Defunct

Ben je dol op snelheid en fan van de Sonic-games? Dan is er goed nieuws voor jou, want SOEDESCO, de uitgever van menig arcadegame, brengt met Defunct hun visie op het genre door je met een robot eenzaam te laten racen tegen de tijd. Of Defunct de finish haalt binnen de tijdslimiet, dat lees je in deze review.

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


In Defunct ga je aan de slag met een kapotte robot. Het naamloze ding heeft een defecte motor, waardoor het enkel snelheid kan halen als de zwaartekracht een voordeel biedt. Gelukkig is het AI-niveau van het éénwielig robotje hoog genoeg om te beseffen dat het een reparatie nodig heeft, maar op weg naar de garage slaat het noodlot toe. Het robotje komt terecht in een afvalverwerker, wordt uit een vliegdekschip gekatapulteerd, en komt terecht op het aardoppervlak. Je doel is dus simpel: maken dat je terug op je schip geraakt, maar met een kapotte robot is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Het verhaal van Defunct moet je in de eerste plaats beschouwen als een kapstok waaraan de gameplay wordt opgebouwd, daarom krijgt het verhaalgedeelte de gemiddelde score van de andere onderdelen.Gameplay


Om terug in het vliegdekschip te geraken is snelheid de sleutelfactor van je succes, en aangezien je geen beroep meer kan doen op de stuwkracht van je mechanische motor, moet je zoveel mogelijk werken met de mogelijkheden van de zwaartekracht. Met de ‘gravitizer’ van het robotje maak je extra snelheid in de afwaartse secties van het landschap. Die snelheid gebruik je in de eerste plaats om vliegensvlug naar de andere kant van het level te geraken, en uiteraard komt die nieuw gewonnen snelheid ook van pas om naar boven te geraken en om over ravijnen te springen.

Gelukkig zijn de landschappen die je doorkruist niet alleen voorzien van de nodige heuvels, maar zijn er ook voldoende items en andere aspecten die de gameplay opsmukken, anders zou het een beetje sober geweest zijn. Gaandeweg kom je orbs tegen die de ideale lijn van je traject projecteren en die je kan gebruiken om een extra impuls te geven aan je snelheid. Dat is ook nodig om de meest speciale onderdelen van je traject te overwinnen. Probeer maar eens op een verticale muur te rijden zonder snelheid … Daarnaast kom je ook nog metalen constructies tegen waarop je kan magnetiseren om bijvoorbeeld ondersteboven verder te rijden. Dit spel is dus duidelijk niet voor mensen die snel misselijk worden.Als je alle elementen van de game bijeen legt dan kom je uit bij een arcadespelletje waarbij je de levels meerdere malen zal moeten afleggen om je recordtijd te verbreken. Typisch dus voor een uitgever als SOEDSECO om zo’n spel op de markt te brengen. Niet te veel tierlantijntjes, gewoon ouderwets arcade.

Graphics & Sound


Op audiovisueel vlak krijgen we in de eerste plaats soberheid, en dat geldt vooral bij de soundtrack van deze game. Het geluid is behoorlijk stil en het robotje zelf maakt ook gek weinig geluid. Het is dus niet zoals bij de bekendere Sonic-games waar de juichkreten en arcadegeluiden je om de oren vliegen. De omgevingen waarin het robotje vertoeft weerspiegelen die soundtrack door niet al te attractief te zijn, maar wel functioneel. Je wisselt wel af tussen donkere bosjes en heldere woestijnomgevingen maar eens je de game neerlegt is het moeilijk om nu weer te herinneren wat je allemaal gezien hebt. De audiovisuele opsmuk is dus niet direct een voorname reden om deze game te kopen, integendeel soms.Conclusie


Speelde je vroeger graag arcadespelletjes of ben je tegenwoordig een fan geworden van de typische SOEDESCO-games, dan is Defunct een spel dat je met een gerust hart in huis kan halen. De gameplay focust op snelle pret op alle vlakken, en tracht de gamer steeds terug te halen door eenvoudige gameplaymechanismen te combineren met een drang om je eigen toptijd en die van anderen te verbeteren. Helaas moet je de algemene soberheid erbij nemen, want een audiovisuele climax zit er verre van in.

Pluspunten


  • Degelijke, eenvoudige arcade
  • Voldoende herspeelbaarheid door het trachten te verbeteren van je records


Minpunten


  • Audiovisuele omkadering veel te sober
  • Het robotje mist wat pit en persoonlijkheid
Reviewer: Kenneth

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7.5/10
Grafisch
7.5/10
Geluid
5/10
Duur
8/10

Defunct

Release
wo 31 jan, 2018
Genre
Race
Platform
ps4
Uitgever
SOEDESCO
Ontwikkelaar
Freshly Squeezed

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7.5/10
Grafisch
7.5/10
Geluid
5/10
Duur
8/10