Skull

Skull

Win jij het spelletje door bluf, of ga je eerder alles analyseren en beredeneren? Hou het hoofd koel en ontwijk de skull!

 

Doel van het spel


Het spel win je door twee keer een ronde te winnen, of als laatste speler overblijven.

Setup


Elke speler kiest één van de zes kleuren. Hij neemt zijn vierkante spelerstegel - en plaatst deze met de blanco kant naar boven - en de vier schijven van diezelfde kleur bij hem. Een eerste speler wordt gekozen.

Spelverloop


Nog voor de ronde begint kiest elke speler in het geheim één van zijn schijven om gedekt op zijn tegel te plaatsen. Dit kan dan één van de drie bloemen zijn, of de schedel. De startspeler moet wachten tot iedereen eentje heeft geplaatst alvorens er zelf één te kiezen.

Eens iedereen klaar is start het spel. De actieve speler heeft twee keuzes: ofwel plaatst die een schijf, ofwel start die het bieden. De schijf plaatsen is net zoals het klinkt: je kiest één van de overgebleven schijven in je hand en plaats er eentje gedekt op je stapel. Daarna is het de beurt aan de volgende speler. Dit gaat zo door tot iemand het bieden opent.

Wanneer je geen schijf wil of kan plaatsen, start je het bieden. Hierbij deel je mee hoeveel schijven je denkt te kunnen omdraaien, zonder een schedel te trekken. Je moet in het hoofd houden dat eerst al jouw schijven zullen omgedraaid worden, waarna je de bovenste schijven van de spelers kan kiezen. Het getal dat je zegt moet groter zijn dan nul, maar moet kleiner zijn dan het aantal gespeelde - gedekte - schijven.

Eens iemand begint te bieden rest de volgende speler slechts twee opties: passen of overbieden. Om te overbieden geef je een hoger getal aan dan de vorige speler, waarbij jij opnieuw denkt hoeveel schijven te kunnen omdraaien zonder een schedel tevoorschijn te trekken. Passen is simpel: je doet niet meer mee met de overwinning en laat anderen het werk doen. Wanneer één speler overschiet die niet gepast heeft wordt de uitdaging uitgevoerd.

De uitdager moet nu het aantal schijven omdraaien dat hij heeft aangegeven. Eerst en vooral moet die zijn eigen stapel één voor één omdraaien. Daarna moet hij de bovenste schijven van de andere spelers omdraaien. Hij mag ook steeds kiezen van welke stapel hij schijven blijft trekken. Heeft de speler eenzelfde aantal bloemen getrokken als hij heeft aangegeven? Dan wint hij de ronde en plaatst zijn spelerstegel om, om aan te geven dat hij al één ronde gewonnen heeft. Wint een speler twee ronden, dan wint hij het spel.

Je kan natuurlijk ook de ronde verliezen door een schedel te trekken. Als deze van de eigen stapel komt, kiest de speler één van zijn schijven die uit het spel gaat. Hij doet met het spel nog mee, maar met een schijfje minder. Trek hij de schedel van een andere speler, dan schudt hij zijn eigen schijven en trekt degene van wie de schedel was er willekeurig eentje die dan uit het spel verdwijnt. De speler die verliest gaat sowieso verder met een schijf minder. Verliest een speler al zijn schijven? Dan ligt die uit het spel.

Is de uitdager niet uitgeschakeld, dan wordt die de volgende startspeler. Heeft hij verloren door de schedel van iemand anders te trekken? Dan wordt de eigenaar van die schedel de volgende startspeler. Heeft hij verloren door zijn eigen schedel te trekken? Dan kiest hij de eerste speler.Materialen


De materialen gebruikt voor dit spel blinken uit in éénvoud. Iedereen heeft een dubbelzijdige tegel en dubbelzijdige schijven, en dat is het. Het karton dat gebruikt is, is dik en duurzaam. Een extra puntje voor de steeds verschillende artwork voor bloemen en schedels per gebruikte kleur.

Conclusie


Skull is een snelle, leuke partygame waarbij je je overwinning moet vinden door grotendeels te bluffen, je tegenstander correct in te schatten, of door de anderen in de val te lokken. Door zijn eenvoud is hij gemakkelijk boven te halen, de regels heb je al snel onder de knie en het plezier is gegarandeerd!

Overzicht


Speelduur Afhankelijk van het aantal spelers, maar tussen 10 en 30 minuten
Aantal SpelersDrie tot zes, al raden wij vier à vijf aan
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
Voor wie?Voor occasionele spelers, of te gebruiken als filler tussen twee zwaardere spellen


Wij danken Asmodee voor het ontvangen van een reviewexemplaar.

Steun playstationclan.be