Madden NFL 18

EA wist wat het na vorig jaar kon verbeteren aan hun immens populaire Madden NFL-serie en stoomde deze net op tijd klaar voor het begin van het nieuwe American Football-seizoen. Wij waren benieuwd of onze feedback de andere kant van de oceaan had weten te bereiken.De geteste versie is de PS4-versie.

Verhaal


Onze gebeden werden door EA duidelijk aangehoord, want vorig jaar wisten we nog in onze review te vermelden dat een modus zoals die uit FIFA 17 enorm veel potentieel kon hebben voor Madden NFL. De grootste toevoeging dit jaar is dan ook Longshot, oftewel Madden NFL’s antwoord op de verhaalmodus uit FIFA. Je kruipt in de huid van niemand minder dan Devin Wade die, na een succesvolle carrière bij de jeugd en na een pauze van drie jaar, het tot de NFL probeert te maken. De jongen kende een leuke jeugd, samen met boezemvriend Colt Cruise, en werd bij de lokale club bijgestaan door zijn vader. Na een tragisch ongeval waarbij Devin beide ouders verliest, valt hij in een diepe put, waar hij nu probeert uit te geraken door zijn droom waar te maken om tot de top van de NFL door te stoten.

 

Om er wat saus rond te doen, bedacht men een soort van televisieprogramma genaamd Longshot waarin Devin als centrale figuur dient. Hij wordt tijdens het programma op de proef gesteld, bijgestaan door bekende sportfiguren uit de NFL-wereld en vooral klaargestoomd om - hopelijk - door een NFL-club te worden opgepikt. Aan jou nu om, aan de hand van alle opdrachten goed uit te voeren en correct op bepaalde vragen te beantwoorden, Devins droom te helpen waarmaken. Het verhaal verdient geen Oscar en los van de missies en flashbackwedstrijden wordt er weinig football gespeeld, toch is Longshot de modus die de Madden NFL-reeks nodig had. Na een zevental uur heb je de - op momenten toch vaak pittige - verhaalmodus uitgespeeld en kan je nog een ton aan (gekende) content gaan ontdekken.

Gameplay


Naast Longshot heb je zoals bij vorige edities ook terug MUT, oftewel Madden Ultimate Team. Deze modus werd na een succesvolle introductie in FIFA ook overgeheveld naar Madden NFL, maar kon niet elke gamer geïnteresseerd houden. Hier heeft men nu wat aan gesleuteld, waardoor het systeem meer aanleunt bij de meest recente FUT en je ook vaker nieuwe packs (*kuch* microtransacties *kuch*) zou kopen om je team verder uit te bouwen.  Zo biedt MUT Sqauds de nodige afwisseling, waarbij je in teams van 3 vs. 3 het met vrienden online tegen elkaar kan opnemen. Voorts zijn er geen echte noemenswaardige aanpassingen doorgevoerd aan de gameplay zelf, buiten zoals gebruikelijk nieuwe plays die zijn toegevoegd of wat aanpassingen aan de AI. Deze zorgt echter op bepaalde momenten nog steeds voor frustratie en is niet foutloos. Een laatste noemenswaardige extra die men nu heeft voorzien, is het mogelijk maken om de bal te passen naar waar je maar wil op het veld. Echt goed werkt dit echter niet, net door de AI, en dus zal je al snel die ene functie links laten liggen. Don’t fix something that isn’t broken, of zoiets…

 

Graphics & Sound


Madden NFL 18 geniet terug van uitstekende commentaar bij de wedstrijden, de acteurs van Longshot hebben prachtig stemmenwerk voorzien én de soundtrack is terug eentje om uren naar te luisteren. Grafisch zien we weinig vooruitgang vergeleken met vorig jaar, de Frostbite-engine kan gerust een opknapbeurt gebruiken, maar slecht oogt het zeker niet.

Conclusie


Madden NFL 18 is een must have voor de liefhebber of een mooie introductie voor nieuwkomers dankzij Longshot. De verhaalmodus is de grootste welgekomen nieuwigheid tot de serie en we hopen dan ook dat EA verder gaat op dit elan de komende jaren. Voorts biedt de game de gekende gamemodi aan, met hier en daar wat aanpassingen om je terug een jaartje bezig te houden.

Pluspunten


  • Longshot
  • MUT verder uitgewerkt


Minpunten


  • Laadtijden
  • AI laat soms steken vallen
Reviewer: JohnCena

Score

Verhaal
8.8/10
Gameplay
8.6/10
Grafisch
8.2/10
Geluid
9/10
Duur
8.7/10

Madden NFL 18

Release
vr 25 aug, 2017
Genre
Sport
Platform
ps4
Uitgever
Electronic Arts
Ontwikkelaar
EA Sports

Score

Verhaal
8.8/10
Gameplay
8.6/10
Grafisch
8.2/10
Geluid
9/10
Duur
8.7/10