Dead Rising 4

Dead Rising 4 is al een jaartje beschikbaar en komt nu met een Big Package naar onze PlayStation 4. Bleven wij in de kerststemming of niet? Dat lees je hier!

 

De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Verhaal


Frank West is een leraar met een indrukwekkende CV. Hij was niet alleen getuige van de eerste zombie-uitbraak, maar heeft deze tegengehouden, én er verslag van uitgebracht.

Vick - Vicky Chu - één van zijn studentes overhaalt hem om een overheidsgebouw te infiltreren, om daar verslag van uit te brengen. Initieel heeft Frank daar weinig oor naar, maar uiteindelijk haalt zijn nieuwsgierigheid het van zijn gezond verstand. Zij ontdekken dat er in de faciliteit volop geëxperimenteerd wordt met de ondoden, en dat er zelfs nieuwe soorten 'bedacht' worden. Vick en Frank worden tijdens hun spionage betrapt en ze zetten het op een lopen. Frank wordt achtergelaten door Vick en bestempeld als publieke vijand nummer één. Hij duikt onder als Hank East, uiteraard opnieuw in de rol van leerkracht.Enkele maanden later wordt Frank benaderd door de overheid. Alles is misgelopen in Williamette, en gezien Franks repertoire is hij de geschikte persoon om te onderzoeken wat daar precies aan de hand is, en dat is een hoop meer dan initieel gedacht!
Na het hoofdverhaal is er ook extra episode in Franks verhaal namelijk Frank Rising. Gezien deze start met een spoiler van het hoofdverhaal zal je deze zelf moeten ontdekken.

Gameplay


De game is een 'open wereld' sandbox-game. Naast de vele hoofddoelen die ervoor zorgen dat je progressie maakt in het verhaal, zijn er nog een hoop andere dingen te doen.
In het spel zijn er de zogenaamde 'Safe Houses'. Dit zijn plekken die je zuivert van zombies, waarna er overlevenden in huisvesten. Deze hebben allemaal wel iets dat je op je tochten kan gebruiken: voeding, wapens, en ook bijvoorbeeld mappen om de verschillende verzamelobjecten die verstopt zijn in de wereld, te vinden.

Eén van de grote troeven van deze game is de innovativiteit van de verschillende wapens. Wie had gedacht dat je met zoveel kerstornamenten zoveel gestoorde wapens kan maken! Om deze te kunnen vervaardigen zal je wel eerst de blauwdruk, alsook de materialen moeten vinden. Dan kan je op simpele wijze een t-shirt-schieter omtoveren tot een geweer dat explosieve kerstmannen schiet. Natuurlijk kan je ook een grote vuurhamer maken, een zwaard dat je vijanden bevriest, en nog zooooveel meer. Naast de wapens kan je dezelfde handeling uitvoeren met voertuigen. Dit kan je natuurlijk op ideeën brengen om de driewieler van je kind te combineren met je grasmaaier, zodat je een vuurspuwend gedrocht creëert. Hilariteit alom!

Naast die blauwdrukken kan je ook nog kranten, podcasts, en verschillende sporen van Vick vinden. Deze schijnen een beter licht op de verhaallijn, en leveren ook XP op. Heb je voldoende, dan stijg je een level, en krijg je een opwaarderingspunt. Deze kan je dan investeren in één van de vier disciplines: Brawling, Fortitude, Shooting en Survival. Om sommige vaardigheden te kunnen opwaarderen moet je wel een specifiek level hebben, of een bepaald deel van de hoofdcampagne voltooid, óf een andere vaardigheid reeds vrijgespeeld hebben.Frank's Big Package


Deze game is meer dan Dead Rising 4 alleen. Je krijgt hierbij ook Frank Rising, een uitbreiding op het verhaal, maar dit pakket omvat ook Super Ultra Dead Rising 4 Mini Golf. Een modus waarbij je - je kan het al raden - een potje golf kan spelen in een online of lokale multiplayer, of gewoon alleen. Het is een simpel principe: je hebt drie verschillende soorten 'golfstokken', en het doel is om de bal zo snel mogelijk in het gaatje te krijgen, en dit op een speelveld, bezaaid met zombies. Je kan ook zombies doden met speciale 'aanvallen', of door bepaalde objecten te raken 'Zennies' krijgen. Dit is de ingame valuta waarmee je jouw uitrusting - golfstokken of esthetische kenmerken - kan aanpassen.

Daarnaast heb je ook nog Capcom Heroes, wat eigenlijk een uitbreiding is op de originele game. Je speelt het hoofdverhaal, maar je kan hier en daar een pak - of uitrusting - vinden. Hiermee kan je Frank omkleden tot één van Capcoms helden. Zo kan je de zombies te lijf gaan met de krachten van Ryu of Bison, of toch liever het zwaard van Dante?Graphics & Sound


De grafische kwaliteit van deze game is, gezien het genre, zeker niet van de minste. De texturen en details zijn goed, al moeten we zeggen dat Frank soms wat houterig is wanneer hij op een hoger gelegen gebied klimt, of staat. We merken hier een zeker GTA-gehalte op.
Wie houdt van donkere humor, vindt zeker zijn ding bij deze Dead Rising 4. Niet alleen wat Frank zegt, maar ook de manier waarop is een lust voor het oor. Verder is de voicecast best oké, en worden we vergezeld van typische kerstdeuntjes in de menu's, en in de vele locaties van de game.

Conclusie


Dead Rising 4 is de eerste van de reeks die ik heb gespeeld, en ik ben aangenaam verrast! De morbide humor, de hoge speelduur, met als kers op de taart de vele manieren - lees: wapens - waarop je zombies kan omleggen zijn super om te ervaren. Ben je de hoofdmissies even beu? Dan kan je op zoek gaan naar overlevers om je vestigingen te versterken, of kan je op zoek gaan naar de blauwdrukken, podcasts, enzovoort. Dit is een leuke game, met een grote hoek af, die ervoor zorgt dat je nog even in de kerstsfeer vertoeft.

Pluspunten


  • Goede gameplay
  • Hoge speelduur


Minpunten


  • Verhaal durft soms te verwateren
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8/10
Geluid
8.5/10
Duur
8.5/10

Dead Rising 4

Release
di 05 dec, 2017
Genre
Survival
Platform
ps4
Uitgever
Capcom
Ontwikkelaar
Capcom

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
8/10
Geluid
8.5/10
Duur
8.5/10