Nascar 14

Razend populair in de Verenigde Staten, onbekend in onze streken. Het Nascar racen is nu ook in gamevorm gegoten en bij ons in de winkel aanbeland. De lage populariteit van deze sport zou wel eens problemen kunnen opleveren voor de verkoopcijfers. Maar is dit ook terecht?



Verhaal


Ooit kwam iemand op het idee om veel auto's rondjes te laten draaien op een klein ovaal parcours. Dit werd Nascar gedoopt. En in dit milieu probeer jij het tot de top te schoppen. Je start met een basiswagen en probeert goed te scoren in je eerste races om zo extra sponsors en dus extra geld te verzamelen. Hiermee krijg je een betere wagen en zal je beter kunnen scoren in de volgende races. Dit met de bedoeling om op het einde van het seizoen bovenaan de ranglijsten te prijken.

 

Eén race-evenement is gelijkaardig opgebouwd als een F1-event: enkele oefenrondjes, een kwalificatietijd neerzetten om je startpositie te bepalen en de race zelf uiteraard.
En veel meer valt er eigenlijk niet te vertellen over het verhaal. Het gaat nu wel om een racegame maar het complete gebrek aan een omkadering is enigszins spijtig.

Gameplay


De gameplay zelf is al even summier als het verhaal. Neem je auto, begeef je op het circuit, geef gas met R2 en rem (als het al nodig is) met L2. Veel meer is er niet aan.

Dit laat het misschien iets te eenvoudig klinken. In feite is je kwalificatie heel belangrijk. Heb je een goeie startpositie, dan zal je meer kans maken om te winnen. Om een goede race te rijden moet je de juiste lijnen rijden en dit is stukken makkelijker als er niet al te veel andere auto's in je weg rijden. Wijk je een klein beetje van je lijn af, dan zal je zo goed als zeker een crash veroorzaken. Dit brengt een gele vlag met zich mee en creëert een soort van herstart twee ronden verder dan je op het moment van de crash zat. Je positie bij deze herstart is je positie na de crash. Ben je dus mede betrokken, dan zal je wat posities verliezen. Dit zorgt vervolgens voor wat extra druk om in te halen en dus voor extra kans op meer crashes. Duidelijk een vicieuze cirkel met de boodschap: vermijdt crashes of je zal het je beklagen. Opperste concentratie om de juiste lijnen te rijden is een vereiste en dit neemt enigszins de funfactor uit de game. Maar ja, dit weet je als je een pure sim-racer aanschaft.

Deze vorm van racen kan je doen in drie verschillende modi, career mode waar je je carrière probeert uit te bouwen, single player waar je snel een losse race kan starten of multiplayer waar je online kan racen.

 

Graphics & Sound

 
De graphics zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Ze zijn niet bepaald slecht, vooral de wagens niet, maar er ontbreekt toch iets. Zo is het publiek langs de kant van het circuit zo goed als onherkenbaar en enkel afgebeeld als een klein kleurvakje. Een ander voorbeeld is je eigen personage. Win je, dan stapt deze uit de auto en komt in beeld. En wat je dan te zien krijgt, … Wel, te gruwelijk voor woorden.

 

Het geluid is weinig noemenswaardig. De wagen klinkt als een wagen en ook crashes hebben geloofwaardige geluidseffecten. Maar het is ook niet meer dan dat.

Conclusie


Een frustrerende racer voor degenen die op zoek zijn naar wat snel plezier. Hetgeen ietwat belangrijk is in hedendaagse game. De gamer die op zoek is naar een simracer vindt hierin een enigszins waardige oplossing. Enkel naar grijpen als je fan van Nascar of simracers bent.

 

+ punten


  • Als simracer is hij best oké
  • Weinig knoppen nodig


- punten


  • Voor de fun moet je hem niet in huis halen
  • Verouderde graphics
  • Bij momenten ronduit frustrerend




Reviewer: Heisenberg

Score

Verhaal
2/10
Gameplay
5/10
Grafisch
6/10
Geluid
7/10
Duur
8/10

Nascar 14

Release
vr 16 mei, 2014
Genre
Race
Platform
ps3
Uitgever
Deep Silver
Ontwikkelaar
Eutechnyx

Score

Verhaal
2/10
Gameplay
5/10
Grafisch
6/10
Geluid
7/10
Duur
8/10

Nascar 14 kopen?