Blue Reflection

Kan je maar geen genoeg krijgen van Japanse RPG’s en ben je op zoek naar een old-school turn-based game met in de hoofdrol jonge schoolgaande meisjes? Lees dan zeker onze review over Blue Reflection!De geteste versie is de PS4-versie.

Verhaal


Japanners zijn zot van jonge meisjes in schooluniform en dat is net hetgeen je voorgeschoteld krijgt in Blue Reflection. Hoofdpersonage van dienst heet Hinako Shirai, een balletdanseres die helaas een flinke blessure heeft opgelopen en niet langer kan dansen (hoe getalenteerd ze ook is). Bij de eerste dag op haar nieuwe school gebeurt er echter iets bijzonders. Zo wordt ze na een confrontatie met een van haar nieuwe medeleerlingen naar een andere dimensie geteleporteerd en wordt ze van de nodige uitleg voorzien. De zusjes Yuzuki en Raimu Shijou nemen die taak op zich en weten te vertellen dat jij ben uitverkoren tot een echte ‘Reflector’, ofwel strijdster die met magische krachten niet alleen terug vrij kan bewegen maar ook monsters kan uitschakelen. Dit met als opdracht orde te herstellen en daarbij ook met de emoties van medeklasgenoten leren om te gaan.Gameplay


Blue Reflection heeft de indruk weggelegd te zijn voor een vrouwelijke doelgroep en kent als gevolg ook enkele typische gameplay mechanieken die dat versterken. Via turn-based gevechten versla je vijanden in de parallelle Other World en krijg je punten om jezelf RPG-gewijs te versterken. De moeilijkheidsgraad ligt standaard gevoelig laag waardoor je vooral van het verhaal kan genieten en jezelf kan verdiepen in wat er afspeelt op school. Net zoals in Persona ligt hier ook meer de focus op en krijg je hoofdstuk per hoofdstuk meer inzicht.

Gezien daar niet veel actie aan te pas komt, en anderen wellicht ook wat meer verwachten, heeft men het geheel wel opgevrolijkt. Personages transformeren in een Reflector zoals dat bij Sailor Moon ook gebeurt en elk hebben ze ook hun eigen aanvallen en wapens ter beschikking. Het turn-based maken van de gevechten is een keuze die de game geen oneer aandoet en ook retro aanvoelt. Het geeft de speler ook de kans strategisch te bekijken welke aanvallen je zal gebruiken (met je Ether- en MP-balkje in gedachten) en welke vijand je eerst zal raken.

 

Graphics & Sound


Gezien Blue Reflection ook op de PlayStation Vita is verschenen, zou je het ergste verwachten op vlak van graphics, maar gelukkig is dit niet het geval. Ontwikkelaar Gust weet prima om te gaan met de PS4 en zorgt ervoor dat er tijdens de gevechten geen framedrops te zien zijn. Qua look and feel is de game ook heel erg meisjesachtig, wat alleen maar tot het geheel bijdraagt. Men verdient tevens ook een pluim voor het hebben ingesproken van alle dialogen (in het Japans), wat we bij games als Ni no Kuni II zelfs niet zullen te zien krijgen. Het bewijst alleen dat ook dit soort Japanse videospellen kwalitatief op de markt kunnen worden gebracht.

Conclusie


Uitgever Tecmo Koei brengt de ene na de andere J-RPG uit en moet het vooral hebben van het select aantal fans die dit soort games weet te smaken. Blue Reflection combineert turn-based gevechten met een soort van simulator voor jonge meisjes (+15) en weet een Sailor Moon-achtig gevoel achter te laten. Geen hoogstaand verhaal, dat niet, maar gewoonweg genietbaar voor iedereen die een J-RPG weet te smaken.

Pluspunten


  • Look and feel
  • Turn-based gevechtsysteem


Minpunten


  • Paar taalfouten in de ondertitels
  • Geen hoogstaand verhaal
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7.5/10
Grafisch
7/10
Geluid
7.5/10
Duur
7.5/10

Blue Reflection

Release
ma 25 sep, 2017
Genre
JRPG
Platform
ps4
Uitgever
Koei Tecmo
Ontwikkelaar
Gust

Score

Verhaal
7/10
Gameplay
7.5/10
Grafisch
7/10
Geluid
7.5/10
Duur
7.5/10