Scribblenauts Showdown

Scribblenauts Showdown is een game gericht op de jongsten onder ons. Of ons innerlijk kind het leuk vond of niet, kan je hier lezen!

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Aangezien er geen verhaal is krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere delen.

Gameplay


Scribblenauts Showdown is kortweg een game die bestaat uit vele minigames. In het hoofdmenu kan je kiezen uit drie modi: Versus, Showdown en Zandbak.

In Versus kan je kiezen welk type spelletje je wil spelen - 'woorden' of 'snel' - en hoeveel ronden. Daarna kan je kiezen of je tegen een tegenstander naast jou speelt, of tegen de AI. In het type 'snel' komt het er op aan om bepaalde acties zo snel mogelijk uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een pompbeweging die je fysiek moet nabootsen om je ballon sneller dan die van de tegenstander op te blazen.

De game bestaat uit een hele hoop minigames. We nemen het voorbeeld van het visspelletje waarbij je aas aan je hengel moet hechten, om daarna een vis te vangen die zich bevindt op de bodem van de vijver. In het type 'woorden' kies je dat aas zelf, want je kan echt elk bestaand woord invoeren, om dat voorwerp dan aan je hengel te hangen. In het begin van het speltype zal er willekeurig een categorie gegenereerd worden, bijvoorbeeld 'voorwerpen uit een speeltuin', 'scherpe voorwerpen' enzovoort. Vervolgens komt jouw woordkeuze, of in dit geval, aaskeuze. Wanneer je aas onder de gegenereerde categorie valt, zal dit een positief effect hebben op de gameplay, namelijk het vangen van vissen. Kies je aas dat niet onder die categorie valt, dan ervaar je een ongunstig effect. Dat effect is vrij simpel in dit spelletje: de vis zal zich eerder laten verleiden door het correct gekozen aas, dan het andere. Nadat je de vis aan de hengel hebt moet je deze nog manoeuvreren doorheen verschillende obstakels (lees: andere vissen die ook een oogje hebben op jouw vangst) om hem in je handen te krijgen. Op die manier zijn er tal van minigames aanwezig waarbij je het een correct woord uit de gekozen categorie moet/kan kiezen.

Showdown is een combinatie van ganzenbord en een kaartspelletje. Iedere speler krijgt een aantal kaarten die je één voor één, afwisselend kan spelen. Je kan een oranje kaart spelen, die heeft een onmiddellijk effect, bijvoorbeeld: ga x plaatsen vooruit. Je hebt ook andere kaarten waarbij je de beloning krijg die op de kaart afgebeeld staat, als je het minispelletje wint van je tegenstander. Verlies je? Dan krijgt hij/zij de beloning. Het doel is om zo snel mogelijk de finish te halen.
Zandbak bestaat uit een aantal levels waar je vrij kan rondlopen. Deze levels zijn overspoeld door maya-krijgers, muggen, ninja's en dergelijke meer die bij de setting van het level passen. Hier is het de bedoeling dat je de verschillende personages helpt of ertegen strijdt. De kikker lust bijvoorbeeld niet alleen een mug, maar wil ook vriendjes zijn met de pad. Je kan er dan op één of andere manier voor zorgen dat deze bevriend worden met elkaar. Aan jou om de wensen van alle personages in te willigen, en de bijkomstige sterren te verdienen of vinden.

Naast het spelen kan je ook je eigen mannetje maken. Dit doe je onder andere door verschillende hoofden, materialen, en dergelijke meer vrij te spelen met de verzamelde sterren, die je ontvangt wanneer je een spelletje afrondt.

Hoewel de insteek wel leuk is, en het spel bedoeld is voor een jonge generatie, moet er toch vermeld worden dat alle spelletjes niet even snel reageren op de invoer. Hierdoor mis je bijvoorbeeld af en toe een bord in het restaurantspelletje, of trek je de vis - in een andere minigame - iets te snel binnen waardoor die opgegeten wordt door een andere vis. Hier had men de game misschien wat meer moeten testen. Je hebt op analoge wijze een spelletje waarbij je met een ruimteschip het ruimte-afval moet verzamelen. Die besturing loopt samen met het referentiekader van het ruimteschip zelf: met andere woorden, als je de knuppel naar links inhoudt, betekent dat links voor het ruimteschip en niet voor de speler, waardoor het besturen niet even vlot verloopt.Graphics & Sound


Het audiovisueel aspect past perfect bij het type game, aangezien men, onder andere, op een eenvoudige manier wil weergeven hoe men een visje binnenhaalt. De achtergronddeuntjes en gamegeluiden zijn ook niet opzienbarend, maar dat is ook niet nodig voor dit type spel.

Conclusie


Een geslaagde partygame voor de jongsten onder ons. Dat is in één zin wat Scribblenauts Showdown is. De vele minigames zijn snel gedaan, maar je hebt de optie om meerdere ronden te spelen, waardoor je met je kleine koter veel plezier kan beleven. De Showdown-modus kan ook gemakkelijk dienen als partygame voor volwassenen, tot vier personen. Jammer genoeg heeft men hier en daar een rare keuze gemaakt qua besturing, waardoor die bijvoorbeeld niet snel genoeg reageert, maar dat kan ons kinderhartje nog vergeven.

Pluspunten


  • Veel afwisselende minigames
  • Audiovisueel gericht naar de doelgroep


Minpunten


  • Besturing niet altijd even juist
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
7/10
Grafisch
8/10
Geluid
8/10
Duur
8/10

Scribblenauts Showdown

Release
wo 07 mrt, 2018
Genre
Party
Platform
ps4
Uitgever
Warner Bros. Interactive Entertainment
Ontwikkelaar
Shiver Entertainment

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
7/10
Grafisch
8/10
Geluid
8/10
Duur
8/10