QUBE 2

Een aantal jaar geleden kwam de eerste Qube uit, en bij velen zal deze ook onder de radar gevlogen hebben. Het spel was een middelmatige Indie-game die weinig impact had. De nieuwe QUBE2 hoopt iets meer indruk te maken.De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


Je kruipt in de huid van Amelia Cross, een ruimtereizigster die op een onbekende planeet strandt. Ze wordt wakker in een vreemd gebouw met lichtgevende kubussen. Gelukkig hoort ze de stem van een andere vrouw, Emma Sutcliffe, die ook gestrand is op de planeet en haar uit het gebouw probeert te krijgen.

Als je ooit Portal gespeeld hebt, komt het verhaal van QUBE 2 bekend voor. Het is dan ook geen enorm verrassend plot, eerder voorspelbaar. Op zich is dat niet erg, want ik had eigenlijk totaal geen verwachtingen op gebied van verhaal. Ik was al blij dat ik na één kort filmpje kon beginnen spelen, zonder een proloog die veel te lang duurt. Het verhaal biedt net voldoende vulling om alles aan mekaar te hangen.  
Gameplay


Amelia heeft twee bijzondere handschoenen die ze van kleur kan laten veranderen. Met haar linkerhand kan ze die kleur overzetten op bepaalde kubussen die dan een speciale eigenschap krijgen. En met haar rechterhand kan ze die gekleurde blokken activeren. Zo kan je op blauwe blokken hoger spring, kunnen oranje blokken uitgetrokken worden als hoger platform of kan je met de groene kleur een kubus naar beneden laten vallen. Je start met twee kleuren, blauw en oranje, en de groene kleur krijg je iets later in het spel.

Doordat je geleidelijk aan nieuwe krachten krijgt, blijft het spel boeiend. Zodra je denkt dat je alles wel gezien hebt met je huidige kleuren, krijg je de extra kleur erbij waardoor er weer andere uitdagende puzzels op je te wachten staan. Hetzelfde geldt voor de andere elementen in de puzzels. Er worden stap voor stap nieuwe mechanieken toegevoegd waardoor je nooit het gevoel hebt dat je steeds hetzelfde aan het doen bent.

Ik ben zelf geen grote puzzelfanaat, maar games zoals Portal kunnen mij wel boeien. QUBE 2 wist me op dezelfde manier vast te pakken en mee te nemen doorheen de verschillende kamers met aangename puzzels. Het enige nadeel is dat je na vijf à zes uur het einde bereikt en er eigenlijk weinig herspeelbaarheid zit in het spel.
Graphics & Sound


QUBE 2 ziet er goed uit. Over zijn voorganger kon je dit niet bepaald zeggen. De omgeving is kleurrijk en beidt voldoende afwisseling. De interactieve elementen zijn herkenbaar en het is ook helder wat hun functie is. De achtergrondmuziek is rustgevend en passend bij het puzzelthema. De stemmen daarentegen zijn iets minder, de vrouwenstemmen komen iets te schel over, gelukkige zijn de dialogen tot een minimum beperkt.
Conclusie


Wie tevergeefs op Portal 3 zit te wachten, raad ik aan om QUBE2 in huis te halen. Dit spel haalt veel inspiratie uit de Portal-games. Ik zeg niet dat het net zo goed is als Portal, maar het komt zeker in de buurt. De puzzels zijn leuk en uitdagend, en waren op geen enkel moment frustrerend. Het verhaal is net voldoende aanwezig om de verschillende puzzels aan mekaar te breien. En het ziet er allemaal nog eens goed uit. Dit is zeker eentje om aan je collectie toe te voegen.

Pluspunten


  • Uitdagende puzzels
  • Mooie graphics
  • Sfeervolle achtergrondmuziek
  • Boeiend van begin tot einde


Minpunten


  • Iets mindere stemacteurs
  • Lage herspeelbaarheid
Reviewer: xXiNiXx

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
7/10

QUBE 2

Release
di 13 mrt, 2018
Genre
Puzzel
Platform
ps4
Uitgever
Toxic Games
Ontwikkelaar
Toxic Games

Score

Verhaal
8/10
Gameplay
8/10
Grafisch
8.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
7/10