Star Wars Jedi: Survivor

Cal Kestis' heeft ervoor gezorgd dat The Empire de Force-gevoelige kinderen niet gemakkelijk kan traceren. Toch laat hij het daar niet bij en vervolgt hij zijn avontuur in Jedi: Survivor!

 

De geteste versie is de PS5 versie.

Verhaal


Cal heeft zich omringd door een groep huurlingen die zeer specifiek acties uitvoeren - of contracten aannemen - gericht tegen The Empire. Toch loopt het bij een bepaalde missie niet goed af voor de meesten van die groep. Cal en Bode, de andere overlevende, gaan op zoek naar het gezelschap van Cal zovele jaren geleden.

Het avontuur van Cal brengt hem niet alleen opnieuw in contact met zijn vroegere vrienden, maar hij ontrafelt ondertussen een Jedi-mysterie van zovele eeuwen geleden. Hier gaan wij spoilers vermijden en laten wij de lezer zelf kennismaken met het verhaal.Gameplay


Jedi: Survivor valt onder het genre van de Souls-games. Toch onderscheidt deze game zich door een aanpasbare moeilijkheidsgraad, die op het gemiddeld niveau niet aartsmoeilijk is. Wat mag je dan wel verwachten?

Wanneer je je in een bepaald gebied bevindt, zal je merken dat niet alles even toegankelijk is, of toch niet van de kant waar je nu staat. Denk maar aan deuren die niet opengaan of bepaalde apparaten die je niet kan activeren. Deze zal je kunnen openen of activeren wanneer je voortgang hebt gemaakt, en dan pas zal je die shortcuts kunnen gebruiken. Als je dus op een ogenblik terug moet keren op je stappen, gaat dat iets sneller, en je kan dan ook sneller terug op je eindpunt geraken. De hoofdmissies zijn niet het enige wat er te doen is in het universum, dus het is handig om snel op bepaalde punten te geraken.

Cal kan op bepaalde plekken mediteren. Hier kan hij zijn skill points toekennen, zijn leven opwaarderen en de trouwe robot BD-1 aanvullen met simpacks. Let wel op, als je ervoor kiest om Cals leven te regenereren, zullen alle gevallen vijanden weer actief zijn, wat ook typisch is voor een Souls-game. Deze plekken dienen ook als fast travel punten, want de te verkennen werelden zijn ruim en groot. Naast de verschillende vaardigheden die Cal kan bijleren, zijn er ook de zogenaamde 'stances'. Je kan er altijd twee uitrusten en deze gaan van het gebruik van twee lichtzwaarden tot een dubbelzijdig en nog enkele andere varianten.

Als Jedi krijgt hij naast een hoofdmissie ook nog enkele zijmissies tot zijn beschikking. Voor beide zal hij een aardig staaltje acrobatiek moeten tevoorschijn halen, want door zijn betere spring-, hang-, en klauterwerk laat hij een bepaalde Mr. Drake verbleken. Cal kan ook gebruik maken van The Force om dingen - of vijanden - naar hem toe te trekken of weg te duwen.

Star Wars Jedi: Survivor is een grote sandbox/exploratiegame geworden waarbij het loont om eens een andere weg te nemen, of om eens volledig van het doel af te wijken. Her en der ontdek je dan geheimen van de personages, of vind je bepaalde punten die je een boost geven qua gezondheid, force, of die je zelfs belonen met een felbegeerd skillpoint.

Graphics & Sound


De game ziet er mooi en imposant uit: omgevingen, gelaten en gameplay zijn zeer vloeiend. Althans de eerste vijf zes uur. Daarna begint het spel wat 'te falen' en kom je geregeld een framedrop of screen tear tegen. Zeker wanneer er een hoop vijanden op het scherm verschijnen. Daarbij komen nog enkele glitches aan bod waar je soms door een muur kan kijken, maar gelukkig hebben we geen gamebrekende elementen ervaren. De graphics konden wat polijstwerk gebruiken. Qua sound en stemmenwerk hebben we geen kritiek, want deze sluiten nauw aan bij het originele Star Wars-universum.

Conclusie


Ondanks de visuele hickups is Jedi: Survivor zeker een titel die de moeite is om te spelen. Toegegeven, iemand die geen connectie heeft met Star Wars zal zich vele vragen stellen en zal het verhaal minder smaken. Doch zal het grote deel van de gamers tevreden zijn met deze game, zeker na de grafische patch die er zit aan te komen.

Pluspunten


  • Verhaal
  • Goede gameplay


Minpunten


  • Grafisch niet de puntjes op de i
Reviewer: Heer_Vonck

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
7/10
Geluid
9.5/10
Duur
9/10

Star Wars Jedi: Survivor

Release
ma 29 mei, 2023
Genre
Actie / Avontuur
Platform
ps5
Uitgever
Electronic Arts
Ontwikkelaar
Respawn entertainment

Score

Verhaal
9/10
Gameplay
8.5/10
Grafisch
7/10
Geluid
9.5/10
Duur
9/10