Dragon Ball FighterZ

Dragon Ball FighterZ heeft naast een gloednieuw verhaal, ook een nieuwe insteek van gameplay. Gesmaakt of niet? Dat lees je hier!

 

De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


Goku ontwaakt op een zonnige dag naast Bulma. Of dat denkt Bulma althans! Jij bent een ziel die Goku's lichaam - ongewild - inneemt. Het duurt niet lang voordat Android 16 tevoorschijn komt. Uiteraard ben je al sterk genoeg om hem te verslaan en hij druipt af. Het is dan aan jou en Bulma om uit te vinden wat er aan de hand is!

Na een tijdje kom je te weten dat er bepaalde 'golven' zijn die de kracht van de Z-fighters drastisch verlaagd. Daarenboven verschijnen er her en der klonen van vrienden zoals Yamcha, Tien, enzovoort, maar ook van reeds verslagen vijanden zoals Freeza en Cell. We komen te weten dat het Red Ribbon Army - de verantwoordelijken voor de Android Saga - de oorzaak is van deze verschijnselen. Tijd om op onderzoek te gaan, én onze vrienden te redden van de ondergang.Het verhaal wordt verdeeld in drie grote hoofdstukken. In de eerste neem je als ziel bezit van de helden van de reeks, in de tweede van de vijanden en in het derde deel neem je het standpunt in van de boosdoeners die de oorzaak van dit alles zijn.

Gameplay


In deze game vecht je, in tegenstelling tot XenoVerse, in een 2D-strijdveld. Daarenboven moet je het met maximaal drie vechters opnemen tegen maximum drie andere. In de verhaalmodus komen alle combinaties aan bod: 1v1, maar ook 2v3, enzovoort. Door een combinatie van de snelle actie, en de makkelijk uitvoerbare aanvallen, waaronder zelfs de meest krachtige, nodigt de game uit tot button bashen. Bovendien zal je zo snel als mogelijk je supermeter willen opladen om een superaanval uit te voeren die de tegenstander de grond inboort. Gelukkigerwijs zal je het met dit button bashen niet halen in de online of moeilijkste modi. Het blokkeren van aanvallen wordt dan een stuk belangrijker.

Natuurlijk is er ook nog het aspect van de vechters aan de zijlijn. Wanneer je het niet gemakkelijk hebt met een specifiek personage, kan je ofwel wisselen, of je kan ervoor kiezen dat deze je tijdelijk helpt, en dit op zijn karakteristieke manier, zoals enkel een 'Dragon Ball'-personage dat kan doen. Majin Buu, bijvoorbeeld, heeft het niet echt voor subtiliteit en Beeros valt aan met zijn kenmerkende paarse energiebollen.
Lobbymode


Het eerste wat je onder je neus krijgt bij Dragon Ball FighterZ is niet de verhaalmodus, maar de lobby. Deze lobby kan tot maximaal 64 spelers huisvesten en van hieruit kan je makkelijk alle modi betreden. Deze modi zijn dan de verhaalmodus, een arcademodus, een (online) ranked play, een (lokaal) gevecht, en zelfs een replay mode.  Je zal met de vele gevechten ook Zeni verdienen en hiermee kan je capsules van Capsule Corp aankopen, waarmee je dan een nieuw kleurenschema krijgt, of een nieuwe vechter/avatar voor in de lobby.Choose Your Path Carefully - Story Mode


In de verhaalmodus komt het er op aan, om in een bepaalde setting, een baas te verslaan. Zoals er vele wegen naar Rome leiden, is dit ook het geval op dit strijdvlak. Je krijg een maximaal aantal beurten, waarmee je uiteindelijk de snoodaard moet bereiken. Soms kan je je avatar gewoon verplaatsen, maar in andere gevallen kan je een tutorial krijgen, en af en toe zal je iemand kunnen redden, waardoor je het beschikbare aantal personages uitbreidt. Het spreekt voor zich dat het aan te raden is om eventueel via een omweg naar de baas te gaan, aangezien je dan meer kan vrijspelen, meer kan levelen, en eventueel meer uitrusting kan verdienen. Deze geeft je dan een boost in kracht, of in bepaalde aanvallen, verdediging, en dergelijke meer. Let wel op, je kan slechts drie opwaarderingen uitrusten.Arcade Mode


De arcademodus stelt zich voor als een soort toernooi. Je moet verschillende combinaties van vechters verslaan om je doel te bereiken. Je kan kiezen tussen drie, vijf of zeven gevechten en je kan ook vechten tegen iemand die naast je op de bank zit. Het is ook met deze modus dat je de sterkste vechters SSJSS Goku en SSJSS Vegeta kan vrijspelen.Graphics & Sound


Flitsend! Dat is in één woord de beschrijving van de grafische kwaliteit van de game. Zoals steeds blijven de beelden trouw aan de animeserie, en de mooie kamehameha's, destructo discs, galac guns, enzovoort worden schitterend weergegeven. Meestal zal het beeld overschakelen naar een 3D-beeld waardoor de verwoesting des te beter in beeld komt. Wanneer je het spel start hoort je allereerst de Japanse stemmen en denk je 'Oh nee!'. Gelukkig kan je in de opties de taal aanpassen naar het Engels, waardoor je de vertrouwde stemmen van Goku, en diens kompanen, weer hoort. Net zoals het grafisch plaatje wordt ook hier veel aandacht geschonken aan het bronmateriaal.

Conclusie


Om de zoveel jaar krijgt de Dragon Ball-reeks een opwaardering, of een herinterpretatie van verhaal en gameplay. Na XenoVerse 2 wordt er voluit een andere kaart getrokken, en die is best te smaken. De flitsende actie is aanwezig, en wordt voorzien van een nieuw verhaal. Voeg die twee dingen samen met de waardering voor het bronmateriaal, en je komt uit bij een stevige game, met een zeer frisse nasmaak!

Pluspunten


  • Audiovisueel trouw aan bronmateriaal
  • Nieuw verhaal wordt mooi verteld


Minpunten


  • Nodigt uit tot button bashen
  • Verhaal of Arcade steeds via de online lobby
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
8/10

Dragon Ball FighterZ

Release
vr 26 jan, 2018
Genre
Brawler
Platform
ps4
Uitgever
Bandai Namco
Ontwikkelaar
Arc System Works

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
9/10
Geluid
9/10
Duur
8/10