinden. Het lijkt gecompliceerd, en dat is het in het begin ook wel. Als je ook omstanders vragen stelt, moet je die welbepaalde hint vastgezet hebben. Op die manier zal je, vooral in het begin van het spel, veelal dezelfde locatie moeten bezoeken omdat je iets gemist hebt. Wanneer je je op een bepaalde locatie bevindt, kan je op je kaartje ook zien of je alle hints verzameld hebt. Het kan soms frustrerend zijn wanneer je die ene welbepaalde hint nog niet gevonden hebt, en zeker als blijkt dat dit een quasi onzichtbare speld op een stuk kleding is.Sherlock Holmes verkleedt zich ook graag, en het zal soms niet alleen nodig zijn om een adres te achterhalen in de archieven. Je zal soms de correcte kleding moeten aan hebben om voortgang te boeken. De inwoners van de stad zijn nu eenmaal terughoudend tegenover die rijke Britten, maar zullen sneller iets zeggen als je je kleedt als één van hen. Een hint voor wie met het spel zal spelen: onderstaande reviewer had niet op tijd door dat ook de haartooi, of gelaatskenmerken aangepast konden worden, en dat had veel tijd en moeite kunnen besparen.

Af en toe zal de jonge Sherlock ook zijn mouwen moeten opstropen en het opnemen tegen het tuig van de stad. Je beschikt over een pistool, en hier kan je dan de keuze maken of je het allegaartje een kopje kleiner maakt, of hen afleidt door op iets van de omgeving te schieten en hen dan in de boeien te slaan.

Concreet zal je dus locaties moeten onderzoeken, daar de feiten uit afleiden, en die reconstrueren in je zogenaamde 'Mind Palace'. Hier maak je dan je deducties en knoop je letterlijk de eindjes aan elkaar. Meestal heb je wel twee te volgen wegen omtrent de identiteit of beweegreden van de dader, jammer genoeg kom je niet te weten welke het spel nu voor ogen had, en heeft het weinig consequenties of je nu wel of niet juist bent.

Graphics & Sound


De grafische kwaliteit is het grootste minpunt van deze game. Het lijkt wel alsof we enkele jaren terug worden gekatapulteerd. We kunnen de beelden niet beter vergelijken dan die met de vorige Sherlock-games, en dat is best jammer, gezien de game toch een eigen PS5-versie kreeg. Waar het dan wel weer goed zit is de voicecasting en de algemene sound.

Conclusie


Wie de vorige games van Frogwares heeft gespeeld, weet waar hij zich kan aan verwachten. Je kruipt opnieuw in de huid van Holmes om zijn eigen verleden, en vele andere, kleinere zaken op te lossen. Op zich een vermakelijke game, die je lang kan bezighouden, al hadden we het grafisch iets beter verwacht.

Pluspunten


  • Genoeg te doen in Cordone
  • Leuke gameplay


Minpunten


  • Wanneer je te lang zoekt naar iets en het niet vindt, leidt dit tot frustratie
  • Grafisch zeer gedateerd
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
8/10
Duur
8/10

Sherlock Holmes Chapter One

Release
do 27 mei, 2021
Genre
Simulator
Platform
ps4
Uitgever
Frogwares
Ontwikkelaar
Frogwares

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
8/10
Duur
8/10