ARK: Survival Evolved

ARK is eindelijk officieel uitgebracht! Was de twee jaar durende early access de moeite of niet? Dat lees je hier!

 

De geteste versie is de PS4 versie.

Verhaal


Je ontwaakt op een eiland. Je hebt geen flauw idee wat er gebeurt, of wat je moet doen. In het wilde weg begin je rond te lopen en ontdek je vreemde creaturen. Pas maar op van die dino met de scherpe tanden! Je vindt andere mensen, die stammen gevormd hebben her en der in de omgeving. Wat zijn die vreemde obelisken in de verte? Lukt het jou om te overleven?
Samen met de launch heeft ARK ook een verhaal meegekregen. Daarvoor lag de nadruk vooral op de gameplay en moest je eigenlijk wat doelloos ronddolen, grondstoffen ontginnen en voorwerpen maken. Met de release komen daar echter nog enkele bazen en een endgame bij. Een endgame om U tegen te zeggen, wat veel van het doelloos ronddwalen goedmaakt. Bovendien kan je in de omgeving verschillende notities van anderen vinden, zodat je weet hoe het hun verging op de ARK! Over het verhaal doe ik weinig uit de doeken, omdat het toch een ervaring is die je zelf moet ondergaan.

Gameplay


Overleven in ARK is niet simpel, zeker de eerste uurtjes zal je meerdere malen het loodje leggen. Het is dan ook aangeraden om eerst even de singleplayer te spelen om de kneepjes van het vak te leren. In deze modus kan je ook alles instellen, bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad, hoe snel je XP verdient, enzovoort. Zo kan het feitelijk een wandeling in het park worden en kan je je focussen op het bouwaspect van de game. Als je sterft ben je immers alles kwijt wat jouw personage bij zich droeg. Jouw overlever stijgt bovendien in level, hierbij kun je enkele statistieken opwaarderen en krijg je Engram Points. Met deze laatste schaf je dan Engrams aan - blauwdrukken om nieuwe dingen te bouwen.

Wie het zichzelf heel moeilijk wil maken kan aan de slag op een PvP server. Hierbij zullen niet alleen de prehistorische vleeseters jou het leven zuur maken maar ook andere spelers. Jouw basis kan namelijk constant met de grond gelijk gemaakt worden. Wie deze modus wil spelen sluit zich dan ook best aan bij een groep, Tribe genaamd in ARK. Wij gingen aan de slag op een PvE server.

Bob de (tuin)bouwer, de jager, de handelaar...


De gameplay van ARK is heel divers, je kunt het spel spelen hoe je zelf wil. Het craften is heel diepgaand, maar hiervoor heb je soms zeldzame grondstoffen nodig. Deze kan je ruilen voor andere, of je blijft leven als een nomade. Of je nu een groot stenen huis of een klein rieten hutje wil bouwen? Die keuze is aan jou. Al de verschillende soorten dinosauriërs hebben ook hun eigen rol. Vleeseters zijn natuurlijk goed om te jagen terwijl planteneters dan weer goed zijn om verschillende grondstoffen te ontginnen. Je eigen prehistorische lievelingen kweken is ook mogelijk maar vooral enorm tijdrovend. Het is ongelofelijk wat je allemaal kunt in ARK en hoe goed alles op elkaar is afgestemd. Als je de bomen door het bos niet meer ziet, zijn YouTube en Wikipedia dan ook een aanrader.Met Meer Gaat Alles Beter


Deze game speel je het liefst en het best met een aantal vrienden. Op die manier kan je bijvoorbeeld afspreken wie zich bezighoudt met het ontginnen, wie met het bouwen, wie met het craften, enzovoort. Het is namelijk onmogelijk om alle vaardigheden te leren, dus wie zich bijvoorbeeld enkel toespitst op het bouwen kan in een kasteel leven, zal het lang met zijn primitieve knots moeten doen.

Update na Update


ARK kende al een hele hoop updates, en na onze vorige speelsessie is daar uiteraard een boel bijgekomen, met als belangrijkste de Ragnarok-uitbreiding, de Fenix en de Otter. Ondertussen is ARK een zeer uitgebreide game geworden met vier mappen, en een hoop tembare beesten. Wie al vrij veel uren in het spel heeft gestoken, en een zeer goede uitrusting heeft, kan ervoor kiezen om de nieuwe bazen uit te dagen, zodat je je een weg kan banen naar het einde van de game.

Graphics & Sound


Heel veel diepgang in gameplay moet ergens gecompenseerd worden, en dat gebeurde vroeger vooral op het vlak van de grafische kwaliteit. Het is beter dan het was dan in pakweg december/januari, maar het is nog steeds niet optimaal. Het glitchen en de framedrops komen nog altijd te veel voor. Met het geluid op zich is alles goed, de achtergrondmuziek die zich aanpast in de verschillende situaties en de gamegeluiden zijn dik oké!

Conclusie


Wie een impressie wil van ARK kan miljoenen video's vinden van deze game. Wanneer je aan deze game wil starten, zonder gebruik te maken van in te stellen voordelen of cheats, dan zal je honderden uren aan de game kunnen slijten. De game speel je naar mijn mening dan ook best op een PvE-server met een tiental anderen, met duidelijk gemaakte afspraken.

Pluspunten


  • Lange speeltijd
  • Endgame is super


Minpunten


  • Je moet voor het betere grindwerk zijn
  • Goede afspraken binnen je stam zijn een absolute must!
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
7/10
Grafisch
6/10
Geluid
8/10
Duur
10/10

ARK: Survival Evolved

Release
di 29 aug, 2017
Genre
Actie
Platform
ps4
Uitgever
Instinct Games
Ontwikkelaar
Studio Wildcard

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
7/10
Grafisch
6/10
Geluid
8/10
Duur
10/10