Rugby 15

Rugby is een woeste sport die niet zo bekend is in ons Belgenlandje waar vooral de fietssport of het voetbal de voorkeur geniet. Is deze Rugby 15 een verademing, of was hij beter onder de radar gebleven?



Rugby... Een sport die in onze streken wat minder bekendheid geniet. Deze sport is niet te verwarren met het American Football. Voor wie de regels van het spel nog even wil opfrissen of ontdekken, kan hier klikken.

Aangezien er geen verhaal is krijgt dit onderdeel het gemiddelde van de andere delen.

Gameplay


De besturing van de game is zeer gebruiksvriendelijk. De besturing wordt je in het begin netjes uitgelegd en deze kan je ten allen tijde opnieuw bekijken in je hoofdmenu. Net zoals bij veel andere sportgames heeft één knop twee functies, afhankelijk of je aanvalt of verdedigt. Zo zal je de ene keer met een toets iemand tackelen, en een andere keer de bal passen, en dergelijke.

In de game onderscheiden we verschillende modi:
  • Friendly Match: hier speel je één match, tegen een andere speler, of tegen de CPU;
  • Custom Cup: hier speel je een kampioenschap met teams die je zelf kiest;
  • Aviva Premiership Rugby: kampioenschap van het Verenigd Koninkrijk;
  • Top 14: kampioenschap van Frankrijk;
  • Pro D2: de Franse tweede klasse;
  • Pro 12: een Europees kamioenschap met de 12 beste ploegen uit Ierland, Italië, Schotland en Wales;
  • 6 countries: hier kan je met de nationale ploegen van Frankrijk, Engeland, Ierland, Schotland, Italië en Wales aan de slag;
  • 4 nations: hier zijn de ploegen van Nieuw-Zeeland, Argentinë, Australië en Zuid-Afrika beschikbaar;
  • European Trophy: een kampioenschap met de Europese ploegen;
  • Southern 15: een samenstelling van spelers die in specifieke competities spelen (het volledige verhaal lees je hier).

Voor de leek lijkt dit een beetje te veel van het goede, al zal de Rugbyliefhebber hier zijn hartje kunnen ophalen. Een overschot aan keuze om met je geliefde team aan de slag te kunnen. Helaas ontbreekt een uitgebreide trainingsmodus, dus de instap voor gamers die niet gekend zijn met de spelregels kan groot zijn.




Een veel voorkomend onderdeel van de gameplay is het uitvoeren van een scrum. Wikipedia definieert een scrum als een manier van spelhervatting na een kleine, technische overtreding. Bij een scrum gaan 2 groepen spelers in een voorovergebogen houding tegen elkaar induwen. Het team tegen wie de overtreding is begaan, mag de bal in de scrum inbrengen. In-game komt dit neer op het correct en tijdig positioneren van de rechterknuppel. Voer je dit goed uit dan komt de bal opnieuw in jouw handen, zoniet dan leidt dit tot een penalty.

Het belangrijkste bij een sportgame waar 30 spelers op het veld staan is misschien nog de AI, van zowel de tegenstrevers als de teamgenoten. Hier gaat de game helaas de mist in. De AI-spelers bewegen doorgaans onvoldoende mee met de gang van het spel en als je bijvoorbeeld de aftrap geeft, dan duurt het enkele seconden voordat de speler die net de aftrap gaf, begint met bewegen. Hierdoor lijkt enige vorm van tactiek uit den boze en lijkt je progressie in het spel eerder af te hangen van de mate waarin je de krakkemikkige AI weet te misbruiken.

Graphics & Sound


Grafisch gezien lijkt deze game op één van de bekendste voetbalgames, maar dan enkele jaren terug in de tijd. Zo zie je zeer duidelijk de grasmat en de ovaalvormige bal, maar het publiek mist wat afwerking, en de spelers zijn niet zo gedetailleerd. Zo lijken ze allemaal op elkaar (behalve hun huidskleur).

De grafische kwaliteit is wat minder, maar auditief klopt deze game wel. Zo wordt een match begeleid met de nodige commentaar en met een sappig Engels accent. Het publiek maakt meer rumoer wanneer één van de teams op het punt staat te scoren.



Conclusie - Voor de fans van het spel


Ben je fan van sportgames en ben je in staat om vergeeflijk op te treden omtrent AI problemen, dan kan je deze game aankopen. Je zal dan uren kunnen spenderen op de virtuele grasmat, al zal het maar zijn door de verschillende cups te spelen. Sta je echter mijlenver van de sportgames af, en wist je zelfs niet wat rugby was voor het lezen van deze review, dan zal je snel uitgekeken zijn op deze game.

Pluspunten


  • Geluid is zeer goed
  • Er is een tutorial


Minpunten


  • Grafisch enkele jaren terug in de tijd
  • De spelregels zouden ook in de game moeten voorkomen
  • Bedenkelijke AI




Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
7/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
8/10

Rugby 15

Release
vr 21 nov, 2014
Genre
Sport
Platform
ps3 ps4 vita
Uitgever
Bigben Interactive
Ontwikkelaar
HB Studios

Score

Verhaal
7.5/10
Gameplay
7/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
8.5/10
Duur
8/10

Rugby 15 kopen?