F1 2015

Formule 1 fans met enkel een PS4 in huis moesten vorig jaar op hun kin kloppen, F1 2014 kwam enkel naar de PS3. Met een maandje uitstel brengt Codemasters nu F1 2015 op de PS4. Is dit de ultieme F1 game?

 

Verhaal


Dat racegames niet gekend zijn om hun spectaculaire verhalen weet iedereen ondertussen. Meestal is er wel een carrièremodus waar je onderaan de ladder begint en jezelf opwerkt naar de top. Dit ontbreekt echter in F1 2015. Voor het onderdeel verhaal wordt dan ook het gemiddelde van de andere facetten toegekend.Gameplay


F1 2015 mag je onder de noemer sim plaatsen. Er zijn wel tal van hulpmiddelen aanwezig zodat je als leek toch aan de slag kan. Indien je echter alle hulp uitzet, dan zal je enige (virtuele) race-ervaring moeten hebben om deze pk rijke bolides op het asfalt te houden. Het rijden voelt goed aan, het snelheidsgevoel is aanwezig en alles laat zich zowel met de controller als met een stuurwiel zeer vlot bedienen. De knoppen op decontroller kan je zelfs allemaal apart een eigen functie toewijzen, al ontbreekt er wel een gevoeligheidsinstelling voor je sticks op de controller. Voor het stuurwiel zijn alle basisinstellingen aanwezig, doch ook niet zeer uitgebreid. Als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met de mogelijkheden in Project Cars is het toch erg basic.

Je lichtgewicht-pk-monster is ook volledig te finetunen, al is het handiger om één van de vijf instellingen te nemen die worden voorgeschoteld. Niet iedereen is immers ingenieur in aerodynamica. Ook de bandenkeuze is aanpasbaar, van zacht tot hard rubber en natuurlijk ook naargelang het weer. Dit alles wordt leuk vergeven in de pits en tijdens het racen word je ook bijgestaan door je 'pit-engineer'. De optie bestaat om deze laatste volledig of gedeeltelijk uit te zetten. Bovendien kan je hem via spraakcommando's om info vragen. Tevens kan je tijdens het rijden met de D-pad pijltjes tal van instellingen aan je bolide veranderen.

De AI is een ander paar mouwen. Als je in de weg rijdt op hun ideale lijn zullen ze je volle gas rammen of van de baan rijden. Meestal krijg je dan zelf een penalty terwijl zij lekker volle gas blijven scheuren. Iets dat toch niet meer kan de dag van vandaag. De races zijn zelfs op de kortste variatie redelijk lang, een goeie optie is dan wel dat je tijdens de race je voortgang kan opslaan en later terug kan hervatten.Verschillende modi


Omdat er vorig jaar geen Formule 1 game naar de PS4 kwam heeft Codemasters ook seizoen 2014 in F1 2015 gestopt. Je kan dus beide seizoenen rijden met een bepaald team en coureur. Zoals al eerder vermeld is het aanmaken van een team of de optie om als newbie een carrière te starten volledig afwezig. Erg jammer want veel content bevat de game niet.

Championship Season
Dit is de mode die de meeste mensen gaan rijden. Je kan zowel de moeilijkheidsgraad als alle hulpmiddelen zelf instellen. De optie om de lengte van je races te bepalen is er ook maar dan enkel zoals de game aangeeft. De mogelijkheid om zelf te bepalen hoe lang de kwalificatie duurt en hoeveel rondes je wilt racen is afwezig. Bij een eerdere genoemde sim-racer is dit toch andere koek.

Pro Season
In principe is dit hetzelfde als de voorgaande mode maar dan enkel voor de die-hard fans. Alle hulp staat uit, geen HUD, enkel cockpit view en de AI is sneller dan de racegoden zelf. Het volledige raceweekend wordt gesimuleerd zodat je te veel en te lang moet rijden.

Quick Race
Vlug een race rijden: hier heb je meer vrijheid om het aantal ronden en dergelijke in te stellen.

Time Trail
Dit spreekt natuurlijk voor zich, proberen om een snelle rondetijd neer te zetten.

Multiplayer
Hier heb je de optie om uit enkele vooropgestelde wedstrijden te kiezen, van leek tot pro en van kort tot lang. Een lobby vinden lijkt moeilijker dan de lotto te winnen dus maakten wij een privé lobby aan, dit is natuurlijk altijd leuk met enkele vrienden. Wat ik hier zag heb ik nog nooit mee gemaakt. Ik reed in eerste positie terwijl ik tweede eindigde. Soms rijdt een wagen op een heel andere plaats dan dat je in feite op je scherm ziet. Ook kreeg ik het verwijt naar mijn hoofd van iemand te hebben aangereden, terwijl ik dat niet deed en die persoon tweehonderd meter achter mij reed. Het was ook telkens iemand anders die hier last van had en het kwam niet door ons internet. Het spookt dus in de multiplayer van F1 2015.Graphics & Sound


Grafisch is F1 2015 ook geen hoogvlieger en mag bijna previous-gen genoemd worden. De omgevingen zijn saai, en de gebruikte licht-, zon- en regeneffecten zijn niet van de bovenste plank. We hebben in een ander racegame al veel beter gezien. Je pit crew ziet er bleek en grijs uit, laadschermen zijn ongeïnspireerd en lijken op de allereerste foto van de planeet Pluto (zie screenshot). Blijkbaar weet Codemasters ook niet waarvoor het HANS systeem (head and neck support) dient. De klik-vaste-slotjes die aan de helm bevestigt worden, lijken precies los te zitten en rond te zweven. Mijn PS4 draaide soms ook meer toeren dan de F1 wagens zelf, wat meestal wijst op een slechte optimalisatie.

Het geluid is nog minder dan het grafische aspect. De pit-egineer is soms moeilijk te begrijpen en de bolides klinken niet echt lekker. Het menugeluid is ook zeer ééntonig.Conclusie


F1 2015 had beter wat langer in de pits verbleven om aan gesleuteld te worden. De game voelt onafgewerkt aan en bevat talloze bugs. Hopelijk worden er nog enkele patches uitgebracht om de grootste euvels weg te werken, al betwijfel ik dit ten zeerste. Het racen op zich voelt zeer goed aan maar er is nog minder content aanwezig dan in de voorgaande versies. Deze game heeft veel potentie maar moest blijkbaar snel uitgebracht worden, het is dan ook enkel weggelegd voor echte Formule 1 fans die ook ontgoocheld zullen zijn.

Pluspunten


  • Opslaan tijdens het racen
  • Het rijden voelt goed aan


Minpunten


  • Domme AI
  • Hoge instapdrempel
  • Onafgewerkt/bugs
  • Weinig content/langdradig
Reviewer: diknmuis

Score

Verhaal
6.5/10
Gameplay
6.5/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
6/10
Duur
7/10

F1 2015

Release
vr 10 jul, 2015
Genre
Race
Platform
ps4
Uitgever
Bandai Namco
Ontwikkelaar
Codemasters

Score

Verhaal
6.5/10
Gameplay
6.5/10
Grafisch
6.5/10
Geluid
6/10
Duur
7/10