The Sims 4

Hoe moeilijk kan het zijn om controle te nemen over iemands leven, of zelfs een volledig gezin? Wanneer je hun doen en laten kan manipuleren is alles een eitje. Toch?! We ondervonden het aan den lijve met deze Sims 4!

 

De geteste versie is de PS4 PRO versie.

Aangezien er geen verhaal is krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere delen.

Gameplay


Bouw je Sim(-familie)


Het eerste wat je moet doen in deze game is - uiteraard - het creŽren van je Sim(s). Hierbij zijn de opties reeds legio. Je kan naast naam en voornaam ook de leeftijdscategorie (van baby tot oudere), het geslacht, en natuurlijk een hele hoop uiterlijke kenmerken meegeven. Iedere mens heeft een eigen stel karakteriserende eigenschappen, en ook je Sim. Zo kies je het levensdoel - wanneer de Sim in een iets oudere leeftijdscategorie zit - en enkele eigenschappen van diens karakter. Je kan ervoor kiezen of je personage speels, ambitieus, nieuwsgierig, goed- of kwaadaardig is, en ga zo maar door.

Alleen is maar alleen, dus je kan ervoor kiezen dat je aan de slag gaat met een heuse bende. Speel je liever met een verstokte vrijgezel, of ga je voor een gezin met zes kinderen, die optie ligt volledig aan jou. Wanneer je ervoor kiest om toch met een familie aan de slag te gaan, kan je door middel van 'genen te mixen' voor een 'willekeurig' nageslacht zorgen. Deze geef je dan een naam en enkele eigenschappen mee en klaar is Kees.Bouw je huis


Eens je jouw gesimuleerde familie hebt samengesteld, moet je hen ook nog een degelijke woonlocatie bieden. Je beschikt over deze drie optionele gebieden:
  • Willow Creek: heuvelachtig landschap met rivieren;
  • Oasis Springs: eerder een woestijngebied;
  • Newcrest: stedelijk gebied.

Iedere familie krijgt bij aanvang ook een budget. Hiermee kan je dan een voorgedefinieerd huis kiezen of kan je er zelf eentje bouwen. Hier zijn de opties opnieuw zeer uitgebreid. Wanneer je kiest voor de eerder duurdere materialen of apparaten, dan is hun invloed groter in vergelijking met hetzelfde product van een wit merk. Denk maar aan de ontspanning die je biedt aan je familie. Liever een klein tv'tje voor het gezin, of ga je voor die flatscreen in ieders slaapkamer?

Leef!


Familie? Check! Huisje en tuintje? Check! Dan kunnen we aan de slag! We laten onze familie leven in ons huis en hier komen verschillende obstakels en hindernissen aan de oppervlakte. Heb je bijvoorbeeld een gezin van zes en toch gekozen voor dat ene tv'tje? Dan kan je erop aan dat er al snel ruzie zal ontstaan over het kanaal. Kan je dan nog een extra tv kopen? Dat hangt volledig af van je budget! Geld verdienen doen onze sims - net zoals wij - door te gaan werken. Hoe beter zij hun best doen op hun werk, hoe hoger de kans op promotie, en hoe meer loon zij uiteindelijk zullen ontvangen!We merken al zeer snel dat ambitieuze sims het niet gemakkelijk hebben met hun huishouden, zoals eten maken, schoonmaken, en dergelijke meer. Hiervoor kunnen zij dan een beroep doen op hun smartphone en de plaatselijke babysitter of meid bellen. Deze smartphone doet dienst als hulpmiddel omtrent sociale contacten. Op die manier kan je evenementen organiseren, met anderen sms'en, maar ook reizen of verhuizen. Het menu is, net zoals de rest van de game, zeer uitgebreid, en daarmee ook jouw mogelijkheden.

Iedere sim kan je individueel besturen - kenmerkend is de ronddraaiende diamant boven het hoofd - of je kan ervoor kiezen om je sim gewoon met rust te laten. Met deze laatste optie loopt het echter dikwijls mis! Zo eet hij bijvoorbeeld bedorven voeding, wat nefast is voor zijn gezondheid. Het is de bedoeling dat iedere sim zijn levensdoel bereikt. Wanneer hij dit bereikt heeft, krijgt hij een permanente boost in zijn statistieken of een extra eigenschap.

Naast het spelen met je eigen sims kan je ook andere personages uit de spelwereld aantrekken. Een collega met wie je graag een glaasje gaat drinken, of je dochter die omgaat met die sportheld? Die kunnen ook permanent bij jouw familie horen. Een huwelijk, samenwonen en uiteindelijk zelf kindjes maken is iets wat quasi elke sim wil doen!
Klikken en Slepen?


The Sims 4 is reeds bijna drie jaar beschikbaar op PC. Er zitten dus veel computergerelateerde acties in deze versie vervat. Zo is het 'klik en speel'- en 'klik en sleep'-principe veelvuldig aanwezig. Handig met de muis, toch wat minder met onze DS4. Dit vooral omdat de aanwijzer zich quasi perfect op het voorwerp moet bevinden. Je cursor is er overigens eentje die versnelt, dus geen constante snelheid van in het begin, waardoor je dikwijls je doel mist. Ook het slepen lijkt wat omslachtig, vooral omwille van dit voorgaand mechanisme, en het wisselen tussen de verschillende menu-opties verloopt wat stroef, vooral door het gebruik - of misbruik - van de actieknoppen.

The Sims 4+


The Sims 4 is reeds enkele jaren beschikbaar, en zoals je al kan raden zijn er ook reeds wat extra pakketten ontwikkeld zoals accessoirepakketten, maar ook bijvoorbeeld vampieren of meer opties uit het stedelijk leven. Dit zijn pakketten die, naar mijn mening ook in de PS4-versie mochten zitten. Uiteraard kan je deze nog aankopen in de PlayStation Store.

Graphics & Sound


Op grafisch vlak moeten we er ons niet te veel bij voorstellen, maar dat is normaal in dit genre. Uiteraard zijn er de details, zoals de verschillende materialen, aanwezig, maar verwacht ook niet veel meer dan dat. Wanneer we deze game speelden op PS4 PRO dan traden de aangename kleuren toch iets meer naar de voorgrond. Qua geluid hoef je ook geen spectaculaire dingen te verwachten. Een soundtrack ontbreekt en de sims spreken geen specifieke taal, maar een soort gebrabbel. Dit is natuurlijk eigen aan de reeks.

Conclusie


The Sims-reeks kent een hoop fans die zeker en vast tevreden zullen zijn met The Sims 4 op PS4. De opties die je krijgt, en de variaties die je kan uitvoeren zorgen voor quasi oneindig veel mogelijkheden. Hierdoor vliegt de herspeelbaarheid de hoogte in! Voor ons had het wat meer mogen zijn! De verschillende uitbreidingspakketten mochten van bij de lancering reeds in de PS4 versie aanwezig zijn, en de grafische kwaliteit had misschien net iets beter gemogen. Gelukkig is het zo dat de game garant staat voor talloze uren speelplezier.

Pluspunten


  • Creatie door met genen te spelen
  • Eindeloze mogelijkheden op quasi elk vlak


Minpunten


  • Onwennige besturing
  • Audiovisueel had het iets beter gemogen
  • Reeds bestaande pakketten al te koop vanaf de lancering
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
7.8/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
10/10

The Sims 4

Release
di 14 nov, 2017
Genre
Simulator
Platform
ps4
Uitgever
Electronic Arts
Ontwikkelaar
Blind Squirrel Games/Maxis

Score

Verhaal
7.8/10
Gameplay
7/10
Grafisch
7/10
Geluid
7/10
Duur
10/10