.hack//G.U. Last Recode

De '.hack//G.U.'-serie viert zijn vijftienjarige bestaan, en Bandai Namco bewijst een laatste eer aan hun trilogie door een geŁpgradede versie uit te brengen op de PS4. Daarbovenop voegen ze nog een vierde, maar weliswaar kort hoofdstukje toe om het geheel af te sluiten. Of dat reden genoeg is om je opnieuw te begeven naar deze virtuele wereld, dat lees je in deze review.

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


Gamers die uren van hun dag en dagen van hun week doorbrengen in een virtuele MMORPG ... Sommigen onder ons kennen misschien zo'n onfortuinlijk iemand die ten prooi is gevallen aan het digitale escapisme, anderen hebben al gehoord va deze verdomde verslaving. In het beste geval kunnen we daar eens goed mee lachen, maar in de '.hack//G.U.'-serie is het bittere ernst. Net als in het recentere Sword Art Online speel je namelijk als een gamer die op zijn beurt speelt als een personage in een wereldberoemde MMORG. Het bewustzijn van de gamers wordt daarbij gedigitaliseerd in de virtuele wereld met als naam 'The World'. Erg onschuldig is dat niet want gamers die in aanraking komen met de AIDA-anomalie komen ongelukkigerwijs terecht in een coma wanneer ze sterven in deze MMORPG. Elk zinnig mens zou simpelweg ophouden deze game te spelen, maar de roep van The World is blijkbaar te sterk en dus volg je de avonturen van Haseo, een personage dat zichzelf berucht gaat maken in de digitale wereld.Al moeten we eerlijk gezegd wel toegeven dat Haseo een terechte beweegreden heeft om zijn leven te wagen in een spelletje. Een van zijn vrienden is helaas getroffen door de AIDA-anomalie en ze bevindt zich nu in een coma. Haseo's vriend werd uitgeschakeld door een Player Killer. Je weet wel, zo een van die spelers die plezier halen uit het spelen van een game door de boel gewoon te verzieken voor de rest. Tegenwoordig noemen we ze Invaders. Daarom besluit Haseo om zijn personage fameus op te waarderen en zich op te werken tot een te duchten Player Killer Killer, en al doende op zoek te gaan naar de verantwoordelijke voor de AIDA-anomalie en de comateuze toestand van zijn vriend.

Gameplay


Op vlak van gameplay is deze .hack//G.U. een zuivere actie-RPG en zoals het de setting betaamt is het geheel ietwat opgebouwd zoals een MMORPG, weliswaar zonder ooit echt MMO te zijn. Je start gewoonlijk met het uitnodigen van twee vrienden - geen echte vrienden maar NPC's - die je dan meeneemt naar een zelfgemaakte kerker. Door drie woorden te combineren creŽer je een kerker met een verschillende stijl, met verschillende vijanden, en met variŽrende moeilijkheid. In de kerker moet je dan steeds op zoek gaan naar een eindbaas of een kist met kostbare buit. Hoe meer vijanden je uitschakelt, en hoe meer kisten je verzamelt, des te hoger je beloning zal zijn bij het voltooien van de kerker. Helaas is er erg weinig variatie te bespeuren in de kerkers, zeker in de eerste game van de trilogie, waardoor repetitiviteit het voornaamste minpunt wordt van deze serie.

De vijanden die je tegenkomt kan je besluipen en verrassen met een eerste uithaal. Daarna vecht je het uit met een gevechtssysteem dat eerder 'button bash'-gevoelig is en daardoor opnieuw bijdraagt tot de repetitiviteit. Herhaaldelijk op kruisje drukken is de beste manier om een tegenstander te doden en dat wordt enkel afgewisseld met een opgeladen aanval of een defensieve positie wanneer te veel tegenstanders je tegelijk lastigvallen. Wanneer je erin slaagt om een vijand te verdoven dan kan je gelukkig nog een speciale aanval uitvoeren, waardoor je meer vaardigheidspunten verdient wanneer het gevecht is afgelopen. Gelukkig duren de gevechten niet zo lang want anders zou je controller sterk lijden onder dat geram op de knoppen.Wanneer je niet ronddwaalt in een kerker dan kan je nog een hoop passieve vaardigheden uittesten. Dat varieert van het ruilen van voorwerpen met andere spelers en winkels tot het zelf vervaardigen van noodzakelijke en minder noodzakelijke items met alchemie. Zo zie je maar dat er intrinsiek nog erg weinig veranderd is aan het RPG-genre in vergelijking met een kleine vijftien jaar geleden, maar de uitwerking kan tegenwoordig toch stukken beter.

Graphics & Sound


Van een PlayStation 2-port kan je uiteraard geen wonderen verwachten op audiovisueel vlak, maar de grafische opkuis van de filmpjes is verrassend genoeg degelijk uitgevallen. In tegenstelling tot enkele soortgenoten - denk bijvoorbeeld aan Final Fantasy XII - werd er in de upgrade niet louter gefocust op het realistischer maken van de beelden door het licht- en schaduwwerk te optimaliseren en door het aantal pixels te verhogen. De personages werden evenwel 'cartoonesker' gemaakt. Hun contouren werden duidelijk afgelijnd en de vlakken werden mooi opgevuld met levendige, effen kleuren. .hack//G.U. Last Recode heeft daardoor een beetje de allure van een animatieserie. Wat echter opgaat voor de personages, gaat niet op voor het grootste deel van de omgevingen, want die blijven op het niveau van een PlayStation 2-game. Dat betekent dat je nagenoeg geen dieptezicht hebt, dat er erg weinig variatie zit in de verschillende locaties, en dat de game simpelweg een beetje saai oogt. Bovendien gaat de grafische kwaliteit van de personages behoorlijk achteruit wanneer je ze in-game van dichtbij bekijkt en bewegen hun lippen nooit wanneer ze spreken.

Conclusie


.hack//G.U. Last Recode is bedoeld voor ťťn doelpubliek, en ťťn doelpubliek alleen: de fans van deze trilogie. Als je deze reeks nog nooit hebt gespeeld, dan is er weinig reden om deze Recode aan te schaffen want er zijn genoeg alternatieven op de markt met een modernere look. Bovendien helpt het niet dat deze game sterk lijdt onder repetitiviteit. Je koopt deze game dus louter omwille van nostalgische redenen.

Pluspunten


  • Drie games voor de prijs van ťťn, plus extraatjes
  • Zuivere fanservice


Minpunten


  • Repetitieve gameplay
  • Repetitieve, saaie omgevingen
  • Te gedateerd om nog te concurreren met soortgelijke games
Reviewer: Kenneth

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
5/10
Grafisch
6/10
Geluid
8/10
Duur
10/10

.hack//G.U. Last Recode

Release
vr 03 nov, 2017
Genre
JRPG
Platform
ps4
Uitgever
Bandai Namco
Ontwikkelaar
Bandai Namco

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
5/10
Grafisch
6/10
Geluid
8/10
Duur
10/10