Fear Effect Sedna

Fear Effect was een hit op PlayStation 1. Dankzij Kickstarter krijgen we een vervolg op PlayStation 4. Wordt dit een nieuwe hit of eerder een mis?De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


Fear Effect Sedna neemt plaats vier jaar na de gebeurtenissen van Fear Effect 1 dat uitkwam op PlayStation 1 in de jaren 2000. Dankzij een succesvolle bedelbeurt op Kickstarter wist de Franse indie-ontwikkelaar Sushee het vervolg naar de moderne platformen te brengen.

De twee hoofdpersonages Hana en Rain zijn twee rondborstige huursoldaten die allerlei missies uitvoeren in Hong Kong. Op een dag merken ze dat er ingebroken is in hun appartement. Het blijkt een Chinese maffioso te zijn die hun diensten wil gebruiken. Het duo moet een mysterieus, antiek standbeeld stelen van de Chinese ambassadeur in Frankrijk. Hoewel ze de Chinees niet echt vertrouwen, stemmen ze toch in om de missie te aanvaarden omdat het goed betaald.

Al snel blijkt dat deze kleine missie onderdeel is van een groter geheel. Gelukkig wordt het duo bijgestaan door oude bekende zoals Jacob, "Deke", een blok Australisch testosteron en Glas een Amerikaanse ex-militair. Gedurende de verschillende missies loop je ook nog een mysterieuze Franse geheimagent tegen het lijf, Axel. Hij helpt je om bij de Chinese ambassadeur te geraken.

Net als in de eerste Fear Effect heerst er een seksuele spanning tussen de dames, wat leidt tot enkele pikante scènes met enkel de dames en af en toe ook eens met het blok Australisch testosteron. Achttien jaar geleden was dit choquerend, maar vandaag is dit eerder cliché en puberaal.Gameplay


Fear Effect Sedna is een mix van verschillende gamegenres, alleen jammer dat het nergens in uitblinkt. De drie belangrijkste gamestijlen zijn verkenning, actie en puzzels. Doorheen een missie ga je verschillende omgevingen verkennen terwijl je op zoek gaat naar hints die je kunnen helpen verschillende puzzels op te lossen. Hier en daar loop je ook nog enkele vijanden tegen het lijf die je zo sluiks mogelijk probeert uit te schakelen.

Je bestuurt niet slechts één, maar tot en met vijf verschillende personages tijdens één missie. Door op de schouderknoppen te drukken kan je overschakelen naar een ander personage. Ze hebben elk verschillende wapens, stamina en speciale vaardigheden. Het gebeurt ook geregeld dat er eentje gevangen zit, waardoor je een ander personage moet gebruiken om hem/haar te bevrijden.

De puzzels spelen een grote rol in het spel. Je moet deze oplossen om een deur te openen, een bom te ontmantelen, enzovoort. De puzzels gaan van eenvoudige hackingspelletjes en ergens draden uittrekken tot iets te complexe symbool- en cijfercombinatiepuzzels. Ik ben zelf geen grote puzzel fan, en deze puzzels werkten al vrij snel op mijn zenuwen. Ik vond bijna geen enkele nuttige hint waardoor de complexere puzzels meestal uitdraaiden tot het raden van de code of symboolcombinatie.

Tot slot is er nog de Fear Effect zelf. Dit is een gevoel van onzekerheid dat inspeelt op de personages. Je krijgt dit door bepaalde acties uit te voeren waardoor ze gestresseerd raken. Heb je teveel Fear Effect, dan ga je bepaalde vaardigheden niet kunnen gebruiken. Wees dus op je hoede en hou je stressniveau in de gaten.
Graphics & Sound


Op grafisch vlak is Fear Effect Sedna eerder wisselvallig. Het lijkt net iets te veel inspiratie te halen uit de PlayStation 1 games. De animaties zijn houterig, lipsync klopt bijna nooit en het gebruikt ook teveel stijlen door mekaar. De personages worden op een comic-stijl weergegeven, de achtergrond lijken op stockfoto's en de rekwisieten zijn slordige 3D-renders. De comic-stijl is goed, ik had graag deze stijl over de gehele game gezien.  

Het spel is gemaakt door een Franse studio en dat merk je aan de stemmenacteurs. Het Engels is slecht, teenkrullend slecht. Gelukkig is er nog een passende soundtrack diezich aanpast aan de situatie waarin je je op dat moment bevindt.Conclusie


Dit is eentje voor de fans. Herken je deze game nog uit het PlayStation 1-tijdperk? Dan raakt het waarschijnlijk een nostalgische snaar en ga je deze ook leuk vinden. Zegt deze reeks je niets, laat deze dan links liggen. Het spel blinkt nergens in uit, de graphics zijn wisselvallig en voelen verouderd aan en de stemacteurs zijn lachwekkend. De gameplay valt redelijk mee, maar wordt geregeld verstoord door slecht opgestelde puzzels.

Pluspunten


  • Isometrische gameplay
  • Gevarieerde personages


Minpunten


  • Gebrek aan consistentie op grafisch vlak
  • Ondermaatse stemacteurs
  • Frustrerende puzzels
Reviewer: xXiNiXx

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
6/10
Grafisch
5.5/10
Geluid
6/10
Duur
6/10

Fear Effect Sedna

Release
di 06 mrt, 2018
Genre
RTS
Platform
ps4
Uitgever
Square Enix Collective
Ontwikkelaar
Square Enix Collective

Score

Verhaal
6/10
Gameplay
6/10
Grafisch
5.5/10
Geluid
6/10
Duur
6/10