Dissidia Final Fantasy NT - gesloten bta

Dissidia Final Fantasy NT - gesloten bta

Heb jij ooit al een 'Dissidia'-game gespeeld? De kans is klein, want tot op heden waren deze brawlers enkel speelbaar op de PSP. Daar komt binnenkort verandering in dankzij Dissidia Final Fantasy NT, een game die begin volgend jaar verschijnt voor de PS4. De volledige game kregen we nog niet onder handen, maar hier volgt alvast een korte schets van de gesloten bta.

 

Zelfs gamers die nog nooit een 'Final Fantasy'-iteratie hebben gespeeld, weten dat de reeks geklasseerd staat als een RPG. De hoofdpersonages uit al de verhalen die de serie rijk is, zouden nochtans niet misstaan in een zwierige brawler. Het is precies in dat aspect dat Dissidia een graantje probeert mee te pikken, door de meest bekende personages samen te zetten in driedimensionale 3vs3-arena's. Al lijkt het erop dat de game zijn RPG-origine niet van zich kan afschudden.

In deze bta kon je kiezen tussen een training tegen AI en een online arena waar je met zes spelers wordt verdeeld in twee teams van drie. De opzet is simpel. Iedereen kiest eerst n van de beschikbare personages uit de 'Final Fantasy'-games. En van die personages is al 30 jaar oud (even oud als Final Fantasy I), en de jongste is Lightning, de furie uit Final Fantasy XIII. Het dreamteam dat uiteindelijk als eerste drie knock-outs moet verwerken, verliest.Voordat je echter online ging kon je maar beter eerst kiezen voor een training, want Dissidia kiest niet voor een klassieke brawler-besturing. De controls van deze game zijn ... tja, behoorlijk eenvoudig, op het fletse af. De pijltjes gebruik je simpelweg niet om te vechten, die worden gehanteerd om met basiszinnen te communiceren met de teamleden. De rechterknoppen die gebruik je om met n (!) druk op de knop een aanval te activeren. Van combo's lijkt hier helemaal geen sprake! Dat is behoorlijk vreemd voor een game die zichzelf wenst te klasseren als een vechtspel. Het wordt daardoor nog een pak eenvoudiger dan de meeste anime-brawlers. Het voelt een beetje aan alsof deze game nog vastzit in het denkpatroon van een RPG en dat je in het midden zit van een actiesequentie van een andere 'Final Fantasy'-game.

Hoe probeert Dissidia dan wel te zorgen voor een strategische gelaagdheid? Enerzijds door de personages onder te verdelen in verschillende klassen wat zorgt voor noodzakelijk teamwork, en anderzijds door iedereen op de arena te voorzien van een 'Bravery Gauge'. Die laatste balk moet je in de gaten houden, want als die dreigt leeg te lopen dan kan je geen krachtige aanvallen meer uitvoeren. Om ervoor te zorgen dat die balk zich vult, mag je gedurende een tijd geen schade ontvangen en moet je zelf schade toebrengen aan anderen. Het is met andere woorden een straf-beloningsmechanisme, waarbij de minder bedreven gamers worden gestraft met extra wachttijd wanneer ze onsuccesvol een aanval blokkeren of ontwijken, en waarbij de getalenteerde spelers beloond worden met krachtige aanvallen. Eenvoud is de voertaal van deze besturing, want veel meer valt er over de gameplay niet te vertellen.

Het audiovisuele design, ten slotte, kent enkele ups en downs. De personages en hun signatuurbewegingen zijn puik afgewerkt, maar de omgeving voelt ongenspireerd. Bovendien wordt het scherm fel gevuld met een potpourri van kleuren en explosies. De vechters die elkaar viseren worden verbonden met een lijn, en de speciale aanvallen vullen je scherm met fluorescerend vuurwerk. Het wordt gauw chaotisch, wat een beetje typisch is voor dit genre. Gelukkig kan je de orde nog bewaren door een tegenstander vast te pinnen.De slotsom tot dusver: Dissidia lijkt vooral te mikken op de 'Final Fantasy'-fanatici, die maar niet genoeg kunnen krijgen van hun favoriete personages. Als Dissidia zijn oorspronkelijke RPG-DNA onvoldoende weet af te schudden dan ziet het er echter niet naar uit dat deze brawler een breed publiek zal aanspreken.

Dissidia Final Fantasy NT staat gepland voor 30 januari 2018.

Dissidia Final Fantasy NT

Dissidia Final Fantasy NT
Release
di 30 jan, 2018
Genre
Brawler
Platform
ps4
Uitgever
Square Enix Ltd.
Ontwikkelaar
Team Ninja

Steun playstationclan.be