Review kaart- en Bordspellen: Pixie Queen

Review kaart- en Bordspellen: Pixie Queen

Wie dacht dat het moeilijk was om een vrouw tevreden te stellen moet dringend aan de slag met het bordspel Pixie Queen!



Onze Pixie Queen is een taai, verwend nest. We doen alles wat we kunnen om ze tevreden te stellen en offeren alles wat wij hebben, zoals voedsel en edelmetaal, aan haar op. Wie van ons komt er het beste van af? Dat ligt grotendeels aan onszelf in het bordspel Pixie Queen.

Spelverloop


In het begin wordt het bordspel klaargelegd, en dan besef je dat dit eigenlijk geen gemakkelijk spelletje zal zijn. Vele fiches worden her en der verspreid, een speelvolgorde wordt afgesproken, alsook wie de lieveling van de koningin is. Die laatste krijgt af en toe bepaalde beloningen, zelfs als hij of zij ze niet zou verdienen! Daarnaast worden er zes - van tien - vaardigheden getrokken, waarbij ieder er eentje kan kiezen. Naargelang het aantal spelers worden er voor iedere spelers enkele Pixies in de mijn gegooid.

Het spel bestaat uit maximaal zeven ronden, al kan het wat sneller gedaan zijn als iedereen tracht beloningen weg te graaien. Een ronde op zich bestaat uit maximaal vijf fasen.



Steelfase


In het mensendorpje Truro valt heel wat te rapen! Je zal grondstoffen bestaande uit appels, brood, honing, zilver of goud krijgen al naargelang de stand van je Pixies (die initieel in de mijn werken), je eventuele vaardigheid, en speciale fiches die je hebt kunnen bemachtigen tijdens het spel. Tijdens de eerste ronde wordt deze fase overgeslagen.

Actiefase


Dit is de meest interessante, en de meest langdurige fase. Elke speler kan kiezen uit maar liefst 21 acties die hij/zij kan uitvoeren. Elke speler krijgt vier actietegels in het begin van het spel en iedere speler moet om de beurt één actie uitvoeren. Let op, sommige acties kosten twee tegels, andere slechts eentje, en als er een Pixie zou bij staan, ook slechts eentje. Na de acties worden de actietegels terug bij de desbetreffende speler geplaatst.

Hier bepaal jij wat jouw tactiek wordt gedurende het spel. Ga je jezelf trachten hoger te plaatsen op het zilver- of goudspoor, zodat je gemakkelijker zilver naar goud kan omzetten, of sneller die gouden ring kan smeden die je beloningspunten oplevert? Daarvoor heb je natuurlijk zilver of goud nodig, dus kan je eventueel mijnen, of direct twee zilverstaafjes krijgen. Ga je ervoor zorgen dat jouw Pixies opklimmen tot aan het kasteel en in dienst mogen treden van de Queen? Of ga je voor een combinatie? Het spreekt voor zich dat wanneer je met meerdere spelers speelt, je steevast in elkaars vaarwater zal terechtkomen, en je hen onvermijdelijk een hak zal moeten zetten. Let hierbij op, want het omgekeerde geldt ook.

Offerfase


De koningin heeft honger, en daarom moet er geofferd worden. Iedere speler zal één type grondstof moeten offeren. Hierbij kan je je grondstoffen die je ondertussen vergaard hebt kwijtspelen, en iedere speler doet dit tegelijkertijd. Nu is het de kans om te bepalen welk pad je zal kiezen doorheen het spel, maar er zit in deze fase ook een addertje onder het gras ... Als iedereen iets offert om zichzelf te 'verrijken', en niemand het correcte voedsel aan de koningin offert, slaan we de beloningsfase over en zijn alle offers voor niets geweest!

Beloningsfase


Heeft de koningin haar buikje rond kunnen eten? Dan is het tijd om onze Pixies te belonen. Hierdoor kunnen er mijnwerkers opklimmen, of ga je zelf verder op het goud- en zilverspoor.

Strafpuntenfase


In de strafpuntenfase wordt pijnlijk duidelijk waarom het strafpuntenspoor tot 60 (of -60) gaat, en het beloningsspoor slechts tot 20 (of +20). Je wordt voor vele dingen bestraft, en in het begin zijn dit zelfs vrij zware straffen. Sta je nog niet ver genoeg op het goud- of zilverspoor? Dan voelen we de zweep al aankomen. Hetzelfde geldt voor het aantal Pixies die nog in de mijn vertoeven! Is de strafpuntenfase gedaan? Dan keren we terug naar de steelfase.



Conclusie


Pixie Queen is in het begin geen eenvoudig spel, vooral omdat men nog niet goed weet wat de acties en vaardigheden zijn, en de daaraan gekoppelde gevolgen. De eerste keer wanneer je het spel opzet en speelt, zal je toch een goede drie uur moeten rekenen als je bijvoorbeeld met drie spelers bent om alles degelijk uit te dokteren. Daarna mag je er gemakkelijk een uurtje afscheren, want je zal merken dat de actiefases ook sneller zullen beginnen gaan. Eigenlijk heb je het spel pas goed door wanneer je aan de derde ronde van je eerste spelletje zit. Eens dit euvel overwonnen is, kan je tactisch beginnen nadenken, niet alleen over je eigen zetten, maar ook hoe je je tegenspelers een hak kan zetten. Als jij ervoor kan zorgen dat iemand meer gestraft wordt, zal die uiteraard lager eindigen op het strafspoor. Het is quasi onontbeerlijk om vooraf al een strategie te hebben, en eventueel zelfs een B-plan mocht iemand anders dezelfde strategie gebruiken, maar zoals gezegd, daarvoor moet je het spel wel al eens gespeeld hebben.

Voor mensen die wekelijks met elkaar afspreken en het spel twee à drie keer kunnen spelen is deze game een aanrader! Voor wie occasioneel eens samenkomt, en eventueel steeds met andere mensen, zijn de opties misschien wat té uitgebreid.

Overzicht


Opsteltijd: 5-10 minuten
Speelduur: 100 minuten (als je het al eens gespeeld hebt)
Aantal Spelers:2-5
Moeilijkheidsgraad:Matig-Moeilijk
Voor wie?+12
Fungehalte8/10


Dit spel hebben wij mogen spelen dankzij Ruben van ReuzeSpelPlezier.

Interesse in het bordspel Pixie Queen? Neem hier een kijkje!

Steun playstationclan.be